Η εβδομάδα που διανύουμε, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι εβδομάδα ανασχηματισμού. Ενός πολύπλοκου ανασχηματισμού εν μέσω των αρνήσεων που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας από υπουργούς του που αρνούνται να μετακινηθούν.
Έτσι, αφού τουλάχιστον πέντε (5) υπουργοί διαμηνύουν «ή μένω στο υπουργείο μου ή πάω σπίτι μου», εκ των πραγμάτων γίνονται συνεχείς ασκήσεις επί χάρτου. Όσοι αρνούνται μετακινήσεις, μπορεί να μην έχουν θεαματικό έργο να επιδείξουν (αντιθέτως μάλιστα) αλλά αποτελούν κορυφαία στελέχη της συγκυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε επίπεδο εσωκομματικών ισορροπιών. Ούτε μπορεί ο Τσίπρας να τους πει «σπίτια σας», αφού κάτι τέτοιο θα προεξοφλούσε αντάρτικο μέσα σε περίοδο εκλογών.
Συνεπώς, κατά πάσα βεβαιότητα οι Τσακαλώτος, Κοτζιάς και Καμμένος θα παραμείνουν στα υπουργεία τους και μοιραία περιορίζεται η δυνατότητα του πρωθυπουργού ν’ ανακατέψει την τράπουλα., ενώ υψώνει και τείχη στις επιθυμίες άλλων (π.χ. Νίκος Παππάς) να αλλάξουν υπουργικό χαρτοφυλάκιο.
Πάντως, οι σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών με το Μέγαρο Μαξίμου είναι τεταμένες αφού του καταλογίζεται εξ ολοκλήρου η υπόθεση της ρήξης με τη Ρωσία. Στην δε περίπτωση του Καμμένου, κι αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις να τον μετακινήσει σε υπουργείο λιγότερο κομβικό προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι πλησιάζει το τέλος εποχής της συνεργασίας με την ακροδεξιά, μάλλον δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να μη διακυβευθεί στο παραμικρό η διατάραξη των ισορροπιών με τους ΑΝΕΛ που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επιστροφή του Νίκου Φίλη στην κυβέρνηση, μάλλον στο υπουργείο Πολιτισμού κι αναλόγως των συνθηκών που θα προκύψουν από πιθανές καραμπόλες.
Ο Σκουρλέτης
Καταλύτης για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, φαίνεται ότι είναι ο Πάνος Σκουρλέτης. Του έχει ζητηθεί να εγκαταλείψει το υπουργείο Εσωτερικών και να μετακινηθεί στη Γραμματεία του κόμματος. Αρνήθηκε κατηγορηματικά. Κι ύστερα από πιέσεις έθεσε ως προϋπόθεση για ν’ αποδεχθεί την μετακίνησή του τη σύγκλιση των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε σύγκλιση της ΚΕ σήμερα. Η Κεντρική Επιτροπή είναι το αρμόδιο για την εκλογή νέου γραμματέα όργανο και συμφωνήθηκε η συνεδρίαση αυτή να προηγηθεί του ανασχηματισμού.
Ονόματα
Αναφορικά με την υπουργοποίηση βουλευτών και στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, έχει γίνει γνωστό ότι αυτή θα καθοριστεί από δυο βασικά κριτήρια. Το ένα αφορά την «επιχείρηση» στρατηγικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο έχει να κάνει με την «επιχείρηση» διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Διόλου απίθανο, μάλιστα, να ισχύσουν και τα δυο μαζί.
Στο πρώτο ενδεχόμενο υπάρχει ήδη η δοκιμασμένη τακτική προσεταιρισμού προσώπων που προέρχονται από το ΠαΣοΚ. ‘Όπως η Λούκα Κατσέλη, η οποία ακούγεται για ένα υπουργείο που θα έχει αντικείμενο τις επενδύσεις. Ενώ τα ονόματα του Σταύρου Μπένου, του Γιάννη Ραγκούση και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ακούγονται εδώ και καιρό, ενώ έχουν συνεχείς επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο δεύτερο ενδεχόμενο, δηλαδή στην «επιχείρηση» ενίσχυσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ακούγεται έντονα το όνομα της Κατερίνας Παπακώστα και του Κωνσταντίνου Μίχαλου ή και του Χάρη Θεοχάρη. Όμως, μια τέτοια επιλογή «περισυλλογής» όσων έδιωξε ο Μητσοτάκης από το κόμμα του, δεν θεωρείται εύκολο να γίνει διαχειρίσιμη. Πολύ περισσότερο αφού πολλοί βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ευελπιστούν να καταλάβουν υπουργικούς θώκους, δεν θα δουν εύκολα να καίγονται τα όνειρά τους.
Όπως και νάναι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών κι ο Αλέξης Τσίπρας θ’ ανέβει στη ΔΕΘ για να εξαγγείλει παροχές, με νέο υπουργικό συμβούλιο.