Άμυνα κι Οικονομία – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η ομιλία Μητσοτάκη στο Thessaloniki Hellexpo Forum (κι όχι στη ΔΕΘ που ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας) ήταν μοναδική. Ήταν η πρώτη ομιλία πρωθυπουργού στα χρονικά της έκθεσης που δεν είχε κλακαδόρους. Ήταν κι η πρώτη ομιλία πρωθυπουργού  που περιείχε τολμηρές και κυρίως ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Αρκεί αυτές να υλοποιηθούν…

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όμως, η Άμυνα της Ελλάδας ήταν εκείνη που μονοπώλησε το σημαντικότερο θέμα αφού μόνο αν μπορεί να είναι ισχυρή αμυντικά μια χώρα μπορεί ν’ αναπτυχθεί. Μια χώρα που βιώνει την ανασφάλεια και τις συνεχείς απειλές είναι καταδικασμένη σε μαρασμό. Κι αυτό πρέπει να γίνει σαφές στους πάντες…

Το γεγονός ότι προτάχθηκε η Άμυνα από την Οικονομία δεν σημαίνει ότι η δεύτερη δεν είχε την τιμητική της. Το πακέτο των 7 δις που ανακοινώθηκε είναι εξαιρετικά σημαντικό σε καιρό πανδημίας και δίνει ανάσες στην κοινωνία. Εξ ου και έγινε αποδεκτό με θετικά σχόλια από τους περισσότερους παραγωγικούς φορείς. Άλλωστε ουδόλως αδιάφορα μέτρα είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ένα χρόνο, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας και άλλα που θα αμβλύνουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Το γεγονός ότι η Άμυνα της χώρας προτάχθηκε από οτιδήποτε άλλο, καταδεικνύεται κι απ’ το ότι οι ανακοινώσεις για τη θωράκισή της προηγήθηκαν των πάντων. Κάποιοι από τους εξοπλισμούς θα προστεθούν αμέσως στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Κάποιοι άλλοι, όπως οι φρεγάτες ή το σύνολο των Rafale δεν θα είναι άμεσα. Όλα όμως θα υπόκεινται και στη λογική που αφορά και την αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανίας.

Τι θα προμηθευτεί η Ελλάδα;

  • 18 Rafale (στη θέση των 17 παλαιότερων Mirage-2000EGM/BGM
  • Την απόκτηση 4 νέων φρεγατών (χωρίς να προσδιοριστεί ο τύπος)
  • Την απόκτηση 4 ναυτικών (ανθυποβρυχιακών) ελικοπτέρων SH-60R (=Romeo)
  • Τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγάτων του ΠΝ, τύπου ΜΕΚΟ-200HN, κλάσεως “Ύδρα”, η παλαιότερη των οποίων είναι ήδη 28 ετών, χωρίς να έχουν υποστεί στο μεταξύ ΚΑΝΕΝΑ εκσυγχρονισμό.
  • Την απόκτηση αντιαρματικών βλημάτων
  • Την απόκτηση τορπιλλών “βαρέος τύπου” για τα 4 υπερσύγχρονα υποβρύχια Type-214AIP, κλάσεως “Παπανικολής”, και ένα πέμπτο αναβαθμισμένο Type-209AIP, το “ΩΚΕΑΝΟΣ”.
  • Πρόσληψη 15.000 ΕΠΟΠ για την επόμενη 5ετία.
  • Ενεργοποίηση της εγχωρίου αμυντικής βιομηχανίας

Τι κάνει, λοιπόν τούτη η κυβέρνηση; Αφού αντιμετώπισε με δικές της δυνάμεις και σοβαρότητα την απειλή στον Έβρο, αφού κινητοποιήθηκε στρατιωτικά αλλά διπλωματικά στις απειλές της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο, επιχειρεί να θωρακίσει τη χώρα αμυντικά. Και δη σε περίοδο που η πανδημία αλλά και οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τις συντάξεις δεν επιτρέπουν πολλά ανοίγματα.

