Το ακτινίδιο επίσης γνωστό ως Κινέζικο φραγκοστάφυλο, ή ροδάκινο Macaque, είναι το εθνικό φρούτο της Κίνας, ενώ καλλιεργείται από το 1906 στη Νέα Ζηλανδία.
Το γλυκό αυτό φρούτο έχει γεύση που συνδυάζει τον ανανά, την μπανάνα και την φράουλα. Πήρε το όνομά του από ένα καφέ πουλί της Νέας Ζηλανδίας που δεν μπορεί να πετάξει, ενώ αποτελεί μια απόλαυση για την γεύση και έχει αγαπηθεί από όλους.
Το ακτινίδιο (Actinidia chinensis) προέρχεται από την κοιλάδα Chang Kiang της Κίνας. Οι βοτανολόγοι μετονόμασαν την ευρέως χρησιμοποιούμενη ποικιλία φρούτων ως Α. deliciosa το 1984 και διατήρησαν το όνομα A.chinensis για τα ακτινίδια με την κίτρινη φλούδα.
Από τους αρχαίους χρόνους, οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό για την υγεία, ειδικά για τις γυναίκες μετά τον τοκετό και για τα παιδιά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, το ακτινίδιο πρώτη φορά εξάχθηκε στην Ασία ως διακοσμητική άμπελος. Αμερικανοί δοκίμασαν τα φρούτα κατά το έτος 1904, ενώ έφθασε και στην Νέα Ζηλανδία το 1906. Τα πιθανά διατροφικά οφέλη των εξωτικών αυτών φρούτων προσδιορίστηκαν από τους Νεοζηλανδούς και άρχισαν να το καλλιεργούν για εμπορικούς σκοπούς.
Το ακτινίδιο έχει μια καφέ χνουδωτή φλούδα με λευκό πολτό και πράσινη σάρκα. Έχει μικροσκοπικά μαύρα κουκούτσια και πράσινη κρεμώδη και νόστιμη σάρκα. Τα ανώριμα φρούτα είναι σκληρά, ενώ τα ώριμα είναι πιο μαλακά και πιέζονται με ελαφρά πίεση. Είναι γεμάτα από βιταμίνη C και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλά ορεκτικά σε σαλάτες, ψάρια, κρέας πιάτα, πουτίγκες, κέικ και πίτες. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν σχετικά με τα πολλά οφέλη υγείας αυτού του νόστιμου φρούτου.
Διατροφικές τιμές στα ακτινίδια Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, κάλιο, φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Περιέχει μικρή ποσότητα νατρίου, χοληστερόλης και κορεσμένου λίπους.
Τα ακτινίδια περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα φυλλικού οξέος, που αντιστοιχεί στο 10% περίπου των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας. Η ανεπάρκεια του φυλλικού οξέος κατά την διάρκειας της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να παρουσιαστεί η ασθένεια της σπονδυλικής στήλης δισχιδής ράχη, αλλά και βλάβες στον νευρικό σωλήνα του εμβρύου.
Τί είναι η δισχιδής ράχη;
Η δισχιδής ράχη είναι μια περίπλοκη γενετική ατέλεια της σπονδυλική στήλης. Στην περίπτωση της δισχιδούς ράχης κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης που περικλείουν τον αναπτυσσόμενο νωτιαίο μυελό δεν συγκλίνουν, αλλά αντίθετα παραμένουν ανοικτοί.
Μια μερίδα 177 gr ακτινίδια περιέχει:
Υδατάνθρακες – 26g
Φυτικές ίνες – 5g
Βιταμίνη C – 133mg
Πρωτεΐνη – 2g
Νάτριο – 5mg
Ζάχαρη – 16g
Ασβέστιο – 6 %
Βιταμίνη Ε – 3 %
Σίδερο – 3 %
Οφέλη του ακτινιδίου για την υγεία
Ο καρπός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της απώλειας βάρους και προάγει την γενική υγεία και ευεξία.
Κατάλληλο για διαβητικούς
Το ακτινίδιο βρίσκεται στην «χαμηλή» κατηγορία γλυκαιμικού δείκτη, που σημαίνει ότι δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας γρήγορα. Έχει γλυκαιμικό φορτίο 4 που σημαίνει ότι είναι ασφαλές για τους διαβητικούς.
Προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλα προβλήματα στα μάτια
Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, το ακτινίδιο είναι αποτελεσματικό στην προστασία έναντι της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ARMD). Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η η κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μια μελέτη σε πάνω από 110.000 άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση 3 ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων ανά ημέρα μείωσε την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κατά 36%. Αυτό πιστεύεται ότι σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα του ακτινίδιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – οι οποίες είναι φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στο ανθρώπινο μάτι. Παρά το γεγονός ότι μελετήθηκαν και φρούτα και λαχανικά, αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται στα λαχανικά.
Βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων
Η κατανάλωση 2-3 ακτινιδίων την ημέρα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες της πήξης του αίματος κατά 18% και μειώνει τα τριγλυκερίδια κατά 15%. Πολλά άτομα λαμβάνουν ασπιρίνη για τη μείωση της πήξης του αίματος, αλλά αυτό προκαλεί πολλές παρενέργειες συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και της εντερικής αιμορραγίας. Το ακτινίδιο έχει τα ίδια αντιπηκτικά οφέλη χωρίς παρενέργειες, έχει μόνο πρόσθετα οφέλη για την υγεία!
Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Όσλο αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση 2 με 3 ακτινιδίων την μέρα μειωνόταν ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, ενώ παράλληλα συνέβαλαν στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα 12 με 15% περίπου
Δημιουργεί αλκαλική ισορροπία
Το ακτινίδιο βρίσκεται στην κατηγορία «πιο αλκαλικά» για τα φρούτα, που σημαίνει ότι έχει πλούσια αποθέματα μεταλλικών στοιχείων που αντικαθιστούν το πλεόνασμα των όξινων τροφών που καταναλώνουν τα περισσότερα άτομα. Μερικά από τα οφέλη μιας σωστά όξινης / αλκαλικής ισορροπίας του σώματος είναι: νεανικό δέρμα, βαθύτερος ύπνος, άφθονη φυσική ενέργεια, λιγότερα κρυολογήματα, λιγότερη αρθρίτιδα, και μειωμένη οστεοπόρωση.
Πολύ ωφέλημα κατά την εγκυμοσύνη
Όπως προαναφέρθηκε τα ακτινίδια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ που βοηθάνε σε μια υγιή εγκυμοσύνη. Επιπλέον είναι πλούσια σε βιταμίνη C μια βιταμίνη απαραίτητη για την εγκυμοσύνη διότι βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών, στην αντοχή των κυττάρων, αλλά συντελεί και στην δημιουργία γερών οστών στο έμβρυο.
Χαρίζει υγιές δέρμα
Τα ακτινίδια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι προστατεύει το δέρμα από την εκφύλιση.
Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Το υψηλό επίπεδο σε κάλιο του ακτινιδίου βοηθά στη διατήρηση των ηλεκτρολυτών σε ισορροπία με την αντιμετώπιση των συνεπειών του νατρίου.
Βοηθά την πέψη σας με ένζυμα
Το ωμό ακτινίδιο περιέχει ακτινιδίνη, ένα ένζυμο διάσπασης πρωτεΐνών που μπορεί να βοηθήσει στην χώνεψη του φαγητού όπως και η παπαΐνη στην παπάγια ή η βρωμελαϊνη στον ανανά.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας
Η υψηλή περιεκτικότητα του ακτινιδίου σε βιταμίνη C μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Προστατεύει από βλάβες στο DNA
Μια μελέτη από τους Collins, Horská και Hotten έδειξε ότι ο μοναδικός συνδυασμός των αντιοξειδωτικών στο ακτινίδιο βοηθά στην προστασία του DNA των κυττάρων από οξειδωτική βλάβη. Ορισμένοι ειδικοί συμπεραίνουν ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.
Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού
Τα ακτινίδια είναι μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών. Αυτό αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και άλλα εντερικά προβλήματα.
Έξυπνοι υδατάνθρακες για απώλεια βάρους
Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του ακτινιδίου και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει μια ισχυρή άμεση δόση ινσουλίνης, όπως άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Έτσι δεν θα προκληθεί αποθήκευση λίπους στο σώμα.
Βοηθά στον καθαρισμό των τοξινών
Οι χνουδωτές ίνες των ακτινιδίων βοηθούν στην δέσμευση και μετακίνηση των τοξινών από την εντερική σας οδό.
Το ακτινίδιο έχει περισσότερη βιταμίνη C από ίση ποσότητα πορτοκαλιών. Τα παιδιά που τρέφονταν με 5-7 μερίδες ακτινιδίου ανέπτυξαν 44 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να επηρεαστούν από συριγμό των πνευμόνων σε σύγκριση με εκείνα που είχαν τραφεί μια φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Thorax, ένα διεθνές ιατρικό περιοδικό για την πνευμονολογία.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό κλινικής διατροφής Asia Pacific, διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση ακτινιδίου θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου στους ενήλικες με προβλήματα ύπνου.
Το ακτινίδιο βρίσκεται στον κατάλογο του τροφίμων που είναι γενικά ασφαλές από πολλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Για το 2012 ήρθε μέσα στα κορυφαία 10 πιο ασφαλή τρόφιμα.
Φάτε αυτό το νόστιμο φρούτο ξεφλουδίζοντάς το και τεμαχίζοντάς το ή προσθέστε το σε μια φρουτοσαλάτα. Με όποιον τρόπο και να το χρησιμοποιήσετε, τα διατροφικά οφέλη παραμένουν τα ίδια.
Προφυλάξεις:
Τα ακτινίδια περιέχουν μία μετρήσιμη ποσότητα σε οξαλικά, μια φυσική ουσία σε πολλά φυτά και ζώα. Όταν τα οξαλικά γίνουν πολύ πυκνά στα σωματικά υγρά, μπορεί να κρυσταλλοποιηθούν και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Άτομα με νεφρικά ή προβλήματα της χοληδόχου κύστης καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση ακτινιδίων.
Τα ακτινίδια περιέχουν επίσης ενζυματικές ουσίες που σχετίζονται με το σύνδρομο αλλεργίας που προκαλείται από το λατέξ ή τα φρούτα. Εάν έχετε μια αλλεργία στο λατέξ, μπορεί να είστε αλλεργικοί στο ακτινίδιο επίσης. Αφού η ωρίμανση των φρούτων με αέριο αιθυλένιο αυξάνει τις ουσίες αυτές, τα οργανικά ακτινίδια που δεν έχουν υποστεί την διαδικασία με το αέριο θα έχουν λιγότερα συστατικά που προκαλούν αλλεργία. Το μαγείρεμα επίσης απενεργοποιεί τα ένζυμα.