Δίκαιη Ψηφιακή Μετάβαση & Διαφάνεια η απάντηση στις φιέστες της ΝΔ
Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό τον φόβο του εκλογικού και πολιτικού κόστους από την σπατάλη των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, από την κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων με τις χιλιάδες απευθείας αναθέσεις και τα υπερκοστολογημένα και ακριβά έργα πληροφορικής, υπερβάλουν στην προβολή, δήθεν «απίστευτων» και παγκοσμίως αναγνωρισμένων, ψηφιακών μεταρρυθμίσεων. Η ωμή αλήθεια: Έχουν υιοθετήσει την τακτική των προκατόχων τους, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και επιχειρούν να παρουσιάσουν μια εικονική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τις αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχεδιάζοντας ακριβά έργα με τρόπο που δεν υποστηρίζεται το δημόσιο συμφέρον, τα οποία και προβάλλει προκλητικά σε καθαρά, προεκλογικές, φιέστες.
Διευκρινίζουμε και αποκαθιστούμε την πραγματικότητα:
- Είναι αντικειμενικό γεγονός: Η χώρα μας, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραμένει στις τελευταίες θέσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
- Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφημίζει ότι ανέπτυξε μια σειρά από καινοτόμες νέες εφαρμογές, ενώ κυριολεκτικά ασχολήθηκε μόνο με το «φαίνεσθαι». Δημιούργησε διεπαφές που αξιοποιούν ως έχουν υφιστάμενα έργα υποδομής (που είχε αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ, taxis, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.α), χωρίς όμως να φροντίσει για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό τους, δεδομένων των νέων συνθηκών και αναγκών που καλούνται να καλύψουν. Δεν πέτυχε οποιαδήποτε τομή, δεν ασχολήθηκε με την αναγκαία ανάπτυξη δεξιοτήτων για να αντιμετωπίσει τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, δεν προχώρησε στην πολυαναμενόμενη απλοποίηση των διαδικασιών του δημοσίου, αντιθέτως ψηφιοποίησε την γραφειοκρατία και συνεχίζει να σκηνοθετεί μια ψευδή εικόνα μιας επιτυχημένης χώρας στην ψηφιακή διακυβέρνηση διεθνώς.
- Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, το opengov και τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (πληροφοριακά συστήματα που προάγουν την διαφάνεια, τη συμμετοχικότητα και τη λογοδοσία), επιλέγοντας την αλόγιστη σπατάλη πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
- Σχεδιάζονται και προκηρύσσονται έργα συνολικού προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από φορείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε, χωρίς να διασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή των στελεχών του δημόσιου τομέα, η οργανωμένη διαβούλευση με τους πολίτες, η πρόβλεψη για την βιώσιμη λειτουργία τους και το δημόσιο συμφέρον. Στο τέλος όμως θα έρθει και ο φουσκωμένος λογαριασμός των έργων, και των συντηρήσεών τους, που θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος μιας και όταν ολοκληρωθούν τα έργα από το ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρυνθεί πολλαπλά.
- Είναι πραγματικό γεγονός: Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην τελευταία έκθεση του με τον τίτλο «Τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα» αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι προσπάθειες από την κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελληνικού δημόσιου τομέα δεν καταφέρνουν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε κανένα στάδιο των έργων που διαχειρίζονται.
- Σε πολλά εθνικά προγράμματα ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή τους γίνεται σε συνεργασία με πανεπιστήμια και νεοφυείς επιχειρήσεις, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας.
Η αληθινή εικόνα δεν μπορεί να κρυφτεί με φιέστες στο Μέγαρο Μουσικής ούτε πίσω από ψηφιακούς μουσαμάδες. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις την ψευδή εικόνα που καλλιεργείται ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η σπατάλη πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και οι πολίτες εξακολουθούν να απολαμβάνουν το χειρότερο και πιο ακριβό ίντερνετ στην Ευρώπη και παραμένουν αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια.
Η πρότασή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει στον πυρήνα της την δίκαιη ψηφιακή μετάβαση, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, την ενίσχυση της ολοκληρωμένης ψηφιακής διακυβέρνησης, των δεξιοτήτων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων καθώς και την προώθηση της συνδεσιμότητας και ευρυζωνικότητας και την μείωση του κόστους στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Με γρήγορες νίκες, διαφάνεια, αποδοτικότητα, λογοδοσία και συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού.
