Τα νέα είναι άσχημα αλλά και καλά, το φαγητό λιγοστεύει και επειδή υπάρχουν φόβοι πως στο μέλλον το κρέας δεν θα έχει επάρκεια να θρέψει τους λαούς της γης, γίνονται ενέργειες να βρεθεί τρόπος να μπουν τα έντομα στο ευρωπαϊκό τραπέζι και ο ΟΗΕ επισημαίνει τη διατροφική τους αξία.
Πως θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε πως τα έντομα δεν απέχουν και πολύ από τις πεντανόστιμες γαρίδες της θάλασσας, απλά ζουν στην στεριά… Αν δεν σας αρέσει αυτός ο συνειρμός σας πούμε πως τα έντομα είναι εύκολα στην εκτροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη και γαργαλιστικά στον ουρανίσκο, πάντα σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων.
Ξέρουμε από την Παλαιά διαθήκη πως οι ασκητές Πατέρες ζούσαν με ακρίδες, και πως εδώ και αιώνες σε άλλους τόπους, όπως η Κίνα, το Πακιστάν και αλλού τα έντομα έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι τους σαν το κρέας στο δικό μας.
Συνοπτικά, τα έντομα εκτρέφονται εύκολα και φθηνά, έχουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είναι άκρως θρεπτικά και υγιεινά, λέει ο Δρ Τζον Κούπλαντ, καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Εντομοφαγικά εστιατόρια ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, το Βερολίνο, την Κοπεγχάγη και στο Παρίσι με μενού σκουλήκια, ακρίδες, φουά γκρα και τραγανά τριζόνια.
Η νέα αυτή μόδα εξαπλώνεται τόσο ώστε ιδρύθηκε διεθνές κέντρο εντόμων στην Ολλανδία, με 15 εταιρίες και πανεπιστήμια να ασχολούνται με την παραγωγή εντόμων για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση ενώ η Ε.Ε. που προωθεί ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά.
Αποσκοπούν στην παραγωγή αλευριού μια και τα θρεπτικά συστατικά από έντομα είναι εξαιρετική τροφή για ιχθυοτροφεία και ορνιθοτροφεία. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ενθαρρύνεται η βρώση εντόμων, δίνοντας μάλιστα κατάλογο με 1.900 βρώσιμα είδη, ώστε να καταπολεμηθεί η πείνα στον κόσμο.
Γεγονός είναι πως μεταξύ των πλεονεκτημάτων της διατροφής με έντομα είναι η λήψη πρωτεϊνών και μετάλλων σε σχέση με το κρέας, συγκριτικά, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού εντόμων απαιτείται η χορήγηση δύο κιλών τροφίμων, για ένα κιλό βόειο κρέας, χρειάζονται 8 κιλά τροφίμων.
Οι τερμίτες, είναι πλούσιοι σε σίδηρο, οι μύγες και οι κάμπιες το ίδιο, ενώ γεύμα από σκαθάρια ή κάμπιες είναι πέντε φορές φθηνότερο από ένα γεύμα με κρέας θηραμάτων. Οι γρύλοι, γνωστοί και ως τριζόνια, αποτελούνται κατά 65% από πρωτεΐνη, συγκριτικά με 50% στο μοσχαρίσιο κρέας.
Τα έντομα προσφέρουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ η χιτίνη από την οποία αποτελείται ο εξωσκελετός τους λειτουργεί στο έντερο όπως οι φυτικές ίνες.
Η τελευταία διατροφική τάση στον κόσμο είναι μακαρόνια φτιαγμένα από αλεσμένα έντομα , γρύλλους και ακρίδες που είναι γεμάτα πρωτεΐνη, είναι περισσότερο υγιεινά από τα κανονικά, δεν έχουν πολλή γλουτένη, δεν παχαίνουν, δεν έχουν υδατάνθρακες και είναι γεμάτα αγνή πρωτεΐνη.
Τα έντομα σκοτώνονται, αποξηραίνονται και αλέθονται μέχρι να γίνουν σκόνη, ακριβώς σαν το αλεύρι ενώ η επιχείρηση αυτή έχει εκτοξεύσει τα κέρδη της καθώς οι πωλήσεις είναι ολοένα και περισσότερες, και έχει προσλάβει σχεδόν το διπλάσιο προσωπικό από όταν είχε στα ξεκινήματα του.