Μετά το «πλούσιο» νομοθετικό έργο του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη, τις αλλαγές Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και προέδρων οργανισμών του ΥΠΠΑΤ, ήρθαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για να πειστεί και ο ποιο δύσπιστος ότι, μια ακόμη δύσκολη χρονιά περιμένει τους κτηνοτρόφους στη χώρα μας.
Η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, οι οποία σε πολλές περιπτώσεις και περιοχές αγγίζει το 100% σε σχέση με πέρυσι, εξανεμίζει τα περιθώρια κέρδους για όλους τους κλάδους (προβατοτροφία, αιγοτροφία, αγελαδοτροφία, χοιροτροφία και πτηνοτροφία). Η απώλεια εισοδήματος φαίνεται να μην αντισταθμίζεται, ούτε καν για την προβατοτροφία παρά την αύξηση στην τιμή του πρόβειου γάλακτος.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλoκαιριού, εκτός από την καταστροφή σε ζωικό κεφάλαιο, κατέκαψαν και χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, τα οποία δεν πρέπει να βοσκηθούν για μεγάλο διάστημα, προκειμένου να αναβλαστήσουν, ανεβάζοντας το κόστος διατροφής των ζώων που σώθηκαν στις πληγείσες περιοχές.
Οι αυξήσεις σε σιτάρι, καλαμπόκι, καύσιμα και ενέργεια, αναμένεται να εκτοξεύσουν και άλλο τις τιμές των ζωωτροφών.
Σε αυτό την απελπιστικά δύσκολη κατάσταση, τη «λύση», έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαγγέλλοντας μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Για άλλη μια φορά μας απέδειξαν ότι ζουν σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν. Δεν μπορεί να μην ξέρουν ότι ο ΦΠΑ είναι – για τις περισσότερες των περιπτώσεων – λογιστικό μέγεθος και δεν έχει καμία επίπτωση στο τελικό κόστος παραγωγής. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι την επιβάρυνση από τον ΦΠΑ την πληρώνει ο τελικός καταναλωτής, εκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας. Πόση κοροϊδία πια;
Ίσως, ελπίζει να τον σώσει, η «επικοινωνιακή», τυχαία, δήθεν, συνάντηση με τον καβαλάρη στο Δαμάσι Τυρνάβου.
Από την άλλη, οι χρόνιες παθογένειες οι οποίες ταλανίζουν τον κλάδο, παραμένουν και διογκώνονται. Οι ελληνοποιήσεις, παρά της βαρύγδουπες δηλώσεις των αρμόδιων του Υπουργείου, αποτελούν τον κανόνα. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη ότι θα λύσει άμεσα το πρόβλημα. Δεν μας είπε όμως, με ποιόν ελεγκτικό μηχανισμό, αφού από το 2019 ακόμα έχουν διαλύσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας.
Τα παραπάνω, μαζί με τη συνολική πολιτική της ΝΔ, προβλέπεται να μειώσουν την παραγωγή, γάλακτος και κρέατος, με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών καταναλωτή και των εισαγωγών. Ο κτηνοτρόφος, όμως τίποτα δεν θα κερδίσει από αυτά.
Η εκτεταμένη νοθεία, όπως τα πρόσφατα περιστατικά με τη φέτα, απαξιώνουν εμβληματικά προϊόντα αλλά και το σύνολο της Ελληνικής παραγωγής. Το φιάσκο στις πληρωμές των επιδοτήσεων, με κορωνίδα το πλιάτσικο στο εθνικό απόθεμα, αποκλείει τους πραγματικούς κτηνοτρόφους από τις ενισχύσεις και μοιράζει χρήματα σε άσχετους με την παραγωγή, απατεώνες. Αλλά και τα αργά αντανακλαστικά της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση των κτηνοτροφικών κλάδων λόγω κορονωιού, καθιστούν δυσοίωνο το μέλλον για τους κτηνοτρόφους, για το αγροτικό ΑΕΠ και για την Ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει και για τον αγροτικό τομέα το δόγμα του, απόλυτου, καταστροφικού, νεοφιλελευθερισμού. Αποδυναμώνει περαιτέρω το κράτος, δηλαδή τη διοίκηση και τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς, οι οποίοι αποτελούν πυλώνα στήριξης για τους πραγματικούς αγρότες. Δεν αξιοποιεί σημαντικά θεσμικά εργαλεία, όπως το νόμο για τις ελληνοποιήσεις και την ΚΥΑ για το γάλα, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τέλος, κατά παράδοση, το κόμμα της ΝΔ χρησιμοποιεί και εργαλειοποιεί τις αγροτικές επιδοτήσεις, με προκλητικό και αδιαφανή τρόπο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αγρότες μιλούν πλέον για τη «ληστεία του αιώνα» μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η αγροτική παραγωγή για να αποδίδει, απαιτεί εθνικό, παραγωγικό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο. Διαφορετικά οι αγρότες καθίστανται ευάλωτοι, μη ανταγωνιστικοί, χωρίς εισόδημα και τελικά αντί να επενδύουν στη δουλειά τους, εγκαταλείπουν τον κλάδο. Η ΝΔ, όχι μόνο δεν έχει ένα σχέδιο με αυτά τα χαρακτηριστικά, αντίθετα το μόνο της μέλημα είναι η «εξυπηρέτηση» των ημετέρων. Βρισκόμαστε στο χρονικό σημείο κατά το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Αγρότες και αγροτικοί φορείς, δεν έχουν ιδέα και το χειρότερο δεν έχουν λόγο για το σχέδιο και τις αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον. Όπως και το 2014 χωρίς όραμα και αναπτυξιακό προσανατολισμό, το ΥΠΠΑΤ φιλοδοξεί να γίνει διαχειριστής αγροτικών επιδοτήσεων. Τις συνέπειες αυτών των πρακτικών οι αγρότες τις ξέρουν, για αυτό αντιδρούν και διεκδικούν το αυτονόητο: τη δυνατότητα να παράγουν και να έχουν εισόδημα.
Μπορεί από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, να απουσιάζει η κτηνοτροφία, μαζί με τη φυτική παραγωγή, δεν απουσιάζουν όμως από την πολιτική και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη λογική αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ όχι μόνο, απαιτεί από την κυβέρνηση στήριξη της κτηνοτροφίας αλλά και δεσμεύεται ότι θα το πράξει μόλις αναλάβει, ξανά, τις τύχες της χώρας με σειρά άμεσων μέτρων.
Επανασύσταση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών που είχε δρομολογήσει, με σκοπό την αποτελεσματική καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και της νοθείας.
Στήριξη των κτηνοτρόφων, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να ανταπεξέλθουν στην τεράστια αύξηση των ζωοτροφών αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικά μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας στις νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, που πλήττεται περισσότερο από τις αυξήσεις στις ζωοτροφές και τις μεταφορές.
Στήριξη με άμεσα μέτρα των κτηνοτρόφων σε όλες καμένες περιοχές της χώρας, και όχι επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες μόνο την Β. Εύβοια.
Άμεση νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριληφθούν επιπλέον καλύψεις για τη ζωική παραγωγή.