Αλ. Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: “Όσοι παλεύουν για να μην κλείσει η αξιόλογηση, θα απογοητευτούν”

ΑΠΕ-ΜΠΕ-

«Όσοι παλεύουν για να μην κλείσει η αξιολόγηση, θα απογοητευτούν», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και θα κλείσει και θα κλείσει θετικά, χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς, χωρίς υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών και χωρίς υποχωρήσεις που αφορούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν ξέρει αν θα κλείσει με το ΔΝΤ σε κεντρικό ρόλο χρηματοδότη ή σε άλλο ρόλο, «αλλά η αξιολόγηση θα κλείσει γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια ούτε να δεχτεί πειραματισμούς». «Η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα με κάποιους πάλι να βρίσκονται βαριά εκτεθειμένοι» υπογράμμισε

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την περίπλοκη εικόνα των διαπραγματεύσεων και το περιβάλλον, ευρωπαϊκό και διεθνές, εντός του οποίου αυτές εξελίσσονται, υπογραμμίζοντας ότι το 2017 θα είναι κρίσιμος χρόνος όχι μόνο για την πορεία της Ευρώπης, αλλά για την ύπαρξη της. Έστειλε μηνύματα πανταχόθεν αναφορικά με την αξιολόγηση, τόσο στο ΔΝΤ, το οποίο κατηγόρησε για «πόκερ» μέσω κωλυσιεργίας, όσο και στις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις και κυρίως προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα απηύθυνε έκκληση προς την Γερμανίδα Καγκελάριο να αποθαρρύνει την διαρκή επιθετικότητα και τις υποτιμητικές αναφορές του κ. Σόιμπλε εναντίον της Ελλάδας. Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στάση της ΝΔ, σημειώνοντας ότι στην επικείμενη επίσκεψη του στη Γερμανία και τις επαφές του με την ‘Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε, υποθέτει πως η «γραμμή» του θα είναι αυτή που δημόσια έχει διατυπώσει ο αντιπρόεδρος του κόμματος, για αποτυχία της αξιολόγησης ώστε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανέβει στην εξουσία η ΝΔ. Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκεί με τις θέσεις του να γίνει αρεστός στον κ. Σόιμπλε, αλλά στον ελληνικό λαό και με αυτόν τον τρόπο αυτό δεν θα γίνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από την κρίση, έθεσε στόχο για το κόμμα και την κυβέρνηση την προσήλωση σε ένα σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Ζήτησε από τα αρμόδια κομματικά όργανα και τους υπουργούς να επιδείξουν μηδενική ανοχή σε τυχόν περιπτώσεις παρατυπιών έστω και σε  νομιμοφανές πλαίσιο που θα μπορούσαν να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Η διεθνής συγκυρία

Ξεκινώντας ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις μεγάλες ανοικτές προκλήσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τις ζυγίσουμε, να τις υπολογίσουμε, και να λάβουμε τις αποφάσεις μας με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας. Επισήμανε ότι το 2017 θα είναι χρόνος κρίσιμος για την Ευρώπη δεδομένων των εκλογικών αναμετρήσεων σε κρίσιμες χώρες και πως «οι εξελίξεις το 2017 δεν θα κρίνουν απλά την πορεία της Ευρώπης, αλλά την ίδια της την ύπαρξη». Μίλησε για το διαρκώς διοογκούμενο ρεύμα ακροδεξιού ευρωσκεπτικισμού, τους μεγάλους κινδύνους και τις σημαντικές προκλήσεις διεθνώς αλλά και ειδικότερα στη γειτονιά μας, για να σημειώσει ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας και πως σε όλο αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να ξαναστήσει τη χώρα στα πόδια της, να βγάλει τη χώρα από την πολυετή ύφεση και παρά τις διαρκείς πιέσεις από τους πιστωτές μας να προστατεύσει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Η κατάσταση στην αξιολόγηση

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την αξιολόγηση την κάνει δύσκολη η διαρκής διαφωνία ανάμεσα στους πιστωτές μας. Είπε ότι το ΔΝΤ έχοντας χάσει την επιστημονική αξιοπιστία του από τις διαρκώς λαθεμένες προβλέψεις και συνταγές του, βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα δίχως γενναία απομείωση του χρέους, κάτι που έγινε απολύτως σαφές και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του.

