Αμφισβητούν κι εκ των έσω τον Τσίπρα… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στην αξιοπιστία του στην κοινωνία, σε συνδυασμό με την μοναδική φθορά που έχει υποστεί μέσα σε τρία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν σημάνει τα τύμπανα της αμφισβήτησης στο βασικό κυβερνών κόμμα. Η οποία μεγεθύνθηκε από την κυνική –επικοινωνιακή διαχείριση με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του προσέγγισαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν –πλην άλλων – στον Αλέξη Τσίπρα ότι διαχειρίζεται τα πάντα με επικοινωνιακή λογική. Κι όπως έλεγε εξέχον κυβερνητικό στέλεχος – γνωστό για τις αντιρρήσεις του αναφορικά με την ποιότητα στελεχών που περιτριγυρίζουν τον πρωθυπουργό- «φτάσαμε στο σημείο να επιχειρήσουμε με non papers να οικειοποιηθούμε ακόμη και την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων αξιωματικών, όταν είναι παγκοίνως γνωστό ότι άλλοι παράγοντες έπαιξαν τον καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή».

Η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά αμφισβητείται η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα και στελέχη με φιλοδοξίες για την επόμενη ημέρα αρχίζουν να δημιουργούν συμμαχίες και υπόγεια ρεύματα. Πολύ περισσότερο αφού σχεδόν οι πάντες προεξοφλούν την ήττα στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Πρόσωπα που γνωρίζουν άριστα την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ μετέφεραν στον «Έμβολο» ότι θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα για τον Τσίπρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από το 20% ή η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία αγγίξει διψήφιο ποσοστό.

Η ουσία είναι ότι εν όψει της επόμενης ημέρας οι ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν τις φορεσιές τους. Οι δε συζητήσεις έχουν τόσο ιδεολογικό όσο και προσωπικό περιεχόμενο. Αναφορικά, δηλαδή, με τα πρόσωπα που υπό προϋποθέσεις μπορούν να παίξουν ηγετικό ρόλο και τα πρόσωπα που είναι δημοφιλή στην κοινωνία.

Οι κινήσεις αυτές είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου, εξ ου κι έχουν δοθεί εντολές να «τρέξουν» ποιοτικές έρευνες για συγκεκριμένα πρόσωπα. Όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης  κι ο Γιάννης Δραγασάκης (ακόμη κι ως πιθανή μεταβατική λύση). Μαζί μ’ αυτούς «μετριούνται» κι οι πρωθυπουργικοί ευνοούμενοι Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε όλες τις ποιοτικές έρευνες του Μεγάρου Μαξίμου, προηγείται ο «εχθρός» Ευκλείδης Τσακαλώτος και στις εσχατιές βρίσκονται οι Τζανακόπουλος και Παππάς. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τσακαλώτος περνά «ατσαλάκωτος» το γεγονός της υπογραφής του στο τρίτο και πιο αχρείαστο μνημόνιο. Ηγείται της ομάδας των «53», έχει ισχυρά ερείσματα στην Κοινοβουλευτική ομάδα, στην Κεντρική Επιτροπή και στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δε ομάδα του ανήκουν πρόσωπα όπως η Ράνια Σβίγκου, η Αννέτα Καββαδία, η Μερόπη Τζούφη, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Θοδωρής Δρίτσας κι η σύζυγός του Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Θεανώ Φωτίου κλπ.

Από την άλλη πλευρά έχει ανασυσταθεί η παλιά τρόικα των χρόνων του «Συνασπισμού». Δηλαδή, Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης, οι οποίοι συνδέονται με πολιτική φιλία, συμπόρευση χρόνων αλλά και κουμπαριές.

Ο Βούτσης, ως πρόεδρος της Βουλής,  είναι πιο προσεκτικός και θεσμικός,. Προσεκτικός εμφανίζεται κι ο Σκουρλέτης, ως μέλος της κυβέρνησης, ενώ ο Φίλης εκφράζει αυτόνομο και πλειστάκις «αντιπολιτευτικό» λόγο, χαρακτηριζόμενος «αρχηγός των ατάκτων». Εξ ου κι υπάρχουν πληροφορίες περί επανόδου του στην κυβέρνηση κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό, ούτως ώστε να περιοριστεί η αυτονομία του.

Προσέξτε:

Η τρόικα του «Συνασπισμού» έχει στενούς δεσμούς με τον Δραγασάκη. Τον οποίο πολλοί «βλέπουν» ως μεταβατικό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση αποχώρησης ή πτώσης του Τσίπρα μετά τις εκλογές.

Προσέξτε:

Από την τρόικα του «Συνασπισμού», Φίλης και Σκουρλέτης είναι στα εντός εκτός και επί τα αυτά με τους «53» στους οποίους ηγείται ο Τσακαλώτος. Ενώ δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τους «προεδρικούς», των οποίων ηγούνται οι άσπονδοι φίλοι Παππάς και Τζανακόπουλος κι έχουν μεγάλα ερείσματα στην Κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή. Οι οποίοι δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους. Στην ίδια ομάδα με τις ίδιες φιλοδοξίες ανήκει κι η Ρένα Δούρου. Η οποία με 117 νεκρούς (σε Μάνδρα και Μάτι) στο πολιτικό της μητρώο, δεν μπορεί πλέον να παίξει κανένα ρόλο. Εξ ου και σκέφτεται πλέον το Ευρωκοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι κινήσεις κι οι διεργασίες (ειδικά σε ότι αφορά τους Παππά και Τζανακόπουλο) είναι συνδεδεμένες με τις αποφάσεις του Τσίπρα. Ο οποίος, όση φθορά κι αν έχει υποστεί, όσο αποδυναμωμένος κι αν είναι στην κοινωνία, εντός του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρότατος…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 19 Αυγούστου 2018
Επόμενο άρθροΜ. Βορίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η τραγωδία που ζούμε αυτά τα τέσσερα χρόνια τελειώνει σύντομα»
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.