Ως δήθεν ‘’μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης’’ παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης την αύξηση του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση για το μήνα Δεκέμβριο, με βάση την έρευνα της IHS Markit.
Μάλιστα, ο υπουργός Βιομηχανίας της Χώρας (όπως αυτοαποκαλείται) παρουσίασε την Ελλάδα ως 3η στην παγκόσμια κατάταξη του σχετικού δείκτη, ενώ εάν θέλουμε να είμαστε ακριβείς αναφορικά με τη δυναμική της, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα παρουσίασε την 3η καλύτερη βελτίωση του σχετικού δείκτη, σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο.
Μια αύξηση και άνοδος στη λίστα, είναι μεν αναμφίβολα θετική, δεν οφείλεται, όμως, σε ‘’επιτυχία της Κυβερνητικής πολιτικής’’, αλλά κυρίως:
- Στη βραδύτερη μείωση των αποθεμάτων προμηθειών
- Στις ανεκτέλεστες παραγγελίες του προηγούμενου μήνα, αφού τον Νοέμβριο είχαν ακυρωθεί πολλές παραγγελίες λόγω των υψηλών τιμών
Η ελληνική μεταποίηση, όσο και αν η Ελληνική Κυβέρνηση κομπάζει δίχως λόγο, συνεχίζει να υστερεί σημαντικά σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις ομοειδείς επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ειδικότερα σε ότι αφορά το κόστος δανεισμού, το μη μισθολογικό κόστος και το κόστος ενέργειας. Και αυτό επί της ουσίας συνεχίζει να συμβαίνει, καθώς η κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς, να κάνει ουσιαστικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
Η ελληνική μεταποίηση δεν έχει ανάγκη από επικοινωνιακούς χειρισμούς εσωτερικής κατανάλωσης περί δήθεν ‘’success story’’, αλλά χρειάζεται πραγματική στήριξη, με στοχευμένες και σύγχρονες πολιτικές, ώστε να είναι σε θέση ως Εθνικός Οικονομικός Πυλώνας να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας, προσφέροντας σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά και κρίσιμο και ουσιαστικό προϊόν ανάπτυξης.