Από την άλλη, είπε, στην Ευρώπη, ενώ όλοι κατανοούν ότι η γενναία απομείωση του χρέους είναι κάτι αυτονόητο και αργά ή γρήγορα θα συμβεί, αρνούνται να το αποφασίσουν πριν από τις κρίσιμες αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία φοβούμενοι την άνοδο της ακροδεξιάς. «Πρόκειται για στενόμυαλη λογική γιατί η ακροδεξιά θα ανεβαίνει όσο θα υιοθετείται από τις κυρίαρχες δυνάμεις η δική της ατζέντα». Τόνισε ότι, όμως, και το ΔΝΤ δεν δείχνει να έχει το θάρρος της γνώμης του, και πως δεν θα φοβόταν να πει ο ίδιος ότι ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Σημείωσε ότι το Ταμείο δειλιάζει να πει την αλήθεια στους Ευρωπαίους εταίρους, και προτιμά να παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ κωλυσιεργώντας. Υποστήριξε ότι επειδή δεν θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο στην αδιαλλαξία του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για τα μέτρα απομείωσης του χρέους που πρέπει να ληφθούν, προσπαθούν να εφεύρουν νέες απαιτήσεις από την Ελλάδα, παράλογες, αρκεί να είναι εκείνη που θα χρεώνεται την κωλυσιεργία, και την προδιαγεγραμμένη, όπως είπε μεταφέροντας την προσωπική του άποψη, απόφαση του Ταμείου να μην χρηματοδοτήσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Τόνισε ότι σε αυτή τη διελκυστίνδα η Ελλάδα δεν είναι μόνη της «ούτε έχει κυβέρνηση πρόθυμη να παραδώσει τη χώρα σαν το σκύλο στο αμπέλι». Σημείωσε ότι σύμμαχος της είναι και τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, με τους ευρωπαίους εταίρους να αναγνωρίζουν την εντυπωσιακή υπερκάλυψη των εσόδων και τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ να έχουν την πραγματικότητα ως τη μεγάλη δυσκολία για να στηρίξουν τις επιδιώξεις τους.

«Αυτό που περιμένουμε είναι να αναθεωρήσουν αυτές τις εκτιμήσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση αν δεν βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα. Περιμένουμε το συντομότερο να τις αναθεωρήσουν ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο».

Παίζουν με τη φωτιά όποιοι παίζουν παιχνίδια για Ευρωζώνη 2 ταχυτήτων

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας και του λαού. Δεν θα επιτρέψουμε στους συμμάχους μας στην Ευρώπη άλλα παιχνίδια με τη φωτιά για τη συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης. Όποιοι παίζουν παιχνίδια για Ευρωζώνη 2 ταχυτήτων, διασπάσεων και διαιρέσεων, παίζουν με τη φωτιά». Μιλώντας ουσιαστικά για τη Γερμανία, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η ίδια τους η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά».

Από το βήμα της ΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε θερμή έκκληση προς την Άγγελα Μέρκελ «να αποθαρρύνει τον ΥΠΟΙΚ της από αυτή τη διαρκή επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και από αναφορές υποτιμητικές». «Δεν μπορεί», υπογράμμισε, «η προεκλογική περίοδος σε μια χώρα να επηρεάσει τη ζωή σε μια άλλη χώρα». Σχολίασε ότι δικαίως το SPD εγκάλεσε τον κ. Σόιμπλε ότι επιχειρεί να συντηρήσει την ένταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα για να φορτώσει στην Ελλάδα τα δικά του αδιέξοδα.

«Δεν συζητάμε απαιτήσεις εκτός συμφωνίας και εκτός λογικής»

«Εμείς τηρούμε τα συμφωνηθέντα, να τηρήσουν κι οι εταίροι μας όσα έχουν συμφωνηθεί», είπε και έστειλε το μήνυμα ότι «είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε οτιδήποτε είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας και της λογικής» αλλά «απαιτήσεις που δεν υποστηρίζονται από τους αριθμούς και τη λογική δεν πρόκειται να συζητήσουμε». Όσοι κωλυσιεργούν το κάνουν για άλλους λόγους και οφείλουν να το εξηγήσουν.

