Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας σας προσκαλεί στην ΤΡΙΤΗ διάλεξη του δεύτερου κύκλου της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ
Η ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ, μία μηνιαία σειρά διαλέξεων, φιλοδοξεί να αναβιώσει την κουλτούρα λόγου και διαλόγου η οποία είναι συνυφασμένη από αρχαιοτάτων χρόνων με την πολιτισμική ταυτότητα, την καλλιτεχνική ιδιοσυστασία και την πνευματική ιδιοπροσωπία της Αθήνας. Η ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ φιλοξενεί ομιλητές εγνωσμένου κύρους, φιλολόγους και άλλους επιστήμονες, ανθρώπους του πνεύματος, του πολιτισμού ή της πολιτικής, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας σκέψεις γύρω από τη χρησιμότητα της Κλασικής Φιλολογίας και τη σύνδεσή της με τον κόσμο γύρω μας. Επιπλέον, προσφέρει τον λόγο σε πολιτιστικά ενήμερους και μορφωτικά ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας ώστε να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για ό,τι απασχολεί τη φιλολογία και τον πολιτισμό ευρύτερα.
Η τρίτη διάλεξη του δεύτερου κύκλου διαλέξεων είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021, κατά τις ώρες 6-8 μ.μ., και φιλοξενεί ανακοίνωση του Δρος Θεόδωρου Γιαννόπουλου, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, με τίτλο «Πόθεν οι Έλληνες: Αρχαίες καταβολές και σύγχρονες ταυτότητες στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερου εθνικού βίου». Την εκδήλωση συντονίζουν οι διοργανωτές της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ, Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και Ανδρέας Σεραφείμ, Ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας.
Όσοι/ες ενδιαφέρονται για παρακολούθηση της διάλεξης πρέπει να συμπληρώσουν την πιο κάτω ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, για να λάβουν τον σχετικό σύνδεσμο Zoom:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdyl_A4TQsNoClYUNGmZptbXT4-OTwHirkMk0HjNKHmNJA0_w/viewform
Περίληψη ανακοίνωσης του κ. Γιαννόπουλου:
Σκοπός της διάλεξης είναι να εξετάσει την προέλευση του ελληνικού πολιτισμού υπό ένα διαχρονικό και διεπιστημονικό πρίσμα. Η παρουσίαση επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις κυριότερες επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών όσον αφορά την προέλευση του ελληνικού πολιτισμού στις επιστήμες της προϊστορικής αρχαιολογίας, ιστορικοσυγκριτικής γλωσσολογίας και πληθυσμιακής γενετικής. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν ορισμένες προεκτάσεις και συνέπειες της ερευνητικής αυτής αναζήτησης σε σχέση με πτυχές της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας σε διαχρονικό και συγχρονικό επίπεδο.
Διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και με ισχυρή την πιθανότητα ότι και στον τρίτο αιώνα του ελεύθερου εθνικού βίου το παρελθόν θα συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποφασιστικό ρόλο στον τρόπο που ως Έλληνες αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητά μας, η κριτική και διεπιστημονική αυτή ερευνητική αναζήτηση επιχειρεί να συμβάλει στην κατανόηση τόσο συγκεκριμένων πτυχών του προϊστορικού και ιστορικού παρελθόντος όσο και ορισμένων κρίσιμων παραμέτρων του αβέβαιου ελληνικού παρόντος και μέλλοντος.
Η σελίδα των σεμιναρίων της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ είναι διαθέσιμη εδώ.