Η ουσία είναι ότι η χώρα αλλάζει πορεία κι από εκεί που η άμυνα ήταν αποπαίδι μέσα στην κρίση και τις ιδεοληψίες της Αριστεράς, μετατρέπεται σε ζήτημα ζωτικό. Δηλαδή, όπως πρέπει να είναι…

Πρέπει να υπερτονίσουμε κάτι ακόμη: Πέραν της αμυντικής ισχύος της Ελλάδας με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό από τις αμυντικές δαπάνες θα λάβουν αναπτυξιακό χαρακτήρα! Όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια το Ισραήλ! Η ΕΛΒΟ (ακόμη κι αν ιδιωτικοποιηθεί) ή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ( υπό αμερικανικά κεφάλαια πια) ή η ΕΑΣ, θα μπορούν να παράξουν ποιοτικά κι αποτελεσματικά αποτελέσματα. Και θα μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές για να βγουν στην διεθνή αγορά είτε κατά μόνας είτε με συμπαραγωγές…

Προσέξτε: Θα πουν κάποιοι: Καλά πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν αυτές οι κρατικές εταιρείες; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Ναι! Αφενός επειδή δεν είναι δουλειά του κράτους να πουλάει όπλα κι αφετέρου επειδή ακόμη και στο Ισραήλ έπαψε πια η αμυντική βιομηχανία να είναι κρατικοδίαιτη, έχουν μπει σε αυτήν ιδιωτικά κεφάλαια και ως κλάδος συνεισφέρει με τις εξαγωγές της στο εθνικό ΑΕΠ.

Άρα, πρέπει γρήγορα να προχωρήσουν οι αποκρατικοποίησεις στις χρεοκοπημένες κρατικές επιχειρήσεις στην άμυνα για να μπορέσουν οι νέοι ιδιοκτήτες τους να τις πάνε παραπέρα…

Τέλος, σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα των 7 δις ευρώ, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  1. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς, αυτοαπασχολουμενος και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει καταρχήν για ένα έτος, για το 2021. Στην πράξη, ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Το μέτρο αναμένεται να τονώσει περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενους και θα έχει κόστος που ξεπερνά τα 800-1 δισ. ευρώ. Όπως φαίνεται ορισμένες πηγές εισοδημάτων θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται από την εισφορά αλληλεγγύης όπως για παράδειγμα όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια και από μερίσματα.
    2. Μειώνονται κατα τρεις μονάδες από 39,7% σε 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές.Όπως είπε ο Μητσοτάκης εργαζόμενος με μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ, ενώ το όφελος της επιχείρησης θα φθάσει τα 301 ευρώ. Με την κίνηση αυτή ανοίγει ο δρόμος για νέες προσλήψεις από επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα θα έχει ενισχυθεί.
  2. Επιδοτείται η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του. Το όφελος για πρόσληψη ενός ανέργου με μισθό 700 ευρώ θα είναι 2.821 ευρώ ετησίως και για τις δύο πλευρές.  Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ. Μοναδικός όρος ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως. “Ηρθε, επιτέλους, η ώρα από την επιδότηση της ανεργίας να περάσουμε στην ενίσχυση της εργασίας”, όπως είπε ο πρωθυπουργός.
  3. Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμα Συνεργασία. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουννα αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
  4. Ξεκινά ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώκυρίως για τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού, καθώς και για τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης τον Νοέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή και 4ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 600 εκατ. ευρώ.
  5. Θεσπίζεται μέτρο υπεραποσβέσεων για 3 έτη (2021-2023)σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023. Είναι μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.
  6. Τον Οκτώβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις που αφορούν το 11μηνο 2015-2016. Παράλληλα, μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Στην ουσία, η πολιτεία συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ το μέτρο θα ενισχύσει την ρευστότητα όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά και συνολικά της οικονομίας.
  7. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ σε 26 νησιά. Χιλιάδες κάτοικοι, από το Καστελόριζο  μέχρι τον Άη-Στράτη και από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, απαλλάσσονται, σε μόνιμη βάση -και από το 2020- από την υποχρέωση αυτού του φόρου.
  8. Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ σε πληττόμενους κλάδους.  Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και δτις τουριστικές υπηρεσίες. Κλάδοι που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, συνεχίζουν και να στηρίζονται σταθερά από την πολιτεία.
  9. Αναβάλλεται μέχρι τον Απρίλιο η καταβολή οφειλών από τους πληγέντες. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορωνοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.
  10. Παρατείνονται για δυο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίαςπου μόλις έληξαν.Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης. Εντάσσονται, έτσι, στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία.
  11. Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του έτους. Σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Και από τον Ιανουάριο του 2021, τα νοικοκυρια αυτά θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.
Προηγούμενο άρθροΠρώτο κουδούνι, με μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό
Επόμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Αγιασμός, πρώτη μέρα στα σχολεία σε μια δύσκολη εποχή
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.