Αλεξάνδρεια: Παρουσίαση του μυθιστορήματος “Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!” του συγγραφέως κ.Θεόδωρου Δεύτου. – Βίντεο- φωτό

Ο Σύλλογος «Εστία Ρουμλουκιωτών», η πολιτιστικού περιεχομένου ιστοσελίδα apostaktirio.gr, οι Εκδόσεις Ωκεανός και το βιβλιοπωλείο Κοσμίδη, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαΐου 2017  παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Θοδωρή Δεύτου “Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!” στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας.

Ρεπορτάζ: Αγαθούλα Γεωργιάδου

Πλήθος φίλων του βιβλίου που παραβρέθηκαν στην σημερινή εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοητικά στην Πόλη, με την αξεπέραστη ομορφιά, μέσα από τις αναγνώσεις των αποσπασμάτων του βιβλίου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, που μέσα από την αφήγηση δύο γυναικών  αναδύεται η μαγική και ανεπανάληπτη Κωσταντινούπολη.

Την εκδηλώση προλόγισε ο κ. Δημήτρης Νταμτσιόπουλος Πρόεδρος Εστίας Ρουμλουκιωτών και έπειτα μίλησαν για το βιβλίο ο κ. Αλέξανδρος Ακριτίδης, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μελίκης -Συγγραφέας, η κα. Ελένη Παπακώστα, Φιλόλογος.

Περίληψη του βιβλίου:

“Όλα καλά, χρυσά και άγια, είναι καμωμένα σ’ αυτήν την Πόλη, αλλά όταν πέφτει εκείνη η παρατεταμένη υγρασία, το ισλακλίκ όπως το λένε εδώ οι ντόπιοι, με πονάνε όλα μου τα κόκκαλα, με πηρονιάζει μέχρι την καρδιά!

Η Πόλη είναι φημισμένη για την ομίχλη, τις βροχές και τις αστραπές της. Όταν όμως πέφτει αυτή η ρημάδα η ομίχλη, δεν βλέπεις ούτε την μύτη σου!…

Όταν έχει βοριά, μέχρι κάτω τα Πριγκηπόνησα μπορώ να ατενίσω, και τότε η ψυχή μου ανοίγει σαν τριαντάφυλλο εκατόφυλλο! Τι να σε πω, αυτή η θέα είναι μοναδική, αξεπέραστη! Όποιος δεν την έχει διεί, χάνει τζάνουμ, χάνει!”

Είναι η Έλσα, η κοσμοπολίτισσα Ρωμιά της Πόλης, που μας σεργιανάει με τις αναμνήσεις της, με τις υπέροχες περιγραφές της για την Βασιλεύουσα, με τους παράξενους αλλά ξεχωριστούς έρωτες της, με τα γλέντια, τα πάθη, τις προσδοκίες….. Μαζί της κι η Ρωξάνη, η μεγάλη αρχόντισσα του Πέραν, που ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της σαν παραμύθι, …ένα παραμύθι όμως που οι απόγονοι των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ, το μετέτρεψαν σε εφιάλτη…

Μέσα από την αφήγηση των δύο γυναικών, αναδύεται η ίδια η Κωνσταντινούπολη των Ρωμιών, λαμπρή, μεγαλοπρεπής, πλανεύτρα. Μια πόλη μαγική κι ανεπανάληπτη, χαραγμένη ανεξίτηλα στις μνήμες όσων την έζησαν και όσων την ποθούν…

Ένα ακόμη συναρπαστικό μυθιστόρημα που αφηγείται με ιδιαίτερο τρόπο τη ζωή τριών γενεών μιας οικογένειας Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, από τον συγγραφέα του bestseller, Τραπεζούντα, το Διαμάντι της Ανατολής.

Δείτε το Βίντεο:

Φωτό: