Αλβανία: Υπογραφή συμφωνίας με την Ernst & Young για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων

Η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Ernst & Young για να συμβάλει στην καταπολέμηση της ενδημικής φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων.

Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα δήλωσε ότι οι αλβανικές αρχές έχουν πενταπλασιάσει το ύψος του κατασχεθέντος πλούτου που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες από την ανάληψη της εξουσίας από τους Σοσιαλιστές το 2013.

Η αλβανική αστυνομία πάγωσε περιουσιακά στοιχεία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ τους τελευταίους πέντε μήνες, δήλωσε αλβανός αξιωματούχος.

«Εχουμε κάνει πολλά, αλλά νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε πολύ περισσότερα διότι υπάρχει ακόμη χρήμα εκεί έξω που ανήκει στον λαό και την χώρα και βρίσκεται τώρα σε χέρια όπου δεν έπρεπε να βρίσκεται», δήλωσε ο Εντι Ράμα κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας με την  Ernst & Young.

Η μαύρη οικονομία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της Αλβανίας παρά την κυβερνητική καμπάνια για την έκδοση αποδείξεων για όλες τις αγοραπωλησίες.

Η φοροδιαφυγή αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ  ή 810 εκατομμύρια ευρώ και ισούται με το εξαπλάσιο του αμυντικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με μελέτη του 2017.

Επικεφαλής της ομάδας της  Ernst & Young θα είναι ένας Αμερικανός που έχει εργασθεί για το  FBI και ένας Γερμανός που διηύθυνε την υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος της χώρας του.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, αλλά ορισμένα κράτη μέλη αμφιβάλλουν αν τα Τίρανα έχουν την ικανότητα να καταπολεμήσουν το εμπόριο των ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα. Η ΕΕ θα αποφασίσει στο τέλος του Ιουνίου εάν θα ξεκινήσεις τις διαπραγματεύσεις.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτα: Σοβαρές παρενέργειες – Περί διπλωματίας
Επόμενο άρθροΟ Π. Λαφαζάνης και ο Ν. Χουντής στο Στρασβούργο σε εκδήλωση κομμάτων και ευρωβουλευτών της Αριστεράς