Σφοδρή επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη

Ασκώντας δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ενόψει της επίσκεψης του στη Γερμανία για επαφές με Μέρκελ και Σόιμπλε, πως δεν γνωρίζει τι θα τους πει, διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήρθε σε επαφή μαζί του και δεν ζήτησε καμία ενημέρωση. «Το μόνο που δεν θα αναφέρει είναι το ζήτημα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου», σχολίασε δηκτικά. Τόνισε ότι το μόνο που ξέρουμε για τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη, είναι αυτά που έχει πει δημόσια ο αντιπρόεδρος του κόμματος, ‘Α. Γεωργιάδης ότι δεν θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση, θέλουν να πέσει η κυβέρνηση για να έρθουν στα πράγματα. «Υποθέτω με αυτή τη γραμμή πάει στη Γερμανία», είπε και τόνισε ότι πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ποιος παλεύει για την έξοδο από την κρίση και ποιος δίνει διαρκώς διαπιστευτήρια υποταγής μήπως και καταφέρει να έρθει στην εξουσία με τη στήριξη των πιστωτών μας. Είπε ότι η ΝΔ είναι η μόνη στην Ευρώπη που εγκαλεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση και πως το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Το ίδιο νομίζω λέει και ο κ. Σόιμπλε, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Φαντάζομαι θα του το πει κι από κοντά τώρα στη Γερμανία», για να σχολιάσει «μόνο που δεν αρκεί να γίνει αρεστός στον κ. Σόιμπλε, αλλά στον ελληνικό λαό».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ποντάρει στην αβεβαιότητα για να κρύψει το πραγματικό σχέδιο της για πρόσδεση της οικονομίας στα ισχυρά συμφέροντα, παλινόρθωση του πελατειακού κράτους, εγκαθίδρυση της διαρκούς λιτότητας. «Τους περιμένει πολύ μεγάλη απογοήτευση γιατί όσο και αν το απεύχονται, η αξιολόγηση θα κλείσει, και θετικά». Είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μεγάλες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο, όπου το «παιχνίδι είναι ανοικτό», επισημαίνοντας συμμαχίες (όπως αυτή των χωρών του Νότου) που μέχρι πρότινος θα φάνταζαν αδύνατες.

Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου

«Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου. Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η κρίση είναι παρελθόν», τόνισε ο κ. Τσίπρας και μίλησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. «Δεν ισχυρίζομαι ότι τα πράγματα είναι εύκολα και ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις, η προοπτική όμως μιας αριστερής εναλλακτικής στην Ευρώπη παραμένει απολύτως ανοικτή».

Τόνισε πως «είναι και στο δικό μας χέρι να ξεπεράσουμε παθογένειες να διαμορφώσουμε συνθήκες ενότητας μέσα από ειλικρινή διάλογο, να χτίσουμε πάνω σε σταθερές βάσεις νέες κοινωνικές συμμαχίες.

Οι πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τον ορίζοντα της αξιολόγησης

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν θα κριθούμε από τους συμβιβασμούς και τις αντιστάσεις μας στη διαπραγμάτευση, αλλά από το αν θα καταφέρουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα στηρίζουν την κοινωνική πλειοψηφία, αν θα στηρίξουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση, αν θα ενεργοποιήσουμε την κοινωνία γύρω από την ανάγκη να υπάρχουν μεγάλες θεσμικές τομές, το αίσθημα δικαιοσύνης, να θωρακίσουμε θεσμικά την διαφάνεια».

Σε αυτό το πνεύμα έδωσε τον τόνο να ενταθούν οι προσπάθειες για την αποτελεσματικότητα στην ανάκτηση της εργασίας με κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, με αποτελεσματικότητα και ανθρωπισμό και στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού, μαθαίνοντας από τα λάθη και τις παραλείψεις,  συνεχίζοντας το μέτωπο απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Σημείωσε ότι «οι μεγάλες πρωτοβουλίες μας για το επόμενο διάστημα ξεπερνούν τον ορίζοντα της αξιολόγησης και αφήνουν προοδευτικό αποτύπωμα». Ανέφερε τις σημαντικότερες εξ αυτών: εκκίνηση και εδραίωση της  μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, μεταρρύθμιση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επεξεργασία του περιφερειακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, έναρξη ενός δημόσιου και ανοικτού διαλόγου για την αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση που θα καταλήξει μέχρι το τέλος του έτους σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι τα δύσκολα θα τελειώσουν και πως η διέξοδος είναι πλέον ορατή, όχι μόνο γιατί θα κλείσει η αξιολόγηση και σύντομα θα έρθει και ο στόχος της ενίσχυσης της ρευστότητας, αλλά γιατί η οικονομία ήδη εμφανίζει ορατά αποτελέσματα ανάκαμψης. Σημείωσε ότι σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας στόχο όχι  μόνο την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, αλλά και την επόμενη μέρα και να σκεφτούμε όχι πια με όρους συμφωνίας και μέτρων αλλά με όρους στρατηγικού αναπροσανατολισμού της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Έχω βαθειά εμπιστοσύνη  στο κριτήριο τόσο της ΚΕ όσο και της ΚΟ, έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από την κρίση και να σχεδιάσουμε μαζί την μεταμνημονιακή Ελλάδα”.

