Ωμότατη εκδήλωση αλβανικού αλυτρωτισμού αποτελεί η επιχείρηση της αλβανικής κυβέρνησης να εισβάλλει – αν όχι να εξουσιάσει και χειραγωγήσει- την υπό σχηματισμό κυβέρνηση των Σκοπίων. Τα αλβανικά κόμματα στα Σκόπια, είναι οι ρυθμιστές από τα οποία εξαρτάται η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.
Κι ο Ράμα, μαζί με τον φίλο του Ερντογάν παίζουν το παιγνίδι κυριαρχίας στην περιοχή.
Ήδη, κάλεσε στα Τίρανα τον Αλί Αχμέτι, που είναι ο ηγέτης του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στα Σκόπια. Που συγκυβερνούσε μέχρι πριν τις εκλογές με τον Γκρουέφσκι.
Ράμα και Αχμέτι, διαμόρφωσαν ένα κείμενο στο οποίο αναφέρονται όλα όσα απαιτούν οι Αλβανοί για να στηρίξουν την συγκρότηση κυβέρνησης στα Σκόπια.
Τι αναφέρει αυτό το κείμενο;
Ότι για να στηριχθεί κυβέρνηση από τα αλβανικά κόμματα (στην προκειμένη περίπτωση από το DUI που διαθέτει 10 έδρες) θα πρέπει:
- Να επισημοποιηθεί στα Σκόπια η διδασκαλία και η χρήση της αλβανικής γλώσσας.
- Να προχωρήσουν άμεσα οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις.
- Να επιλυθούν άμεσα οι δικαστικές εκκρεμότητες με μέλη της αλβανικής μειονότητας.
- Να επιταχυνθεί η είσοδος των Σκοπίων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
Άρα, μετά το Κόσοβο, τα Τίρανα επιχειρούν να χειραγωγήσουν την αλβανική μειονότητα και στα Σκόπια. Μα απώτερο στόχο την σταδιακή καθοδήγηση όλων των διάσπαρτων ανά την περιοχή αλβανικών μειονοτήτων, από ένα εθνικό κέντρο.
Οι προσεχείς εξελίξεις στα Σκόπια, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
O Γκρουέφσκι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο αν συναινέσει το αλβανικό κόμμα DUI, του Αχμέτι.
Η αντιπολίτευση του Γκρουέφσκι (SDSM), όλη την προεκλογική περίοδο τήρησε έντονα φιλοαλβανική στάση. Για να γίνει αυτή κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο από το DUI του Αχμέτι, αλλά και από τα μικρότερα αλβανικά κόμματα.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως ότι κι αν γίνει τα αλβανικά κόμματα θα καθορίζουν τις τύχες της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Κι αν αναλογιστεί κάποιος ότι η πολιτική αβεβαιότητα κυριαρχεί στη γειτονική χώρα, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον.
Πολιτικοί παρατηρητές ισχυρίζονται ότι δεν είναι διόλου απίθανο να γίνουν νέες εκλογές.
Οι ίδιοι παρατηρητές αλλά και εξέχοντες διπλωματικοί κύκλοι ισχυρίζονται και κάτι ακόμη:
Ότι οι Αλβανοί μπορεί να παίζουν πια παιγνίδι ακόμη και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Που μπορεί να το μετατρέψουν σε δικό τους «εργαλείο» για ν’ ασκούν πιέσεις τόσο προς τα Σκόπια όσο και προς την Ελλάδα…