«Πληρώνουμε τις ιδεοληψίες και την ανικανότητα μιας κυβέρνησης που οδηγεί την κοινωνία στην ανασφάλεια», αναφέρει σε συνέντευξή του στον ιστότοπο rosa.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε μια δυναμική οικονομία με ανάπτυξη 2,8% για να την οδηγήσει σε όλο και χαμηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς και τελικά σε ύφεση πριν ακόμη την εξάπλωση της πανδημίας» σημειώνει. Επικαλείται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και υποστηρίζει ότι «το 4ο τρίμηνο του 2019 ήμασταν ήδη στο 0,7%, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, που συνιστά τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 το αντίστοιχο νούμερο ήταν -1,6%, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επιτύχει 12 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης».
«Ο αναπτυξιακός καλπασμός που υπόσχονταν προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία εξαϋλώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο» συνεχίζει ο κ. Χαρίτσης και εκτιμά ότι «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κρίση ως ευκαιρία για να επαναφέρει τη χώρα στις εποχές της μνημονιακής επιτροπείας, της κοινωνικής ανασφάλειας και της οικονομικής λιτότητας».
Για τα εργασιακά θέματα εκφράζει την άποψη ότι «είναι το κατεξοχήν πεδίο έκφρασης της αντιδραστικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας: καμία έγνοια για την κατάσταση του κόσμου της εργασίας, ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας…Το αποτέλεσμα ήδη το βλέπουμε στην αύξηση της ανεργίας και στην ανασφάλεια που διαποτίζει ξανά την ελληνική κοινωνία και κυρίως τη νεολαία» και αναφέρεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» λέγοντας: «Για μας εκεί εδράζεται η κοινωνική ανασυγκρότηση: στην ενίσχυση της θέσης και της αυτοπεποίθησης των εργαζομένων με ιδιαίτερη μέριμνα για τους «αόρατους» και τις «αόρατες» της αγοράς εργασίας που βλέπουν ξανά το φάσμα της ανεργίας να επιστρέφει».
Τέλος, σχετικά με τις διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική βία που πραγματοποιούνται διεθνώς επισημαίνει ότι «η αστυνομική αυθαιρεσία και ο αυταρχικός εκτροχιασμός έχουν ευρύτερες διαστάσεις. Κατά συνέπεια η όποια απαραίτητη θεσμική μεταβολή στις τάξεις της αστυνομίας θα πρέπει να συνδέεται με έναν ισχυρό κοινωνικό αίτημα και την αντίστοιχη πολιτική βούληση για κοινωνική και πολιτική ισότητα». Και προσθέτει: «Είδαμε πολύ πρόσφατα και στην Ελλάδα τον τρόπο που οι κεντρικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στις αυταρχικές πρακτικές τμημάτων της αστυνομίας. Ας μην ξεχνάμε ότι περιστατικά παραβίασης της νομιμότητας από κατασταλτικές δυνάμεις έχουμε συνήθως όταν αυτές έχουν το πράσινο φως -έμμεσο ή άμεσο- από την κυβερνητική εξουσία».
ΑΠΕ-ΜΠΕ