Ακαδημία Αθηνών: Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών η Πανηγυρική Συνεδρία για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Τον πανηγυρικό λόγο με θέμα «Παλιγγενεσία, Γλώσσα, Διασπορά» εκφώνησε ο Ακαδημαϊκός κ. Αλέξανδρος Νεχαμάς.

Κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Συνεδρίας απονεμήθηκε το Αριστείο των Θετικών Επιστημών έτους 2023 στην κα Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ουσιώδη συμβολή της στην πρόοδο της Επιστήμης του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και για το πνευματικό εκτόπισμα του έργου της.

Στη συνέχεια, σε κλίμα συγκίνησης απονεμήθηκε το Βραβείο «Νικολάου Καρόλου» της Γ΄ Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ δι’ έκαστον), για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας, στους τρεις νεαρούς και ηρωικούς επιβάτες της αμαξοστοιχίας Intercity κ. Ανδρέα Αλικανιώτη, κ. Μιχάλη Κλάψη και κ. Άγγελο Τσιαμούρα, οι οποίοι επιδεικνύοντας αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης στον ύψιστο βαθμό, παρά το ότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες, προσέτρεξαν αυθορμήτως σε βοήθεια ανήμπορων, πολύ σοβαρότερα τραυματισμένων, συνεπιβατών τους, σώζοντάς τους κυριολεκτικώς τη ζωή κατά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Τον κ. Κλάψη εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του. Διευκρινίζεται ότι στο πρόσωπο των τριών βραβευθέντων τιμήθηκαν, αυτονοήτως, και όλοι εκείνοι οι οποίοι έπραξαν αναλόγως, αλλά δεν έγιναν, δυστυχώς, γνωστά τα ονόματά τους, καθώς και όσοι συμμετείχαν στη συγκινητική πάνδημη, επί τόπου, αιμοδοσία υπέρ των πολυτραυματιών λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας, που είχαν άμεση ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων αίματος.

Τέλος, ανακοινώθηκε η προκήρυξη του Αριστείου των Γραμμάτων για το έτος 2024.

Η μαγνητοσκοπημένη Πανηγυρική Συνεδρία είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση από το κανάλι της Ακαδημίας Αθηνών στο YouTube μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

(12) Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 – YouTube

Προηγούμενο άρθροΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Ανάρτηση του κ. Ανδρέα Σπυρόπουλου
Επόμενο άρθροΜιχάλης Κατρίνης: «Σταθερότητα στη χώρα και κυβερνητική λύση από τις πρώτες εκλογές»