Νέα δεδομένα και στην οικονομία, όχι βέβαια προς τη θετική κατεύθυνση, δημιουργεί η αναστάτωση που προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Astra Zeneca. Το πρόγραμμα εμβολιασμών σε πολλές χώρες παγώνει και οι ελπίδες για μια επανεκκίνηση του τουρισμού από τον Μάη, εξασθενούν. Ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας με εισφορά έμμεση στο ΑΕΠ πάνω από 20%, κλυδωνίζεται εκ νέου.
Οι κρατήσεις είναι μηδαμινές και η νευρικότητα στους παράγοντες του κλάδου έντονη, ιδίως μετά και από κάποιες άστοχες επικοινωνιακές δράσεις, όπως αυτή με τα covid free νησιά τις προηγούμενες ημέρες.
Η χρήση του χαρακτηρισμού «covid free» για μία σειρά κυρίως νησιωτικών προορισμών για προβολή εγκυμονεί κινδύνους σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου.
Όπως επισημαίνουν τόσο ο χαρακτηρισμός «covid free» στην ουσία του είναι λάθος καθώς ανατρέπεται ανά πάσα στιγμή ενώ δεν είναι σωστό παράλληλα να κατηγοριοποιείς με αυτό τον τρόπο τους προορισμούς.
Μάλιστα την Κυριακή το πρωι έγραψε η κ. Ιωάννα Δρέττα διευθυνουσα σύμβουλος της Marketing Greece στο Twitter: Το «covid free νησιά» που βλέπω να αναπαράγεται εκτός από ανακριβές και παραπλανητικό, είναι στρατηγικά λάθος για τους υπόλοιπους προορισμούς της Ελλάδας.
Επίσης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος σημείωσε σε δικό του tweet: «Η σοβαρότητα, η μετριοπάθεια, η πιστή εφαρμογή πρωτοκόλλων και η στρατηγική του “underpromise-overdeliver”, ήταν χαρακτηριστικά του τουρισμού το 2020. Αυτός είναι ο δρόμος και για το 2021, χωρίς μεγαλοστομίες, διακρίσεις προορισμών και υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν».
Με τον χαρακτηρισμό «covid free» χαρακτηρίστηκαν ορισμένα μικρά κυρίως νησιά έως 1.000 κατοίκων, όπου εφαρμόστηκε το κυβερνητικό σχέδιο του εμβολιασμού με την κωδική ονομασία “Ελευθερία”, που είχε σαν αποτέλεσμα να εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι τους και πλέον κάνουν πλάνα για την εφετινή τουριστική σαιζόν.
Για το ζήτημα της υιοθέτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση του «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει, ήδη από τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Θεοχάρης τονίζει: «Εάν η Ευρώπη εξακολουθήσει να καθυστερεί, διακινδυνεύει να χάσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει τον ηγετικό της ρόλο σε οικουμενικό επίπεδο. Θα πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσης. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις χώρες ώστε το πιστοποιητικό να καθιερωθεί το συντομότερο δυνατόν».