Την Τετάρτη 31 Ιουλ 2024, στις 21:30 ο Κτηνοτροφικής Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλους στην ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για την πανώλη των αιγοπροβάτων στο https://us02web.zoom.us/j/81518374776.
Στην συνάντηση της 30/7/2024 στην Ελευσίνα, στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, με τν Αντιπεριφερειάρχη κ Κλεάνθη Βαρελά, ο κος Νικόλαος Κορδαλής εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος», προσκάλεσε την εντεταλμένη σύμβουλο για τον αγροτικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής κα Δήμητρα Αγγελάκη να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο και μέσω της ανοιχτής διαδικτυακής συνεδρίασης οποιονδήποτε επιθυμεί για την πρόσφατα ενσκύψασα κρίση της αφρικανικής πανώλης των μυρηκαστικών
Στην διαδυκτιακή συζήτηση της 31/7/2024, στις 21.30, θα προσεγγιστούν τα θέματα των εξελίξεων στην πανώλη τόσο στην Ελλάδα όσο και ειδικότερα στην Αττική, μετά και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, θα προταθούν μέσα και τρόποι προστασίας των κτηνοτροφικών μονάδων και θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για τα μέτρα αντιμετώπισης.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής δίνει ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα στην ενημέρωση και εκπαίδευση των κτηνοτρόφων – παραγωγών (ούτως ή άλλως δεν υπάρχει ούτε ορατή Δια Βίου Μάθηση, ούτε υπαρκτή κτηνοτροφική εκπαίδευση). Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 διαδικτυακές ανοιχτές συζητήσεις οι οποίες λειτουργούν ως εκπαιδευτικό βοήθημα για όλους τους κτηνοτρόφους και είναι όλες αναρτημένες στο facebook στην σελίδα «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ». Για παράδειγμα, η συζήτηση για την «αγροτική καινοτομία» είχε 32.000 θεάσεις το 2020, ενώ η συζήτηση για τις «εκθέσεις κτηνοτροφίας» στις 3-7-2024 είχε 3.500 θεάσεις μέχρι σήμερα.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θεωρεί σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια στους κανονισμούς αλλά και πλήρης τήρηση από όλους. Λόγω της πανώλης αλλά και για την αποφυγή μελλοντικών αντίστοιχων κρίσεων προτείνεται η μετακίνηση ζώντων ζώων από νομό σε νομό να συνοδεύεται από αιματολογικές εξετάσεις με ευθύνη του «κτηνιάτρου εκτροφής».
Ειδικότερα για τον «κτηνίατρο εκτροφής», που ήδη έχει νομοθετηθεί σχετικά αλλά δεν έχει εφαρμοστεί, θα ήταν χρήσιμο τόσο για τον κτηνοτρόφο όσο και για τον δημόσιο κτηνίατρο να εφαρμοστεί άμεσα, με υποχρεωτικότητα από μια δυναμικότητα μονάδας και πάνω και με προεραιτικότητα για τις μικρότερες εκτροφές.
Ο κτηνίατρος εκτροφής θα μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κτηνιατρικό κλάδο για τα παραγωγικά ζώα, να έρχεται σε επαφή με τους συναδέλφους του στις ΔΑΟΚ αλλά και να παρακολουθεί στενά τόσο την ευζωία όσο και την γενικότερη υγεία του κοπαδιού. Αυτό θα μας προστατέψει από μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις αντίστοιχες με την πανώλη των αιγοπροβάτων αλλά και θα συμβάλλει στην ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης.
Η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής είναι αδιαμφησβήτητη και για τον λόγο αυτό θα ήταν καλό να θεσμοθετηθούν τακτικές συναντήσεις για την επίτευξη αγροδιατροφικής αυτάρκειας ακόμα και στην Αττική.
Ταυτόχρονα, στις 30/7/2024, άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχαν συνάντηση με τον κτηνοτρόφο βουλευτή Ρεθύμνου κ. Εμμανουήλ Χνάρη, μέσα στην Βουλή, με θέμα τις 60 ημέρες που έχουν απομείνει μέχρι τον «θάνατο» της κτηνοτροφίας λόγω του Νόμου 4056/2012 και της τελικής ημερομηνίας (30/9/2024) για την αδειοδότηση των σταύλων που λειτουργούσαν στις 12/3/2012.
Ο κ. Εμμανουήλ Χνάρης, ο μόνος κτηνοτρόφος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα, υπέβαλλε αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αναφέρει την αναγκαιότητα λήψης άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας άνευ προϋποθέσεων για τις από 12/3/2012 με άδεια ή χωρίς υφιστάμενες και σε λειτουργία κτηνοτροφικές μονάδες.
Ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος), η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι, γραμματέας, 6932094231) και η κα Φυλλιώ Κρασσά (κτηνοτρόφος, Γαλάτσι) τεκμηρίωσαν με πάρα πολλά έγγραφα την σχεδόν επιλεκτική «απαγόρευση» της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Αττική, αφήνοντας το 90% περίπου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Αττική χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς δυνατότητα χρηματοδότησης εκσυγχρονισμού, χωρίς δυνατότητα παράδοσης κτηνοτροφικών προϊόντων (γάλα, κρέας κλπ), χωρίς δυνατότητα οικοτεχνίας-μεταποίησης στην μονάδα, χωρίς δυνατότητα αλλαγής ιδιοκτήτη», γεγονός που περιορίζει άμεσα την κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα, σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη απαγόρευση της κτηνοτροφικής παραγωγής μέχρι 30 Σεπ 2024.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής έχει απευθυνθεί σε όλους τους βουλευτές της υπαίθρου της Αττικής, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε όλα τα κόμματα και στον Πρωθυπουργό για την ανάγκη η νομοθεσία για τις αδειοδοτήσεις σταύλων να μην είναι μαξιμαλιστική και να είναι ισόρροπη με το φυσικό, οικονομικό, κοινωνικό κλπ περιβάλλον της Αττικής.
Στην φωτογραφία στιγμιότυπο από την συζήτηση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τους από δεξιά, κα Μάγδα Κοντογιάννη, κ Εμμανουήλ Χνάρης, κ Θανάσης Νόβας, κ Γιάννης Κοντογιάννης και κα Φιλλιώ Κρασσά.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 68282382, ΑγροΝέα, AgroBus