Ακίνητα: Τροφοδότης ανάπτυξης ο τουρισμός – Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Η εκτίναξη του κόστους των οικοδομικών υλικών σε ποσοστά 35-40%  αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας σε σχέση με τη μετάλλαξη «Όμικρον» δημιουργούν αβεβαιότητες σε σχέση με την πορεία ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων με βάση όσα αναφέρονται στη ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «μια πιο έντονη και μεγαλύτερης διάρκειας άνοδος των τιμών της ενέργειας και των λοιπών πρώτων υλών ενδέχεται να διατηρήσει υψηλά τον πληθωρισμό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και να αποσταθεροποιήσει τις προσδοκίες γι’ αυτόν, προκαλώντας ταχύτερη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αναστροφής της ανοδικής πορείας των οικονομιών» συμπληρώνει.

Πάντως τόσο η ΤτΕ όσο και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι παρά τις αβεβαιότητες η δυναμική, ειδικά σε τουριστικά και επαγγελματικά ακίνητα συνεχίζεται αμείωτη τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της διοίκησης της Swot Hospitality, σε ερώτηση του Reporter.gr, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χτες,  όπου τονίστηκε ότι η κίνηση του πληθωρισμού διεθνώς αλλά και των τιμών ενέργειας δεν έχει διόλου «φρενάρει» τις εξαγορές και τις μεγάλες επενδύσεις από ισχυρά διεθνή επενδυτικά σχήματα στον τουρισμό. Εκτίμησαν, δε, ότι κάτι ανάλογο γίνεται και στην Ελλάδα.  Σύμφωνα πάντως με την ΤτΕ στον τομέα των ξενοδοχείων η οικοδομική δραστηριότητα διατηρεί αρκετά υψηλούς θετικούς ρυθμούς, χωρίς ωστόσο να έχει ανακτήσει τους ρυθμούς που εμφάνιζε πριν από την υγειονομική κρίση.

Πάντως η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει ότι η αγορά ακινήτων  το 2022 θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.  Όπως αναφέρεται σωρευτικά σημαντική πτώση των αξιών και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναδείξει σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή ενίσχυση των επενδύσεων, την προσπάθεια καταπολέμησης της γραφειοκρατίας μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους, τη δρομολόγηση και επιτάχυνση σημαντικών έργων υποδομής, τη δυναμική του τουρισμού και την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας, αναμένεται να δώσουν πρόσθετη ώθηση στη θετική δυναμική που σταδιακά αναπτύσσει η αγορά ακινήτων.

Στην έκθεση προβλέπεται ότι ο αριθμός συναλλαγών αγοραπωλησιών ακινήτων παρά την επιβράδυνση που καταγράφηκε το 2020 θα εμφανίσει εκ νέου θετικό ρυθμό το 2021 ιδίως εν όψει της εφαρμογής των νέων αναπροσαρμοσμένων αντικειμενικών αξιών από το 2022 και της αναστολής υποχρέωσης υποβολής ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Κατοικίες

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η οικοδομική δραστηριότητα κατοικιών το οκτάμηνο του 2021 καταγράφει σημαντικά υψηλούς ετήσιους ρυθμούς αύξησης του αριθμού και του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών (48,9% και 57,7% αντίστοιχα) σε επίπεδο χώρας και ακόμη υψηλότερους στην Αττική (66,1% και 71,0% αντίστοιχα).

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, το οποίο τροφοδότησε την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων υψηλών προδιαγραφών και εισοδήματος, ειδικά τη διετία 2018-2019, ανέκαμψε κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2021 (34,7%, έναντι μείωσης 42,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2020), παρά τον περιορισμένο αριθμό αδειών διαμονής ιδιοκτητών ακινήτων του προγράμματος Golden Visa.

Οι επενδύσεις σε κατοικίες συνέχισαν να ενισχύονται το εννεάμηνο του 2021, με σημαντικά υψηλό ετήσιο ρυθμό (34,7%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 (19,3%), ωστόσο παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,4%). Επίσης, οι επιχειρηματικές προσδοκίες για την κατασκευή κατοικιών, όπως αποτυπώνονται στο σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ, ενισχύθηκαν σημαντικά το ενδεκάμηνο του 2021 (47,1% σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2020).

Επαγγελματικά ακίνητα

Επιπλέον, σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται για επαγγελματικής χρήσης ακίνητα, Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα, σε ετήσια βάση, καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλοί ρυθμοί αύξησης στον αριθμό νέων αδειών για την κατασκευή γραφείων (52,2%) και καταστημάτων (68,3%), ενώ αντίστοιχα πολύ υψηλοί ρυθμοί, τόσο σε όρους αριθμού νέων αδειών όσο και σε όρους όγκου, καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των ακινήτων επαγγελματικών χρήσεων, γεγονός ενδεικτικό της ενισχυόμενης ζήτησης και της τάσης ανανέωσης του υφιστάμενου αποθέματος.

Οι τιμές

Σε σχέση με τις τιμές εννεάμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων σε ονομαστικούς όρους αυξήθηκαν κατά 6,1% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 4,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Στην αύξηση των τιμών συνέβαλαν σημαντικά οι υψηλοί ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των τιμών στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, δηλ. την Αθήνα (8,3%) και τη Θεσσαλονίκη (6,3%), καθώς στις άλλες μεγάλες πόλεις και τις λοιπές περιοχές της χώρας οι ρυθμοί που καταγράφονται είναι μεν θετικοί, αλλά αρκετά ηπιότεροι (4,2% και 3,5% αντίστοιχα).

Οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,2%, ενώ εκείνες των νέων διαμερισμάτων κατά 6,1%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων κατέγραψε σταδιακή επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης για το σύνολο της χώρας στα επιμέρους τρίμηνα του 2021 (4,3%, 6,2% και 7,9% για το α΄, β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2021 αντίστοιχα.

Στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2021 καταγράφηκαν αυξήσεις στις τιμές γραφείων και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών, για το σύνολο της χώρας, κατά 1,4% και 1,1% αντίστοιχα, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Για το σύνολο του 2020 η μέση ετήσια αύξηση για τα γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας ανήλθε στο 1,2% και 2,5% αντίστοιχα.

Προηγούμενο άρθροΤουρισμός … «και η Αγροτική Ανάπτυξη πρέπει να είναι εθνική προσπάθεια».
Επόμενο άρθροΣτο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Νίκο Ανδρίτσο μίλησε το πρωί της Πέμπτης 23/12, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και συνεργάτης του Προέδρου του Κινήματος, Παναγιώτης Βλάχος.