Οι αλλεργίες εκδηλώνονται όλο τον χρόνο, ενημερωθείτε και προστατευθείτε!

Έτυχε να μυρίσετε ένα λουλούδι, να φάτε ένα φαγητό, να χαϊδέψετε μια γάτα ακόμα και να πιείτε αντιβιοτικό και να έχετε αλλεργικά συμπτώματα; Ξέρετε γιατί το πάθατε, πως θα προστατευθείτε από παρόμοια περιστατικά;

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, είναι γεμάτο αντισώματα, κάτι σαν σωματοφύλακες του οργανισμού, που αντιδρούν με ένα μη φυσιολογικό τρόπο στους εισβολείς που είναι υποαλλεργικές ξένες ουσίες, κάνει δηλαδή κάτι ακραίο για να μας ειδοποιήσει πως κάτι δεν πάει καλά, με αποτέλεσμα να παθαίνουμε αλλεργία.

Συχνά αυτό που ταλαιπωρεί εμάς τους ανθρώπους δεν φαίνεται, δεν δείχνει κανένα σύμπτωμα που να παραπέμπει σε αλλεργία για να οδηγηθούμε σε αυτό που μας ενοχλεί και να το αντιμετωπίσουμε φαρμακευτικά.

Όταν όμως μιλάμε για ευαισθητοποιημένο άτομο, τότε η αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται και είναι μακροχρόνια αν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, τα συμπτώματα μπορεί να είναι συχνό φτέρνισμα, μπούκωμα, συνάχι, υγρά κόκκινα μάτια με φαγούρα – επιπεφυκίτιδα, ξηρό βήχα, φαγούρα στη μύτη – αλλεργική ρινίτιδα, δυσκολία στην αναπνοή, βράσιμο στο στήθος – βρογχικό άσθμα.

Οι πιο έντονες αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με σοκ του οργανισμού καταλήγουν με  πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χείλη, το στόμα και το λαιμό, εξανθήματα με κνησμό, ναυτία, εμετό, διάρροια.

Αλλεργιογόνο λέγεται το ξένο σώμα, μια πρωτεΐνη που προσπαθεί να εισέλθει στον οργανισμό, σε συγκεκριμένα μόνο άτομα μπορούν να ενεργοποιούν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και να παράγονται αντισώματα.  ενώ για τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για αλλεργίες, οι αθώες αυτές πρωτεΐνες εκλαμβάνονται ως εχθροί.

Έτσι έχουμε:

 • Τααεροαλλεργιογόνα που προκαλούνται από τις γύρεις φυτών και δέντρων, Τα επιθήλια ζώων, συνήθως γάτας και σκύλου, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα σπόρια των μυκήτων
 • Τατροφικά αλλεργιογόνα, ένοχοι οι ξηροί καρποί, το ψάρι, τα οστρακοειδή, το αυγό, οι φράουλες, το γάλα
 • Τα φαρμακευτικάαλλεργιογόνα που προκαλούν τις φαρμακευτικές αλλεργίες
 • Του δηλητηρίου υμενοπτέρων εντόμωνμέλισσας και σφήκας
 • Του latex

Και επειδή η  αλλεργία εκφράζεται με πολλούς τρόπους θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω σημαντικές οδηγίες για να  καταφέρουμε να ζούμε σε ένα όσο το δυνατόν πιο υποαλλεργικό σπίτι:

 • Καθαρίζουμε πολύ συχνά με την ηλεκτρική σκούπα πάνω από το στρώμα.
 • Ανοίγουμε τα παράθυρα ακόμα και τον χειμώνα και αερίζουμε τα δωμάτια όσο περισσότερη ώρα μπορούμε, προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας.
 • Προσοχή καθαρίζουμε και αν είναι δυνατόν αλλάζουμε τα χαλιά μας μέσα στο χειμώνα.
 • Προτιμάμε ντουλάπια και συρτάρια που κλείνουν καλά και αποφεύγουμε τα ράφια γιατί μαζεύουν σκόνη και αλλεργιογόνα.
 • Για να κρατήσουμε τη μούχλα των κλειστών χώρων του σπιτιού μακριά, ιδιαίτερα στους χώρους όπου υπάρχει υγρασία χρειάζεται να τοποθετήσουμε ένα σύστημα εξαερισμού
 • Μειώνουμε τις ποσότητες απορρυπαντικών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι και χρησιμοποιούμε σόδα, ξύδι και λεμόνι.
 • Απαγορεύονται τα χημικά αρώματα και αρωματικά εσωτερικού χώρου.
 • Απαγορεύονται τα θερμαντικά τύπου, φουφού και ανοιχτά τζάκια που μένει ο καπνός μέσα στο σπίτι.

Προσοχή στα συμπτώματα, κινδυνεύει η ζωή μας αν!

Μας τσίμπησε μέλισσα, μας πείραξε ένα φάρμακο, ή ένα τρόφιμο, ξεκινά σε 2-30 λεπτά, με φαγούρα σε παλάμες και πέλματα, με κοκκίνισμα σε όλο το σώμα, μετά κνιδωτικό εξάνθημα ή πρήξιμο!

SOS!

Μην περιμένετε αυτό που ακολουθεί δηλαδή, το κλείσιμο της φωνής, καταρροή και μπούκωμα της μύτης, θάμπωμα της όρασης ή ζάλη, βήχας, δύσπνοια, αίσθημα υπερβολικού άγχους, πτώση της αρτηριακής πίεσης, συχνός κι αδύναμος σφυγμός.

SOS!

Μπορεί να προκληθούν σπασμοί, απώλεια των αισθήσεων ακόμα και κώμα.

SOS!

Χρειάζεται AMEΣH ιατρική βοήθεια.

Αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, καλό θα είναι για τέτοιες περιπτώσεις να έχετε μαζί σας μια ένεση αδρεναλίνης της μίας χρήσης που κυκλοφορεί και στα φαρμακεία.
Ενημερωθείτε σχετικά από το την Ελληνική Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσιολογίας στο http://www.allergy.org.gr

Προηγούμενο άρθροΟδηγίες προς τους πολίτες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων
Επόμενο άρθροΠΓΔΜ: Απομακρύνονται αγάλματα από το κέντρο των Σκοπίων που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό