«Είναι βέβαιον, πως αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, οι περισσότερες Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας θα καταρρεύσουν, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης ο οποίος προέδρευσε σε κοινή σύσκεψη των Δ.Ε.Υ.Α. των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Σερρών και Κιλκίς.
Το φλέγον θέμα του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. και των τρόπων άμεσης επίλυσής του, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα στη σύσκεψη στη διάρκεια της οποίας έγινε ειδική, αναλυτική αναφορά των παραμέτρων του ενεργειακού ζητήματος και στις δυσμενείς επιπτώσεις των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος τόσο στη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων όσο και στην τιμολόγηση του νερού και την αναπόφευκτη επιβάρυνση των πολιτών.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης: «Οι ΔΕΥΑ είναι μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, λειτουργούν ανταποδοτικά, έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να αποτρέψουν τη μετακύληση του ενεργειακού τους κόστους στους πολίτες και ειδικά στις πιο ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες». Οι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ ανέφεραν πως από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα έχει διπλασιασθεί το ενεργειακό κόστος της παραγωγής πόσιμου νερού και η επεξεργασία λυμάτων που αποτελούν τις κύριες δραστηριότητες των Δ.Ε.Υ.Α. Συνθήκη που καθιστά πλέον -σύμφωνα με παρατήρηση τους- τη βιωσιμότητα τους επισφαλή και την εκ μέρους τους σώρευση χρεών μη διαχειρίσιμη.
Οι προτεινόμενες βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις μεταξύ άλλων είναι: «Να εξασφαλιστεί στις ΔΕΥΑ η δυνατότητα χρηματοδότησης και αδειοδότησης τους για τη δημιουργία ΑΠΕ, με προτεραιότητα έναντι των ιδιωτών, προκειμένου να αποκτήσουν την ικανότητα ιδιοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορούν να καλύπτουν το κόστος της παραγωγής πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων. Να υπαχθούν οι ΔΕΥΑ σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς Ρήτρα Αναπροσαρμογής η οποία επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των ΔΕΥΑ ή να απορροφηθεί το κόστος της από το Ελληνικό Δημόσιο.
Να συμπεριληφθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ όπως επανειλημμένα έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Να μειωθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στο νερό από 13% στο 6% που διεκδικεί η ΕΔΕΥΑ από το 2020 προκειμένου να ανακουφιστούν και οι καταναλωτές οι οποίοι πλήττονται από το γενικό σαρωτικό κύμα ακρίβειας καθώς επίσης να χρηματοδοτηθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να αντικαταστήσουν άμεσα τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις τους».
Σε αναμονή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργης Μαρινάκης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την πρόσφατη συνεργασία που είχαν μαζί με τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρη Παπαστεργίου, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αν. υπουργό Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιο Πέτσα, καθώς και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον βουλευτή ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αρμοδίων και της επίμονης διεκδίκησης της ΕΔΕΥΑ για την επίλυση του κατεπείγοντος και οξύτατου θέμα της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού κόστους λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α.
Τέλος στη συνάντηση, συμφωνήθηκε να εντείνει η Αυτοδιοίκηση τις προσπάθειες της και να ενεργοποιήσει συνολικά τις δυνάμεις της για να διεκδικήσει όπως τονίστηκε: «… τα αυτονόητα προκειμένου οι Δ.Ε.Υ.Α. να διατηρήσουν τον κοινωφελή, δημόσιο χαρακτήρα τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό στους πολίτες της χώρας μας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