Το Πάσχα έφτασε. Σίγουρα η πιο παράξενη Λαμπρή στη ζωή των περισσότερων, μιας και η λαίλαπα του COVID-19 μας αναγκάζει εξ’ ορισμού αλλά και διά νόμου πλέον να καταφύγουμε στην ασφάλεια του σπιτιού μας.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος
Μπορεί το σύνολο των δραστηριοτήτων να διεξάγεται μέσα από χίλια μύρια κύματα, αλλά ο ελληνικός λαός δεν είναι κι από αυτούς που θα το βάλει εύκολα κάτω. Και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο “Έθιμα και Παραδόσεις”. Οπότε, για να μπαίνουμε και στο “ψητό”, Πάσχα χωρίς το πατροπαράδοτο τσουρέκι στο σπιτικό τραπέζι μας θα ήταν κάτι το αδιανόητο.
Ο Έμβολος, θέλοντας να σκιαγραφήσει το γιορτινό αίσθημα των ημερών, βρέθηκε στο φημισμένο παραδοσιακό αρτοποιείο Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΞΥΛΑ της οικογένειας Βογιατζή. Ζητήσαμε να μπούμε στο εγαστήριο, καταγράφοντας λεπτομέρειες -ίσως και μυστικά- της παρασκευής του πατροπαράδοτου τσουρεκιού και της ευλογημένης πασχαλιάς. Ήμασταν εκεί από την αρχικό πλάσιμο του ζυμαριού, έως το τέλος όλης αυτής της γαστρονομικής γιορτινής ιεροτελεστίας. Η εικόνα, η μοναδική ευωδιά και η εξέχουσα γεύση είναι το τρίπτυχο που μαγεύει, ενθουσιάζοντας μεγάλους και παιδιά. Και όλο αυτό το αρτοποίημα του πασχαλιάτικου γλυκόψωμου, σιγοψημένο στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Στο φετινό Πάσχα, με τη χάρη της Θείας Αναστάσεως, αυτό που χρειαζόμαστε πρωτίστως είναι η υγεία μας. Ώστε έπειτα από χρόνια να θυμόμαστε το σύγχρονο παρόν, σαν μια ανάμνηση που έφυγε ..ανεπιστρεπτί.