«Αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις» – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην τακτοποίηση ακινήτων με σοβαρές αυθαιρεσίες, δηλαδή για αυτές που  υπερβαίνουν την κάλυψη και τη δόμηση κατά  40% ή καθ’ ύψος το 20%.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. Μάλιστα, όσοι χάσουν την προθεσμία θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα καθώς, θα πρέπει να καταβάλουν 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή των αυθαίρετων κτισμάτων τους.  Πάντως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά παράταση της προθεσμίας μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή, στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία και για να δηλωθούν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση όμως η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, είναι ένα πρόβλημα που «σέρνεται» εδώ και πολλά χρόνια.

Έχουν περάσει 37 ολόκληρα χρόνια από το μακρινό 1983 όταν ο αείμνηστος Αντώνης Τσίτσης καλούσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τακτοποιήσουν αυθαίρετους χώρους.  «Αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις», έλεγε το σλόγκαν της κρατικής διαφήμισης που είχε φτιάξει το αρμόδιο υπουργείο. Και από τότε πέρασαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και ακόμη το θέμα των αυθαιρέτων δεν έχει… τακτοποιηθεί.