“Μπαίνει ένα ερώτημα, κυρίες και κύριοι βουλευτές: Τι είναι τελικά ο κ. Μητσοτάκης; Είναι ο Εφιάλτης για τα συμφέροντα της Ελλάδας ή είναι απλώς λαγός του κ. Σαμαρά; Δεν έχει σημασία, γιατί αυτή η ακροδεξιά ομάδα, που κυριαρχεί πλέον στη Νέα Δημοκρατία, ξέρει ότι επειδή δεν της βγαίνει το σενάριο θα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και έναν νέο διχασμό. Αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν. Είναι αδίστακτοι και γι’ αυτό είναι επικίνδυνοι.
Η πρόταση δυσπιστίας στοχεύει στο να προλάβει τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας γιατί σήμερα τρώγονται οι φιλοξενούμενοι με τους ιδιοκτήτες και σπιτονοικοκύρηδες. Αλλά είναι πλέον αργά. Προσέξτε στα μονοπάτια της νύχτας εκεί που περπατάτε, γιατί κινδυνεύετε να συναντηθείτε με τη Χρυσή Αυγή.
Εμείς έχουμε διαλέξει το φως της ημέρας, την πρόοδο, την εργασία, την προκοπή, τη δουλειά, τη δικαιοσύνη. Όλα αυτά είναι η δική μας πολιτική”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που έχει καταθέσει η ΝΔ.
Ο Αν. ΥΠΕΝ, στη συνέχεια, τόνισε ότι με την πρόταση δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μην αλλάξει το συνταγματικό της όνομα η γειτονική χώρα, να μην αλλάξει Σύνταγμα, να μη σβήσουν οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων και να κυριαρχήσουν οι εθνικιστικές φωνές και η αστάθεια στα βόρεια σύνορά μας. Η πρόταση δυσπιστίας, όμως, επιλέγει και να σταματήσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, γιατί δεν τους βγήκε η αριστερή παρένθεση, τα άδεια ταμεία του Φεβρουαρίου του 2015, δεν τους βγήκε ο κόφτης, δεν τους βγήκε το πλεόνασμα. Όπως και δεν θα τους βγουν όλα αυτά τα ψέματα με τα οποία ταΐζουν μαζί τους καναλάρχες τους Έλληνες περί περικοπής συντάξεων, περί νέων φόρων και νέας λιτότητας.
“Εμείς αναλαμβάνουμε όλη την ευθύνη, όπως κάνει πάντα η Αριστερά. Αγαπάμε την ευθύνη, γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας”, επεσήμανε εμφατικά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Μέσα σε τρία χρόνια, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, η κυβέρνηση τόλμησε και έκανε πράγματα που δεν έχουν γίνει σαράντα χρόνια. Αποκατέστησε τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο και όρισε την ατζέντα της προοδευτικής συζήτησης για μια άλλη Ευρώπη. Με αναπτυξιακά συνέδρια σε όλη τη χώρα, υλοποιώντας, και όχι απλά εξαγγέλλοντας, ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης.
Στον αντίποδα και συνειδητά, η Νέα Δημοκρατία λέει ψέματα και στα εθνικά θέματα. Δεν σέβεται τον λαό. Τον θέλει ανενημέρωτο, τον θέλει ανιστόρητο, για να τον εκμεταλλεύεται, για να καλύπτει τα εγκλήματα κατά του λαού κατά της εργασίας, κατά της πατρίδας, τα οποία κάνει εδώ και χρόνια με τους συνεταίρους της ντόπιους και ξένου : “Και, όπως πάντα, όταν ο λαός σηκώνει κεφάλι, η Δεξιά έχει και άλλα εργαλεία για να περιορίσει την πρόσβαση στη γνώση και τη διεκδίκηση. Παλιότερα είχε τη βία και τη νοθεία. Τώρα έχει τη διαπλοκή, τα κανάλια, την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς. Και σήμερα βγάζει ένα άλλο όπλο από τη φαρέτρα της για να πάει την Ελλάδα πίσω, γνωστό στην ακροδεξιά: τον σκοταδισμό και τον λαϊκισμό”.
Η ΝΔ απέτυχε στα σημαντικά εθνικά μας ζητήματα, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος, και αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε να πετύχει στα δύσκολα. Και το καταφέρνει, γιατί το έχει ανάγκη η πατρίδα. Γιατί, εάν δεν λυθεί, κάποιος θα πρέπει να απολογηθεί στις επόμενες γενιές γιατί έμεινε ένα απόστημα στα βόρεια σύνορα, στο οποίο ασκούν πολιτική άλλες δυνάμεις εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας: “Είναι ντροπή να θέλετε να κάνει πίσω η Ελλάδα, να μείνει πίσω στην ιστορία και να αφήσουμε άλυτα τα προβλήματα που εσείς δημιουργήσατε. Αποκρύπτετε ότι αυτά που κερδίζουμε σήμερα ως χώρα τα κερδίζουμε γιατί η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή στη διεθνή διαπραγμάτευση, χάρη σε αυτή την Κυβέρνηση”.
Συνεχίζοντας, ο Αν. ΥΠΕΝ σχολίασε ότι η ΝΔ υπονομεύει διεθνώς την ισχυρή θέση της χώρας: “Τα πολιτικά της στελέχη, οι σύγχρονοι “Μακεδονομάχοι”, συντηρούσαν πολιτικά γραφεία κάνοντας ρουσφέτια του ΟΑΣΘ. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι “Μακεδονομάχοι”, είναι οι ίδιοι ριψάσπιδες που αδυνατίζουν τη θέση της Ελλάδας μέσω του εισηγητή τους, ζητώντας να αποφασίσει σήμερα η Βουλή τι θα κάνει η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση, όταν αυτή η Κυβέρνηση κέρδισε πρώτα να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, πρώτα να γίνει δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα και μετά να τοποθετηθεί η ελληνική Βουλή”.
Και κατέληξε: “Αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να έχει νικητές και ηττημένους, γιατί πρέπει να έχει νικητή την πρόοδο και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Η επιστημονική, παραγωγική και εμπορική κοινότητα της Θεσσαλονίκης θέλει να ανοίξει τα σύνορα, να δουλέψει, να ζήσει μαζί με τη γειτονική χώρα. Όταν έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία, το ερώτημα προς τη ΝΔ θα είναι: Τώρα που κερδίζουμε περισσότερα, εσείς που ζητάγατε λιγότερα γιατί δεν το ψηφίζετε; Και το θέμα δεν είναι εάν θα λύσει το πρόβλημα η Κυβέρνησή μας. Το θέμα είναι εάν θα το λύσει η Ελλάδα. Φαίνεται ότι και με τα εθνικά ζητήματα κάνετε μικροπολιτική και αποδεικνύεστε μικροί”.