Αίτημα του Οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία για το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων

Αίτημα του Οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία και να χαρακτηριστούν ως καταστήματα «ζωτικής ανάγκης»

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της Σύμπραξης Εκδοτών Βιβλίου, με την οποία ζητείται να χαρακτηριστούν τα βιβλιοπωλεία καταστήματα «ζωτικής ανάγκης» και να παραμείνουν ανοικτά παρά το lockdown, διατυπώνουμε την απόλυτη συμφωνία μας με το περιεχόμενο της και ζητούμε και εμείς από τους αρμόδιους να συναινέσουν στο δίκαιο αίτημα, καθώς το βιβλίο προσφέρει πολλά οφέλη στους πολίτες, ως ένα πολιτιστικό, δημιουργικό και ψυχαγωγικό αγαθό.

Επιπλέον, πιστεύουμε πως, την περίοδο που τα βιβλιοπωλεία εξαιρέθηκαν και λειτούργησαν κανονικά, δεν υπήρξαν προβλήματα συνωστισμού ή κινδύνου για την δημόσια υγεία, αφού τα μέτρα τηρούνταν σχολαστικά, όπως προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία (όπως π.χ. στα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ). 

Άλλωστε, το σύνολο των πελατών των βιβλιοπωλείων σε κάθε πόλη και το κοινό που τα επισκέπτεται, δεν ξεπερνάει, σε καμία περίπτωση, τον αριθμό των επισκεπτών που προσέρχονται ούτε σε ένα σούπερ μάρκετ της περιοχής τους.

Πιστεύουμε πως ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού λόγω της λειτουργίας των βιβλιοπωλείων φαίνεται να είναι απειροελάχιστος, σε σχέση με την μεγάλη προσφορά τους για μια δημιουργική απασχόληση στις δύσκολες και βασανιστικές ημέρες που περνάει ο κόσμος στο σπίτι του.

Για το λόγο αυτό, καλούμε τους αρμόδιους να επανεξετάσουν το δίκαιο – και πολύ χρήσιμο για τους αναγνώστες – αίτημα μας.

Υπενθυμίζουμε ότι στην ανακοίνωση της Σύμπραξης των Εκδοτών (Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων), τονίζεται ότι «με τις πολιτιστικές δράσεις (θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες) σε αναστολή, το βιβλίο αποτελεί τη μοναδική διέξοδο των πολιτών, μετριάζοντας τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του αναγκαστικού εγκλεισμού. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Γαλλία αποφάσισε στις 26/2 με κυβερνητικό διάταγμα να χαρακτηρίσει τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα ζωτικής ανάγκης και να επιτρέψει τη λειτουργία τους ακόμα και στις περιπτώσεις πόλεων με γενικό λοκντάουν, όπως η Νίκαια, οι Κάννες και η Δουνκέρκη.

Με δεδομένο ότι, την περίοδο που τα βιβλιοπωλεία εξαιρέθηκαν από το μέτρο του click away και λειτούργησαν κανονικά, αποδεδειγμένα τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, οι εκδότες καλούν την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει, όπως η Γαλλία και άλλες χώρες, τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα ζωτικής ανάγκης, και να επιτρέψει τη λειτουργία τους χωρίς περιορισμούς. Πρόκειται για μέτρο στήριξης της κοινωνίας, είναι ζωτική η ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση στο βιβλίο και στην ανάγνωση, που αποτελούν το “όπλο” του πολίτη στη μάχη κατά της ανασφάλειας και του φόβου, στη μάχη κατά της πανδημίας». 

ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ  ΠΑΙΔΕΙΑ 

Προηγούμενο άρθροΕρώτηση του Κων. Μπούμπα για την απαράδεκτη η κατάσταση στα ειδικά σχολεία
Επόμενο άρθροΕρώτηση του Κων. Μπούμπα για την αποκατάσταση αδικίας τριτέκνων Ελλήνων αξιωματικών