Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος
Κάθε Τρίτη απόγευμα, μετά το προγραμματισμένο μάθημα της Ποντιακής διαλέκτου, καθιερώνεται πλέον και το μάθημα της Ποντιακής Μαγειρικής.
Ξεκίνημα σήμερα λοιπόν, με την πρώτη συνταγή που παρασκευάζει το μέλος του Συλλόγου κυρία Ελένη Παπαδοπούλου. Μαζί της ο Πρόεδρος κύριος Άκης Αποστολίδης, καθώς και οι μαθητές.
Tανομένος Σουρβάς – Σούπα με γιαούρτι
Αυθεντική Ποντιακή γεύση φτιαγμένη με αγάπη περισσή.
Από την Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος του Συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας
Υλικά για 6 άτομα
2 λίτρα νερό χλιαρό
1,5 κούπα τσαγιού κορκότο
2-3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.σ. ξερό δυόσμο
Λίγο αλάτι
Λίγο λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Σε χλιαρό νερό ρίχνουμε το κορκότο να βράσει μέχρι να χυλώσει καλά.
Αραιώνουμε με το γιαούρτι το ζωμό από κορκότο και ανακατεύουμε ελαφρά. Πρέπει να προσέχουμε να μην είναι πολύ ζεστός ο ζωμός για να μην «κόψει» το γιαούρτι και ανακατεύουμε ελαφρά, προσέχοντας την σούπα να μην είναι ούτε αραιή ούτε πολύ πηκτή.
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι και το αφήνουμε στην φωτιά να «κάψει».
Τότε περιχύνουμε την σούπα με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον δυόσμο και το λεμόνι ανακατεύοντας και πάλι.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, αχνιστό τον τανομένο σουρβά.