Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την παραγωγή και εξαγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης

Στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου  για την παραγωγή και εξαγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης προχωρά η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει το αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο  Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αυτό έγινε γνωστό σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, κατά την παρουσίαση των βασικών αρχών του νομοσχεδίου, από το τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

Με τις αλλαγές που προωθούνται, η ηγεσία του υπουργείου θέλει να ενδυναμώσει περαιτέρω, τόσο την παραγωγική δραστηριότητα της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, όσο και τις εξαγωγικές δυνατότητες, καθώς είναι αυξητική η ζήτηση φαρμακευτικής κάνναβης στην παγκόσμια αγορά.

Πιο αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό, τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο με κύριο σκοπό την διευκόλυνση της εξαγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, στα πρότυπα της διαδικασίας που ισχύει για τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.

Δηλαδή, με την νέα εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης θα μπορεί να κυκλοφορήσει στην χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας Αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Όμως, για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα, θα παραμένει όπως προβλέπεται σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, το οποίο προβλέπει την έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ πριν τη διάθεσή του σε ασθενείς.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στόχοι για τις αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, είναι η διεύρυνση των εξαγωγών, η επιτάχυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας, η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, η μείωση της γραφειοκρατίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη.

Άλλο τόσο δε, η διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης διάθεσης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ, για την κάλυψη συνταγογραφούμενων αναγκών ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία ή υποφέρουν από τον νευροπαθητικό έως και τον καρκινικό πόνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤηλεφωνική επικοινωνία  Μητσοτάκη – Netanyahu
Επόμενο άρθροΤι είναι η μέθοδος «click in shop». Το Περιφ. Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής απαντάει σε 11 ερωτήματα