Αλεξάνδρεια: Ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά για τις αποζημιώσεις των αγροτών της Ημαθίας

Σήμερα στο δημαρχείο της  Αλεξάνδρειας,  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς , στη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της Ημαθίας και της Πέλλας, ανακοίνωσε ότι θα σταθεί δίπλα στους αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας που χτυπήθηκαν από την κλιματική κρίση και τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Δείτε το βίντεο:

Πιο αναλυτικά

Ανακοίνωσε ότι το ΥπΑΤ θα καλύψει όλες τις αιτήσεις αντιχαλαζικής προστασίας αυξάνοντας τον αρχικό προϋπολογισμό των 15 εκ. ευρώ σε 34 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις ζημιές, που προκλήθηκαν στην παραγωγή από την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ,  θα φροντίσει εκείνος και το υπουργείο να να κινηθούν σε τρεις άξονες.

Σε ότι αφορά τους τόνους φρούτων που έμειναν αδιάθετα,  λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που τα περσινά δεδομένα εξαγωγών ήταν 42.000, αφού 36.000 έφθασαν οι εξαγωγές στην Ουκρανία και 6.000 στην Λευκορωσία και φέτος εκμηδενίστηκαν, δήλωσε ότι θα ζητήσει αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος των αγροτών, που θα συμπεριληφθεί στα κονδύλια της ΕΕ για αποζημιώσεις  λόγω των επιπτώσεων του πολέμου και τα υπόλοιπα από κονδύλια του υπουργείου.

Σε ότι αφορά τα αδιάθετα προϊόντα, που βρίσκονται στα ψυγεία θα πρέπει να γίνει καταγραφή, να υπάρξει δυνατότητα κομποστοποίησης, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί από de minimis.

Μετά την καταγραφή και την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ,  των στρεμματικών αποτυπώσεων, των ποικιλιών και μετά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και μέσω de minimis.

Tέλος,  ανέφερε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος που θα περιορίζει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του  και στην ΕΕ αφού έχει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με υπουργούς στις Βρυξέλλες.

Προηγούμενο άρθροΠλατύ: Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου – Σημαντικά γεγονότα