Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι η βασική μέριμνα του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη την περίοδο αυτή, και στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ακολουθεί, δίνει ευθείες απαντήσεις στο φλέγον αυτό ζήτημα.
Εν πρώτοις διαφωνεί με την προσέγγιση ότι «εάν προστατευτεί η πρώτη κατοικία, υπονομεύεται υποχρεωτικά η όποια λύση για τα κόκκινα δάνεια». Και προς επίρρωσιν αυτού, δημοσιοποιεί, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, στοιχεία που του διέθεσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία «η πρώτη κατοικία καταλαμβάνει κατ’ ανώτατο το ένα τέταρτο των κόκκινων δανείων». Με αυτό το δεδομένο, οι πλειστηριασμοί -επισημαίνει- πρέπει να στοχεύσουν πρώτα στα μεγάλα δάνεια και τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Έννοια που «δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στον φτωχό και μικρομεσαίο πολίτη, άνεργο, μισθωτό, συνταξιούχο ή μικροεπιχειρηματία», διευκρινίζει ο υπουργός Επικρατείας που καλεί τις τράπεζες «να θυμούνται την αναπτυξιακή αλλά και την κοινωνική τους διάσταση, όταν μάλιστα οφείλουν την επιβίωσή τους στον Έλληνα φορολογούμενο».
Παράλληλα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε απαντήσεις σε μια σειρά ειδικών αποστολών, των οποίων ηγείται ο Αλ. Φλαμπουράρης, όπως:
-Για τους πυρόπληκτους στην ανατολική Αττική, όπου παρουσιάζει το σύνολο των ως τώρα δράσεων αλλά και τους στόχους των κυβερνητικών παρεμβάσεων από εδώ και πέρα.
-Για την επίλυση προβλημάτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «καθημερινότητα», όπου το 75% των 15.000 αιτημάτων έχει ήδη περαιωθεί.
-Για την ανάπλαση του εμπορικού ιστορικού τριγώνου της Αθήνας, όπου εντός του 2018 θα βγει στον αέρα ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
-Για την επένδυση στο Ελληνικό, όπου υπογραμμίζει τη -σταθερή- κυβερνητική βούληση, για πραγματοποίηση της επένδυσης, αλλά και την επίσης σταθερή θέση «να μην ικανοποιούμε χωρίς σοβαρό λόγο κάθε επιθυμία των επενδυτών».
«Η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να εξαντλήσει τον συνταγματικό της χρόνο», είναι το μήνυμα που στέλνει εξάλλου ο υπουργός Επικρατείας, ενώ δίνει και τη δική του εξήγηση για τα περιστατικά διαφωνιών μεταξύ υπουργών. Για τον Γιάννη Στουρνάρα, τέλος, αναφέρει ότι επιδιώκει τη συνεργασία μαζί του «για την καλύτερη και ισχυρότερη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ανάπτυξη της χώρας, με ανάπτυξη των δημοκρατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κοινωνική ευαισθησία για τους αξιοπρεπείς μισθούς».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας, με αρμοδιότητα στα θέματα καθημερινότητας του πολίτη, Αλέκου Φλαμπουράρη, στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, η κυβέρνηση αλλάζει ατζέντα, κύριε υπουργέ: Με οκτώ θετικά μέτρα αλλά και τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ποια η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης, πώς θα ήθελε να περάσει στην Ιστορία;
Απ.: Η κυβέρνηση αγωνίστηκε σκληρά για να απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια. Δηλαδή για να ανακτηθεί ένα μεγάλο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές κυβερνήσεις να χαράσσουν αυτές πολιτική. Προφανώς, επιθυμούμε να κάνουμε χρήση αυτής της σχετικής, επί του παρόντος, ελευθερίας και να προσεγγίσουμε κατά το δυνατόν το πολιτικό μας πρόγραμμα, το οποίο είναι πλέον αναμορφωμένο και εμπλουτισμένο από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας. Θέλουμε και πρέπει να μας δοθεί αυτός ο χρόνος. Όσο για την Ιστορία, αυτή θα κάνει τη δουλειά της, αν και είμαι σίγουρος πως θα καταγράψει άλλο ένα στιγμιότυπο υπεύθυνης, πατριωτικής αλλά και πρωτοπόρας στάσης της ελληνικής Αριστεράς.
Ερ.: Η προσπάθεια αυτή νοθεύεται εν τούτοις από συγκρούσεις μεταξύ υπουργών, από την αβεβαιότητα συνέχισης αυτού καθαυτού του κυβερνητικού σχήματος. Θα καταφέρετε να κάνετε την υπέρβαση; Μπορεί να δούμε εκλογές και πριν από το Μάιο;
Απ.: Θα ήταν αφύσικο, σε κυβερνήσεις συνεργασίας να μην εκφράζονται διαφωνίες. Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια έδωσε την «ψυχολογική ευκαιρία» -είναι ανθρώπινο αυτό- να εκφραστούν οι όποιες διαφωνίες με μια παραπάνω ένταση. Η λεγόμενη «κανονικότητα» δίνει αυτήν την πολυτέλεια. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να εξαντλήσει το συνταγματικό της χρόνο.
Ερ.: Ηγείσθε του κυβερνητικού έργου για την αποκατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής. Ποιες οι προτεραιότητές σας από εδώ και στο εξής;
Απ.: Η κυβέρνηση συντονισμένα, έχει επικεντρώσει την προσοχή της και έχει διαθέσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε το συντομότερο δυνατό να επουλωθούν οι πληγές των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, και να κερδηθεί ο δύσκολος αγώνας για την επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής. Οφείλουμε στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν, να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα αντιμετωπίζουν όλες τις στρεβλώσεις (πολεοδομικές, χωροταξικές, δασικές, οικοδομικές) για να μην έχουμε επανάληψη του ίδιου φαινομένου όχι μόνο στη περιοχή αλλά και σε πολλές άλλες που παρουσιάζονται τα ίδια προβλήματα. Να μην ξαναϋπάρξουν μπαζωμένα ρέματα, κλειστοί αδιέξοδοι δρόμοι και κλειστές προσβάσεις στις ακτές.
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις αποκατάστασης, μετά από τρεις μήνες και με ευθύνη του Δημοσίου, οι εργασίες υλοτόμησης των καμένων δέντρων συνεχίζονται εντατικά (έχει υλοποιηθεί στο 50% της συνολικής έκτασης και έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Μάτι, ενώ επιχειρούν πλέον έξι υλοτομικοί συνεταιρισμοί), έχουν γίνει 30 κατεδαφίσεις σπιτιών και συνεχίζονται, έχει γίνει καθαρισμός από υπολείμματα αμιάντου σε 100 σπίτια και ο ρυθμός αυξάνεται. Την προηγούμενη Πέμπτη άρχισε και η αποκατάσταση/ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος με δενδροφύτευση σε διάφορα τμήματα της λεωφόρου Μαραθώνος, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση αποκατάστασης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων. Αυτές οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και πριν τη διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας. Ταυτόχρονα εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τόσο στη δασική έκταση όσο και στον αστικό ιστό, αφού ολοκληρώθηκαν σε πολύ σύντομο χρόνο οι μελέτες και η δημοπράτηση των έργων.
Πρέπει να εξάρω την υπερπροσπάθεια των Υπουργείων, ΟΤΑ, υπηρεσιών, των εταιρειών που προσφέρουν με δωρεές τις υπηρεσίες τους, με κύριο εκτελεστικό βραχίονα, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη.
Ερ.: Ρίχνετε ιδιαίτερο βάρος στην προστασία της α’ κατοικίας, την ώρα που το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια είναι κομβικό. Ποια δέσμευση μπορείτε να δώσετε στον πολίτη;
Απ.: Κατ’ αρχάς, δεν είμαι φιλικός σε αυτήν την ανάγνωση αυτοματισμού, η οποία θεωρεί ανταγωνιστικά τα δύο αυτά θέματα. Γίνεται, δηλαδή, η παραδοχή, ότι, εάν προστατευτεί η πρώτη κατοικία, υπονομεύεται υποχρεωτικά η όποια λύση για τα κόκκινα δάνεια. Αντιθέτως, επιμένω, ότι τα κόκκινα δάνεια πρέπει να κατηγοριοποιηθούν και η στόχευση των πλειστηριασμών πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη λογική, να στραφούν πρώτα στα μεγάλα δάνεια και δη αυτά που σχετίζονται με δανειολήπτες που διαφεύγουν της πληρωμής με νομιμοφανείς ή παράνομους τρόπους, ενώ έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν. Προφανώς, αυτοί είναι οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», έννοια που δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στον φτωχό και μικρομεσαίο πολίτη, άνεργο, μισθωτό, συνταξιούχο ή μικροεπιχειρηματία. Από τα στοιχεία που μού χορήγησε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών φαίνεται ότι η πρώτη κατοικία καταλαμβάνει κατ’ ανώτατο το ένα τέταρτο των κόκκινων δανείων, άρα έχουμε τη δυνατότητα και πρέπει να βρεθεί λύση για τα τρία τέταρτα, που είναι και ο μεγάλος όγκος των «κόκκινων δανείων». Και οι τράπεζες πρέπει να θυμούνται την αναπτυξιακή αλλά και την κοινωνική τους διάσταση, όταν μάλιστα οφείλουν την επιβίωσή τους στον Έλληνα φορολογούμενο.
Ερ.: Τι είναι για σας ο κ. Στουρνάρας, κ. υπουργέ; Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών μιας κυβέρνησης με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούσθηκε μετωπικά ή ένας εν δυνάμει πολιτικός σας αντίπαλος μετά τις επικείμενες εκλογές;
Απ.: Αυτήν την στιγμή είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και υπό αυτήν την ιδιότητα τον εκλαμβάνω, για αυτό επιδιώκω την συνεργασία για την καλύτερη και ισχυρότερη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ανάπτυξη της χώρας, με ανάπτυξη των δημοκρατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κοινωνική ευαισθησία για τους αξιοπρεπείς μισθούς που δικαιούνται να διεκδικούν οι εργαζόμενοι.
Ερ.: Πιστεύετε, κύριε υπουργέ, ότι η καθημερινότητα θα είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θα κριθούν οι εκλογές; Ως επικεφαλής του αντίστοιχου τομέα, πώς βαθμολογείτε την κυβέρνηση που μπαίνει στον τέταρτο χρόνο της; Πού θα ρίξετε μεγαλύτερο βάρος από εδώ και πέρα;
Απ.: Πάντοτε αλλά πολύ περισσότερο στις δύσκολες εποχές, η καθημερινότητα είναι κρίσιμη. Θεωρώ, ότι εάν μπορούσαμε να αποκόψουμε τη δυσκολία της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής στην οποία αναγκάστηκαν οι πολίτες, έγιναν για την καθημερινότητά τους πράγματα που εκκρεμούσαν δεκαετίες.
Σε ό,τι αφορά την ομάδα της «καθημερινότητας», από τον Φεβρουάριο του 2017 δημιουργήσαμε την πλατφόρμα www.kathimerinotita.gov.gr μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν αναλυτικά τα προβλήματα που τους ταλανίζουν, προκειμένου να λειτουργήσουμε ως γεφυροποιοί τους έναντι των δημοσίων υπηρεσιών, κάθε φορά που διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ανεπάρκειες.
Η πράξη απέδειξε ότι το εγχείρημα χαρακτηρίζεται άκρως επιτυχημένο, καθώς από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας μέχρι και σήμερα έχουμε δεχθεί πάνω από 15.000 αιτήματα και σε συνεργασία με κάθε Υπουργείο και φορέα του Δημοσίου, το 75% έχει ήδη περαιωθεί. Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και να επικοινωνούν τα προβλήματά τους. Τα έχουμε πάει καλά και θα τα πάμε ακόμα καλύτερα.
Ερ.: Η ανάπλαση της Αθήνας είναι όνειρο παλιό… Θα δούμε άμεσες παρεμβάσεις στο ιστορικό τρίγωνο αλλά και τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας;
Απ.: Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι ιδιαίτερα τα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας είναι προσωπικό μου όνειρο, που έρχεται όντως από την δεκαετία του ’80 αλλά και υποχρέωση στη μνήμη της ‘Αννυς Βρυχέα που τα έσωσε από την κατεδάφιση. Εντός του 2018 θα βγει στον αέρα ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του εμπορικού ιστορικού τριγώνου της Αθήνας και έπεται συνέχεια.
Ερ.: Η σημασία της επένδυσης του Ελληνικού στην επόμενη μέρα είναι πανθολογούμενη. Ακούμε, ωστόσο, ότι υπάρχει χάσμα με την Lamda αναφορικά με την ετήσια μίσθωση για το καζίνο, με κίνδυνο -όπως ακούγεται- να φύγουν επίδοξοι επενδυτές. Ποια η θέση της κυβέρνησης;
Απ.: Κατ’ αρχάς ας αποφύγουμε τις κινδυνολογίες, χάσμα δεν υπάρχει. Με τον επενδυτή, από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε να συνεργαστούμε, βρισκόμαστε σε διαρκείς διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας ο καθένας από την πλευρά του να προασπίσει τις θέσεις του. Η βούλησή μας για την πραγματοποίηση της επένδυσης παραμένει σταθερή όπως σταθερή είναι και η θέση μας να μην ικανοποιούμε χωρίς σοβαρό λόγο κάθε επιθυμία των επενδυτών.
Ερ.: Και ένα τελευταίο ερώτημα, κύριε υπουργέ. Διαβάζουμε σε παραπολιτικές στήλες για …μυστικά ραντεβού που κάνετε με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Πού η αλήθεια και πού το ψέμα;
Απ.: Κάθε παραπολιτικό σχόλιο που υπαινίσσεται ότι η κυβέρνησή μας συναλλάσσεται δι’ εμού μυστικά και σε βάρος του Έλληνα πολίτη είναι κακόηθες. Κατά τα λοιπά, η πόρτα αλλά και τα αυτιά μου είναι ανοιχτά στους πάντες και, σας διαβεβαιώ, ανεξαρτήτως κοινωνικής ισχύος. Όπου μπορώ να βοηθήσω βοηθάω πάντα άμεσα και για το κοινό καλό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