Η ΝΔ δεν έχει να αντιτάξει απαντήσεις

Απέναντι σε αυτά, είπε ο πρωθυπουργός η ΝΔ δεν έχει να αντιτάξει απαντήσεις, αντίθετα αντιτάσσει σχέσεις με τη διαπλοκή, κραυγές στα τηλεοπτικά παράθυρα και το φλερτ με την ακροδεξιά και την ξενοφοβία. Είπε ότι δεν έχει να υποσχεθεί στον λαό  τίποτε περισσότερο από τα μνημόνια και μια υποτίθεται καλύτερη διαχείριση της εφαρμογής της προς όφελος όμως των λίγων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με το τέλος του προγράμματος αλλάζει ο χάρτης της πολιτικής αντιπαράθεσης και επανέρχεται η διαχωριστική γραμμή που υπήρχε πάντα: πρόοδος-συντήρηση, αριστερά-δεξιά, υπεράσπιση των συμφερόντων των πολλών-υπεράσπιση των συμφερόντων των λίγων. «Αυτό μας δίνει από τώρα το περιθώριο να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί το στρώμα των από κάτω και της μεσαίας τάξης.

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι το μόνο που θα επιμένει στη συμμαχία με τη δεξιά

Ο κ. Τσίπρας επεφύλασσε κριτική και προς το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η κεντροαριστερά οφείλει να κοιτάξει τι συμβαίνει με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που κάνει βήματα προς τα αριστερά, «το ΠΑΣΟΚ όμως επιμένει να θέλει να είναι στην Ελλάδα η ουρά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη». Σημείωσε ότι είχε πολλές ευκαιρίες να υπερβεί αυτές τις εσωτερικές αγκυλώσεις, να πάρει αποστάσεις από τις περιόδους διακυβέρνησης και όσα έχουν αυτές φορτώσει στον λαό, και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων: εκλογικός νόμος, το θέμα της διαπλοκής, η στάση στη διαπραγμάτευση. «Επιμένει όμως σε μια αδιέξοδη εμμονή», είπε και τους κάλεσε «να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα αλλάζουν» και πως σε λίγο «θα είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που επιμένουν στη συμμαχία με τη δεξιά και μάλιστα με μια δεξιά ακραία και νεοφιλελεύθερη». Αυτό, σχολίασε, δεν θα τους βγει σε καλό, αλλά δεν θα βοηθήσει ούτε και τον τόπο.

«Κανένας πονηρούλης δεν θα ακυρώσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στον δύσκολο δρόμο η συμβολή των κομματικών δυνάμεων είναι σημαντική, ότι χρειάζεται να εισακούονται οι προβληματισμοί της βάσης να απαντώνται τα ερωτήματα της, μελετημένη δουλειά.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή σε τυχόν φαινόμενα λιγοστά που ακυρώνουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. «Κανένας πονηρούλης δεν θα αφήσουμε να χρησιμοποιήσει κανένα νομιμοφανές μέσο για ίδιον όφελος. Αυτά έχουν τελειώσει». Ζήτησε από τους υπουργούς και τα αρμόδια όργανα του κόμματος να μη δείξουν καμιά επιείκεια, καμιά ανοχή. Είπε πως δεν αναφέρεται σε πεπραγμένα, αλλά ότι και μόνο που κάποιοι σκέφτηκαν να προσβάλλουν τους ηθικούς κώδικες της Αριστεράς δεν τους επιτρέπεται να έχουν τον τιμητικό ρόλο του μέλους του κόμματος.

 

Προηγούμενο άρθροΗ ενδοσχολική βία: τι είναι, γιατί συμβαίνει, πως αντιμετωπίζεται;
Επόμενο άρθρο“Ψυχραιμία” συνιστά στον πληθυσμό ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για την επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας. Εκκενώθηκε και η παρακείμενη δομή προσφύγων