Αναδρομικά συντάξεων και φορολόγηση φοιτητών – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Δύο παγίδες θα πρέπει να αποφύγουν συνταξιούχοι και φοιτητές, υποβάλλοντας τη φορολογική τους δήλωση, για να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

 1) Πως δηλώνονται αναδρομικά συντάξεων;

Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Ωστόσο εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2018.

2) Τι ισχύει με την φορολόγηση ανέργων και φοιτητών που απέκτησαν πέρυσι πολύ χαμηλά εισοδήματα;

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών  άνεργοι και φοιτητές οι οποίοι απέκτησαν εισοδήματα έως 6.000 ευρώ και έχουν τεκμαρτές δαπάνες 9.500 θα ισχύσει το αφορολόγητο 8.683 έως 9.500 ανάλογα πάντα με την οικογενειακή κατάσταση. Αυστηρή προϋπόθεση η συγκέντρωση αποδείξεων για το μεγαλύτερο ποσό που συνήθως είναι τα τεκμήρια καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο φορολογούμενος θα πληρώσει επιπλέον φόρο 22% στην διαφορά του ποσού που δεν έχει συλλέξει. Δηλαδή κάποιος με  μηδενικό εισόδημα αλλά αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης 9.000 θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ύψους 900 ευρώ για να μπορέσει να έχει όλο το αφορολόγητο όριο που δικαιούται. Αν έχει όμως κάνει αγορές 200 θα κληθεί να πληρώσει φόρο για την διαφορά ύψους 154 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