Συνέχιση του εμπαιγμού των ροδακινοπαραγωγών και από τη σημερινή κυβέρνηση, με δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μη δύναται να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, καθόσον αυτή περνάει μέσα από την ευημερία των αγροτών, σε έναν νομό ,όπου είναι καθαρά αγροτικός.
Τα αιτήματα και οι προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες, έχουν τεθεί επανειλημμένα και απαιτούν πολιτική βούληση ανάλογη με αυτή των τραπεζών και άλλων κλάδων της οικονομίας, η οποία μετά λύπης μας, δεν υφίσταται.
Οι βουλευτές του Νομού μας, μέχρι σήμερα, δείχνουν να αδυνατούν να μας εκπροσωπήσουν επάξια στο κοινοβούλιο, μη μπορώντας να φέρουν ουσιαστικές λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και αν συνεχίσουν την ίδια πολιτική είναι προτιμότερο να δηλώσουν την παραίτηση τους.
Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σύγχυση του αγροτικού κλάδου, για την οποία ευθύνεται , το ότι ορισμένοι κλάδοι της αγροτικής οικονομίας προωθούνται και κάποιοι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της πανδημίας, αφήνονται στην τύχη τους, μη λαμβάνοντας ουδεμία οικονομική στήριξη.
Το κλείσιμο της εστίασης, η δυσκολία των εξαγωγών, η μείωση του τουρισμού, η αύξηση του κόστους παραγωγής (ημερομίσθιο κ.α.), το κλείσιμο συνόρων (έλλειψη εργατών γης), είναι μερικά από τα αίτια, που δημιούργησε η πανδημία στη ροδακινοκαλλιέργεια και οδήγησε τους ροδακινοπαραγωγούς σε δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση.
Αν αναλογιστούμε τα προνόμια που έλαβαν οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας , με τον δικό μας κλάδο να μην είναι αποδέκτης αυτών των προνομίων, και να παραμένει εκτός των ΚΑΔ (25% έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, 40% επιδότηση ενοικίου για φοιτητές, 800ευρω κ.α.), να μην συμπεριλαμβάνεται στις τρεις πρώτες(1,2,3,) επιστρεπτέες προκαταβολές, συμπεραίνεται ότι για ακόμη μία φορά ο κλάδος μας περιθωριοποιείται.
Επίσης, μια σειρά ζητημάτων τα οποία έχουμε αναδείξει τόσο στους τοπικούς άρχοντες του νομού μας, την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, παραμένουν άλυτα.
Αναφερόμαστε στην αναδιάρθρωση της ροδακινοκαλλιέργειας, που σε άλλα κράτη εδώ και μία τριετία υλοποιείται, στην άμεση ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ,τη δημιουργία συνθηκών αντιμετώπισης της κατάρρευσης τιμών (50-60% πτώση τιμών τα τελευταία 7 έτη) από το καταστροφικό για την καλλιέργεια Ρωσικό εμπάργκο,την έλλειψη εργατικών χεριών και τις προτάσεις μας για εξεύρεση άμεσων λύσεων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που τα τελευταία 4 έτη έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την ροδακινοπαραγωγή.
Οι καταστροφικές βροχοπτώσεις του καλοκαιριού και οι μεγάλες θερμοκρασιακές αποκλείσεις, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή, με τον ΕΛΓΑ να μην τις καλύπτει όπως πράττει σε άλλες καλλιέργειες και το κάνει άμεσα.
Βρισκόμενοι 5 και πλέον μήνες σε αναμονή ενισχύσεων (Deminimis) που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης, υποσχέθηκε ότι θα είναι δίκαιες και ανάλογες των ζημιών , όπως επίσης το ζήτησαν και οι βουλευτές Ημαθίας με ανακοινώσεις τους, παραμένουμε μέχρι και σήμερα χωρίς να έχουμε αποζημιωθεί.
Κύριε Υπουργέ ΑΑ & Τ, ευελπιστούμε ότι θα δείξετε την σοβαρότητα που αρμόζει στο μείζον θέμα των αποζημιώσεων και θα είναι ανάλογες των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ όπως και το ύψος των ποσών να είναι ανάλογο των ζημιών που έχουμε υποστεί.
Συνοψίζοντας αιτούμαστε:
– Tην άμεση καταβολή ΔΙΚΑΙΩΝ αποζημιώσεων-ενισχύσεων για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις (Deminimis)
– Tην οικονομική στήριξη της ροδακινοκαλλιέργειας λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία, καθώς είναι μια καλλιέργεια που τα τελευταία έτη, οι παραγωγοί της, έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εισοδήματος, αποδεδειγμένα, και η πανδημία (covid-19) ήρθε να την αποτελειώσει.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΑΣ Ημαθίας