Ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη λύσσα και τους εμβολιασμούς των κόκκινων αλεπούδων με εμβόλια-δολώματα

 Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας των ζώων στη χώρα θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2022  , η ρίψη των εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας για τον εμβολιασμό των ζώων της άγριας πανίδας, σύμφωνα με το  υπ’ αριθ. 508/71415/16.03.20222 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ.

     Οι ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων θα ξεκινήσουν από τις 1/4/2022 έως 7/4/2022 σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου υπενθυμίζουμε τα παρακάτω:

-Το εμβόλιο-δόλωμα περιέχει ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.

-Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ Ή ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΟΥΝ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑ,  ενώ επιβάλλεται σχετική ενημέρωση των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.minagric.gr, υπάρχουν πληροφορίες για τη λύσσα, επιλέγοντας τη διαδρομή: «Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα».

Η  υπηρεσία μας θα επανέλθει για να γνωστοποιήσει κάθε νεότερο με το πρόγραμμα ρίψεων εμβολίων δολωμάτων στην περιοχή μας (π.Ε. Ημαθίας).

Ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής για τη  Γρίπη των πτηνών (Βέροια, 22.03.2022)

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ημαθίας ανακοινώνονται τα εξής  σχετικά με την γρίπη των πτηνών.

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (512/72814/17.03.22) σας ενημερώνουμε πως  έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών σε αργυροπελεκάνους στις Π.Ε. Φλώρινας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Σερρών καθώς και σε κύκνους στην Π.Ε. Καστοριάς. Τα συγκεκριμένα ευρήματα καταδεικνύουν την κυκλοφορία ιών της γρίπης  των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δήλωσης. Μεταδίδεται σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά (σε αιχμαλωσία, εκτρεφόμενα ή άγρια) ή προϊόντα αυτών. Κατά κανόνα, η χαμηλής παθογονικότητας μορφή της νόσου προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ η υψηλής παθογονικότητας μορφή της προκαλεί πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Η εν λόγω νόσος μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία της πτηνοτροφίας και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μολονότι ο κίνδυνος είναι γενικά πολύ περιορισμένος.

Οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών επιβάλλεται να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας και παρακολούθησης των πτηνών για την πρώιμη ανίχνευση της παρουσίας της νόσου. Πληροφορίες για τη γρίπη των πτηνών και τα μέτρα βιοασφάλειας αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ (WWW.minagric.gr àΑγρότης Επιχειρηματίαςà κτηνοτροφίαà Πτηνάà Ασθένειες πτηνώνàΓρίπη των πτηνώνà)

Ενημερώνουμε επίσης όσους έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης εσωτερικών υδάτων, κ.τ.λ.) σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών λόγω δραστηριότητάς τους σε περιοχές κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμού, λιμνοθάλασσες:

1) να ειδοποιούν άμεσα την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία για να ληφθούν δείγματα από εκπρόσωπο αυτής ή προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες για τη λήψη δειγμάτων και

2) να παραδίδουν άμεσα τα δείγματα που έχουν λάβει στις κατά τόπο αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Προηγούμενο άρθροΝέος κύκλος Βιωματικών Σεμιναρίων του «Έρασμου» σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια
Επόμενο άρθροΟ Χάρης Δούκας για την μονοήμερη αναθεώρηση συμβάσεων από παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος