Στόχος για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) είναι το επόμενο διάστημα να βρεθεί το κατάλληλο σχήμα και ενδεχομένως να υπάρξουν και στρατηγικές συνεργασίες με αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού, έτσι ώστε να εισρεύσει και νέα ρευστότητα στην επιχείρηση και να μπορέσει αυτή να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm».
«Μέσα σε δύσκολες συνθήκες έχει γίνει μία πολύ σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, για να σταθεί στα πόδια της η βιομηχανία. Στις αρχές του 2015 κανένα από τα εργοστάσια της ΕΒΖ δεν λειτουργούσε. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο εργοστάσια στην Ελλάδα και άλλα δύο στη Σερβία. Οι παραγωγοί αγρότες ήταν για δύο καλλιεργητικές περιόδους απλήρωτοι. Τώρα γίνεται μία συστηματική προσπάθεια, σε συνεργασία και με την πιστώτρια τράπεζα, για την πλήρη εξόφλησή τους, εγκαίρως, για να ξεκινήσει και η νέα περίοδος. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα» είπε ο αν. υπουργός.
Παρατήρησε, δε, πως η περίπτωση της ΕΒΖ «συμπυκνώνει πολλά από τα προβλήματα του παραγωγικού μοντέλου, το οποίο κυριάρχησε στη χώρα για δεκαετίες –και πριν από την κρίση», ενώ «πρόκειται για μία επιχείρηση, η οποία είχε διεθνή παρουσία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δυστυχώς αυτό το οποίο επικράτησε για πολλά χρόνια ήταν η χρησιμοποίηση, η εκμετάλλευση αυτής της πολύ σημαντικής βιομηχανίας για μικροκομματικούς σκοπούς και για λόγους, οι οποίοι δεν συνδέονται με την παραγωγική της δραστηριότητα».
«Ξεκαθαρίζει το τοπίο για επιχειρηματικά πάρκα και ΒΙΠΕ»
Εξάλλου, ο κ. Χαρίτσης γνωστοποίησε πως το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή «μία ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο σε σχέση με τα επιχειρηματικά πάρκα, τις βιομηχανικές περιοχές και τη βιομηχανική δραστηριότητα».
«Στόχος είναι να δώσουμε κίνητρα, για να δημιουργηθεί νέα παραγωγική δραστηριότητα μέσα σε αυτές τις δομές και να δημιουργηθούν νέες δομές» είπε ο αν. υπουργός, διευκρινίζοντας πως ήδη κάποιες ρυθμίσεις, οι οποίες απλοποιούν το σχετικό πλαίσιο, πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
«Η βελτίωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην πραγματική οικονομία, για να έχει μέλλον και διάρκεια πρέπει να πατήσει πάνω σε μία αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και βέβαια αυτό το συνδυάζουμε και με τις παρεμβάσεις, που γίνονται στο χρηματοδοτικό πεδίο, με ενισχύσεις που δίνουμε ακριβώς στους τομείς προτεραιότητας, όπως είναι ο δευτερογενής τομέας, η βιομηχανία και η μεταποίηση […] Προσπαθούμε να συνταιριάξουμε τις βασικές αναπτυξιακές μας ανάγκες με αντίστοιχες ενισχύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει ένα ουσιαστικό και στέρεο πλαίσιο για την ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας» επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των νομοθετικών παρεμβάσεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «ήδη περισσότερες από 26.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από αυτή τη νέα αδειοδοτική διαδικασία» και πρόσθεσε: «Πριν από λίγο καιρό με το πολυνομοσχέδιο ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης ψηφίσαμε τον νόμο για τους ελέγχους στην αγορά, γιατί η μετατόπιση του βάρους της αδειοδοτικής διαδικασίας στον έλεγχο σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων προϋποθέτει την ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