Αλέξης Τσίπρας: Μήνυμα κατά της λιτότητας και των τουρκικών προκλήσεων

ΑΠΕ-ΜΠΕ-

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν και ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε από τη Μάλτα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να είμαι σαφής, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα καθώς και επίσης και η αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επισήμανε: Και ας μην ξεχνάμε τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά.

«Αυτές τις προκλήσεις πρέπει να τις διαχειριστεί η Ευρώπη με αποφασιστικότητα. Εάν συνεχίσει στην ίδια πορεία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει και δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη, ως έννοια και ως όραμα. Δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη αλληλεγγύη, δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη δημοκρατία. Να αποφασίζουν κάποια εξωθεσμικά  όργανα σε κλειστές πόρτες το μέλλον των λαών.», επισήμανε από την Μάλτα, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις «μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφάλειας, το Brexit, αλλά και την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ και το νέο πλαίσιο της πολυετούς ατλαντικής συμμαχίας, τονίζοντας: «Αυτές τις προκλήσεις πρέπει να διαχειριστεί η Ευρώπη με αποφασιστικότητα. Αν συνεχίσει στην ίδια πορεία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη, ως έννοια και ως όραμα».

Α. Τσίπρας στη Μάλτα 2
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην απογευματινή συνεδρία της Συνόδου Κορυφής στην Μάλτα, που έχει ως θέμα της το μέλλον της Ευρώπης και την προετοιμασία για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να κουβεντιάσουμε για το μέλλον της Ευρώπης και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η Ευρώπη, εκτός από τις μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφάλειας, που διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια, έχει να διαχειριστεί και κάποια σοκ που έχει πάθει εξ αιτίας της απόφασης της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, εξ αιτίας της αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ και το νέο πλαίσιο της πολυετούς ατλαντικής συμμαχίας, που πλέον βλέπουμε από την πλευρά των ΗΠΑ μία αλλαγή στάσης».

Αυτές τις προκλήσεις πρέπει να διαχειριστεί η Ευρώπη με αποφασιστικότητα. Αν συνεχίσει στην ίδια πορεία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη, ως έννοια και ως όραμα.

Δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη αλληλεγγύη, δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη δημοκρατία, που αποφασίζουν κάποια εξωθεσμικά όργανα πίσω από κλειστές πόρτες το μέλλον των λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σύνοδος της Ρώμης (σσ 25 Μαρτίου 2017) είναι μία ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός και μια αλλαγή πορείας. Ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα. Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, που θα καθορίσουν την πορεία της και νομίζω ότι αυτές οι εξελίξεις και οι προκλήσεις τις οποίες περιέγραψα, μπορεί να είναι είτε αφορμή για μία νέα πορεία, να αναλάβει με αυτοπεποίθηση η Ευρώπη το ρόλο της στο διεθνές στερέωμα και να διατηρήσει την ενότητά της, είτε όμως, αν δεν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας πολιτικής ατζέντας, μπορεί να βρεθεί και μπροστά σε πολύ κρίσιμα διλήμματα το επόμενο διάστημα.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις διεθνείς προκλήσεις, να κουβεντιάσουμε για την ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο, τόσο όσον αφορά την διαχείριση των προσφυγικών ροών, όσο και σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στα ζητήματα της ασφαλείας. Και θέλω τέλος με την ευκαιρία να επισημάνω κάτι το οποίο επισήμανα και στη σύνοδο, αλλά και στις κατ? ιδίαν συναντήσεις. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Θέλω να δώσω ένα σαφές μήνυμα. Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά. Και ας μην ξεχνάμε, τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα. Θέλω λοιπόν να είμαι σαφής. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό, το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καθώς επίσης και η αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στον διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, έχοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα αυτό θα ληφθεί και από την άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση των συνομιλητών του στις διμερείς συναντήσεις και μέσα στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε: «Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας δείχνει απόλυτη κατανόηση στη θέση, στη στάση, στα δίκαια αιτήματα της ελληνικής πλευράς, σε όλα τα θέματα, τόσο σε ό, τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στα θέματα που αφορούν την οικονομία και την πορεία της χώρας και νομίζω ότι ο μεγάλος μας σύμμαχος στο τελευταίο, είναι η εξαιρετικά θετική απόδοση, η θετική υπέρβαση όλων των οικονομικών στόχων από την πλευρά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα».

Προηγούμενο άρθροΔημοτικό Συμβούλιο: Πρόταση μομφής κατά του Προέδρου Δ.Σ. κ. Ν. Μπρουσκέλη από Φωτη Δημητριάδη και σύσσωμη την αντιπολίτευση
Επόμενο άρθροΑπέσυραν τα τρακτέρ από τον κόμβο στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” και από τα διόδια Μαλγάρων οι αγρότες