Το Σχέδιο “Ψηφιακή Ελλάδα” του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει τη διάσταση της ψηφιακής διακυβέρνησης και αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους πολίτες, στελέχη φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
- Κοινωνία χωρίς ανισότητες και ψηφιακό χάσμα.
- Πληθυσμό με ψηφιακό εγγραμματισμό και ψηφιακούς επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης.
- Ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές. Λογοδοσία που βρίσκονται τα δεδομένα των πολιτών, σε ποιους κοινοποιούνται και για ποιο σκοπό.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα με επίκεντρο τον αυριανό αγρότη.
- Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την ενέργεια και το περιβάλλον, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τις έξυπνες πόλεις και για την μείωση του κόστους πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και την ευρυζωνικότητα.
- Ενδυνάμωση της δημοκρατίας, της συμμετοχικότητας, προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας – ενίσχυση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
- Εκδημοκρατισμός των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών με ισότιμη πρόσβαση από όλους.
- Απλοποίηση διαδικασιών και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και παροχή πραγματικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών με βάση τις διαφορετικές ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.
- Πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων χωρίς κόστος σε δεδομένα και σε υποδομές μετά την ολοκλήρωσή τους. Ανοικτή διάθεση δημόσιας πληροφορίας και παροχή δημόσιων ανωνυμοποιημένων ανοιχτών δεδομένων από φορείς και υπηρεσίες.
- Ισότιμη συμμετοχή εταιρειών πληροφορικής και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας (βλ. Καλές πρακτικές marketplace στο gov.uk).
- Επένδυση σε ανοιχτά πρότυπα και ανοιχτές τεχνολογίες, που καθιστούν το δημόσιο κύριο και ιδιοκτήτη των εφαρμογών χωρίς εξαρτήσεις και νέα “ψηφιακά διόδια”.
- Αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων στο πεδίο.
- Υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και της τοπικής επιχειρηματικότητας με βασικούς μοχλούς τις ψηφιακές υποδομές και την τεχνολογία, την αποδοτική και διαφανή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.
- Το ΕΣΠΑ, το ταμείο Ανάκαμψης, το Π.Α.Α και οι Εθνικοί Πόροι είναι πολύτιμοι και μια μοναδική ευκαιρία για άλμα στο μέλλον, για μια δίκαιη ψηφιακή μετάβαση.
Διαβάστε περισσότερα:
- Από τις φιέστες στην πραγματικότητα: Ουραγός η Ελλάδα σε όλους τους δείκτες της Ε.Ε. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό https://pasok.gr/apo-tis-fiestes-stin-pragmatikotita/
- Ανοικτή Διακυβέρνηση για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και Ψηφιακές μεταρρυθμίσεις με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα https://pasok.gr/anoikti-diakubernisi-gia-tin-endunamosi-tis-dimokratias-kai-psifiakes-metarruthmiseis-me-sebasmo-sta-prosopika-dedomena/
- 1.000+1 απευθείας αναθέσεις από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους εποπτευόμενους φορείς του https://pasok.gr/ilxan-axmet-10001-apeytheias/
- Γιατί δεν λειτουργεί η ΔΙΑΥΓΕΙΑ; https://pasok.gr/ko-pasok-giati-den-leitoyrgei-h-diaygeia/
- Χρηματοδότηση Δήμων για έξυπνες πόλεις: μισό δις ευρώ σε PowerPoint https://pasok.gr/xrimatodotisi-dimon-exupnes-poleis-miso-dis-euro-powerpoint-n/
- WiFi4GR – 583,26% ακριβότερο το κόστος της δράσης ανά κάτοικο σε σχέση με την δράση WiFi4EU της Ε.Ε. https://pasok.gr/wifi4gr-58326-akribotero-to-kostos-tis-drasis-ana-katoiko/
- Χρηστή διαχείριση των πόρων του Ταμείου “Φαιστός” https://pasok.gr/%ce%b5%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ae-%cf%87%cf%81%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%87%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7/