Η αμπελουργία υπάρχει στη Νάουσα, από τον 16ο αιώνα, σήμερα υπάρχουν 22 οινοποιεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις με μακρά παράδοση. Επίσης στην περιοχή παράγονται τσίπουρο, τα ροδάκινα, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα, αχλάδια και ακτινίδια και είναι πλούσια σε βότανα και μανιτάρια.
Διαθέτει πολλά παραδοσιακά πιάτα, συνταγές που έχουν καταγραφεί από την αρχαιότητα, το τοπικό πιάτο “γκαβόψαρα”, αλατισμένες τηγανητές φέτες μελιτζάνας, που συνοδεύει το κρασί και το τσίπουρο, παραδοσιακές πίτες, αλμυρές (τυρί, πράσο) και γλυκές (κολοκυθόπιτες), πιάτα με κόκκινο κρέας με πράσα και κρεμμύδια, βότανα και μανιτάρια. Η Νάουσα συμμετέχει στο Δίκτυο Wine Roods της Ελλάδας.