Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατήγγειλε σήμερα την προσπάθεια οποιουδήποτε να θέσει υπό τον έλεγχό του τη γειτονική Λιβύη, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης.
Η συνάντηση ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ πραγματοποιήθηκε προχθές, Κυριακή, κεκλεισμένων των θυρών στην Κωνσταντινούπολη, μερικές ημέρες μετά τη δήλωση από την Άγκυρα ότι μπορεί να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τον επικεφαλής της ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη (…) είναι ένα θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου», δήλωσε ο Σίσι, σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ που ελέγχονται από το κράτος.
Στη Λιβύη μαίνεται μια διαμάχη ανάμεσα στην ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δυο αντιπάλους της Άγκυρας στην περιοχή.
Στα τέλη Νοεμβρίου, η ΚΕΕ και η Τουρκία συνήψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και μια συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας που προβλέπει ενδεχόμενη αποστολή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας. Το τελευταίο κείμενο εισήχθη στο τουρκικό Κοινοβούλιο το βράδυ του Σαββάτου για συζήτηση και έγκριση.
Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν εξαπολύσει από τον Απρίλιο επίθεση εναντίον της Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η ΚΕΕ, και οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 1.000 και πλέον ανθρώπων ενώ 140.000 άλλοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στις 12 Δεκεμβρίου, ο στρατάρχης Χάφταρ ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας «αποφασιστικής μάχης» για την κατάληψη της Τρίπολης.
Η ΚΕΕ διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και ότι διατηρεί τις θέσεις της στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνονται μαχητές από την αρχή της επίθεσης των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ του Χάφταρ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