Στα πλαίσια της παρουσίασης της Αγροτικής Καινοτομίας στον Αγροτικό κόσμο της Ημαθίας, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Μακροχώρι του Δήμου Βέροιας στην αίθουσα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, με διοργανώτρια την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ο. Π. Ν. Ημαθίας.
Στόχο των διοργανωτών αποτέλεσε η προβολή της εταιρείας, σε επιστημονικό προσωπικό, επιχειρηματίες και φορείς της περιοχής.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης είχε προηγηθεί επίσκεψη στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας και στην ΑΕΣ ΑΛΜΜΕ ΑΕ Κονσερβοποιία, όπου πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συνάντηση με τους 3 μεγάλους συνεταιρισμούς: Αγροτικό Συνεταιρισμό Νέος Αλιάκμων, Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελίκης και Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης. Πέρα από την δυνατότητα γνωριμίας, οι παρευρισκόμενοι μοιράστηκαν δημιουργικές και χρήσιμες εμπειρίες και τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντική συνεργασία.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν διοικητικά στελέχη εξαγωγικών επιχειρήσεων και αγροτικών συνεταιρισμών, στελέχη μεταποιητικών βιομηχανιών, γεωπόνοι, προμηθευτές εφοδίων και παροχείς υπηρεσιών, αλλά και αγρότες του Νομού.
Πραγματοποιήθηκαν 3 παρουσιάσεις, οι οποίες ανέδειξαν τις προτεραιότητες και τις υπηρεσίες της εταιρείας σε σχέση με τις καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσει.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αγροτικής Καινοτομίας και Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης.
Αρχικά, ο κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος ανέπτυξε με λεπτομέρειες το τεχνολογικό υπόβαθρο του συστήματος υπηρεσιών gaiasense. Η παρουσίαση της δομής του συστήματος και των τεχνολογικών εργαλείων που αξιοποιούνται απέδειξαν στους παρευρισκόμενους πως οι καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, οι τεχνολογίες αιχμής και η σύγχρονη συμβουλευτική μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του γεωργικού αποτελέσματος, στην αναλογική μείωση του κόστους παραγωγής και σε μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς πίσης ότι η χρήση των υπηρεσιών gaiasense έχει ως αποτέλεσμα οικονομική ωφέλεια για τους παραγωγούς. Ακολούθησαν ερωτήσεις των παρευρισκομένων, τις οποίες απάντησε καλύπτοντας τις απορίες τους.
Στη συνέχεια ο κ. Σδράκας Μάνος, μέλος του ΔΣ της Αγροτικής Καινοτομίας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε παραδείγματα φυτοπροστασίας και άρδευσης από την εφαρμογή του συστήματος ευφυούς γεωργίας (gaiasense) σε ροδάκινα στην περιοχή της Ημαθίας και τα οφέλη που προέκυψαν. Η παρουσίαση ανέδειξε τις σημερινές ελλείψεις που υπάρχουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και την αναγκαιότητα να εισαχθεί στην αλυσίδα παραγωγής η Ευφυής Συμβουλευτική που πρεσβεύει η Αγροτική Καινοτομία, με σκοπό την ριζική αναδιαμόρφωση του τρόπου παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Τόνισε πως οι νέες τεχνολογίες προσπαθούν να θωρακίσουν τα πλεονεκτήματα που έχει το αγροτικό προϊόν και να το αναβαθμίσουν ώστε να βρει ευκολότερα το δρόμο του στις διεθνείς αγορές. Κλείνοντας, έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που του έθεσε το κοινό.
Τέλος, ο κ. Κακαφίκας Παναγιώτης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Καινοτομίας, παρουσίασε το όραμα και τους στόχους της εταιρείας. Αναφέρθηκε στην δομή της εταιρείας, τους συμμετέχοντες σε αυτήν και τις δυνατότητες συνεργασίας με νέους φορείς και επιστήμονες ανά την Ελλάδα. Ανέλυσε επίσης την φιλοσοφία της εταιρείας για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης ενός Εθνικού συστήματος Γεωργικών Συμβουλών και τις πρωτοβουλίες που η Αγροτική Καινοτομία αναλαμβάνει. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Ευφυής Συμβουλευτική ανταποκρίνεται στο πνεύμα των συζητήσεων για την νέα ΚΑΠ και τον τρόπο με τον οποίο καλύπτει τις απαιτήσεις της.