Αλεξάνδρεια – Ακαρπες παραμένουν οι προσπάθειες για την υγειονομική ταφή βοοειδών με οζώδη δερματίτιδα

Γράφει ο Στέλιος Νίκας

Δυσκολία στην εξεύρεση χώρου για την υγειονομική ταφή των βοοειδών που πάσχουν από οζώδη δερματίτιδα. Η αλήθεια είναι ότι βοοειδή της περιοχής έχουν προσβληθεί από την νόσο που ευτυχώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ο τρόπος μετάδοσης γίνεται κυρίως από τα κουνούπια, τσιμπούρια, μύγες και σε πολύ μικρό βαθμό από νερό ή μολυσμένη τροφή. Αιτία της ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου ήταν η έλλειψη προληπτικού εμβολιασμού που δυστυχώς φέτος καθυστέρησε. Τώρα πλέον η εκρίζωση, η θανάτωση δηλαδή όλων των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν έστω και ένα θετικό στην νόσο ζώο είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης.

Μετά από αυτή την απόφαση κλιμάκιο της περιφέρειας με επικεφαλής τον κ. Μπαρμπαρούση επισκέφθηκε το πρωί την τοπογραφική υπηρεσία του Δήμου ώστε να βρεθεί κοινόχρηστος χώρος στην περιοχή του πρώην Δήμου Μελίκης, προκειμένου να γίνει η διάνοιξη της τάφρου όπου θα γίνει η υγειονομική ταφή των βοοειδών. Ο χώρος που υποδείχθηκε έχει καλλιεργηθεί και γίνεται έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του.

Αντιδράσεις υπάρχουν για τον συγκεκριμένο χώρο από τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη στις προτάσεις της Περιφέρειας και αναμένονται εξελίξεις αφού υπάρχουν και σοβαρές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής. Σε επικοινωνία με τον προιστάμενο του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας κ. Μπαρμπαρούση επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του Έμβολου, σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου που επιλέχθηκε για την υγειονομική ταφή των βοοειδών.

Μάλιστα δόθηκε έμφαση στο πρόβλημα, ότι είναι πολύ λίγοι οι χώροι στην Ημαθία που πληρούν τις προδιαγραφές υγιειονομικής ταφής,  αφού ο χώρος που θα επιλεγεί πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που θέτει το Υπουργείο, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία χωρίς να κινδυνεύσουν οι περιουσίες των πολιτών.

Πάντως εμφανώς οι αρμόδιοι φορείς για μια ακόμα φορά κωλυσιεργούν με άμεσο αντίκτυπο την ολοκλήρωση της οικονομικής καταστροφής της πρωτογενούς κτηνοτροφικής παραγωγής, αφού οι μονάδες της περιοχής αναγκάζονται να συντηρούν τα ζώα τους με μεγάλο κόστος αφού πλέον δεν θα έχουν έσοδα από το γάλα και το κρέας που δεν θα μπορούν να το διακινήσουν στους καταναλωτές.