Οι αγορές και τα νταούλια…. – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Παιάνες ηχούν, νταούλια και ζουρνάδες παίζουν.

Τσίπρας, Τσακαλώτος, Παππάς, Πολάκης και λοιπά συριζόπουλα, υπέρμαχοι του μαρξισμού  και οιασδήποτε ιδεοληψίας του προπερασμένου αιώνα, προσέτρεξαν  στον επάρατο καπιταλισμό που πίνει το αίμα των λαών.

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Βγήκαν στις αγορές για δανεικά και ταυτίστηκαν με τους … γερμανοτσολιάδες Σαμαροβενιζέλους.

Πανηγυρίζουν κιόλας.

Προφανώς για τα δυόμιση χαμένα χρόνια, αφού από τον Ιανουάριο του 2015 σταμάτησαν τη δειλή –πλην σταθερή- πορεία ανάκαμψης που είχαμε εισέλθει.  Στα οποία μπλέξαμε σε ατέρμονες καθυστερήσεις με ψευτοτσαμπουκάδες και μεγάλα λόγια και καταγγελίες για τους … κακούς και άκαρδους δανειστές.

Χάσαμε δυόμιση χρόνια στα οποία η οικονομία της χώρας καταβαραθρώθηκε κι οι τσέπες των πολιτών άδειασαν ολοκληρωτικά. Χάσαμε δυόμιση χρόνια και πληρώσαμε κιόλας δίδακτρα για να μορφωθούν οι κυβερνητικοί και να ενηλικιωθεί το συνονθύλευμα που εξουσιάζει την χώρα.

Θυμάμαι παλαιότερες δηλώσεις του Τσίπρα και με καταλαμβάνει αγανάκτηση. Όχι για εκείνον, αλλά για όσους τον πίστευαν. Θυμάμαι που έλεγε τον Δεκέμβριο του 2014 στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: «με την έξοδο στις Αγορές πυροβολούμε τα πόδια μας, και αυτό αν μη τι άλλο, είναι «πολιτικό έγκλημα»!

Καταλαβαίνετε; Ήταν έγκλημα το 2014 που οι συνθήκες ήταν καλύτερες και δεν είναι τώρα που βγήκε ο ίδιος και μάλιστα με επιτόκιο – αναλογικά- αυτού της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων!!!

Με αυτό το ασφαλή κριτήρια φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας. Παρότι με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του χάθηκαν από την Οικονομία μας 100 δις ευρώ, και επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες πολίτες με νέα μέτρα λιτότητας 13 δις ευρώ.
Θυμάμαι που τότε, 2014, έβριζε και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι κατέφυγε στις αγορές και δανείστηκε με επιτόκιο 4.9% -έναντι του 1,5% που κόστιζαν τα δάνεια της τρόικας.

Θυμάμαι που θα έδιωχνε την τρόικα… αλλά θα κρατούσε τη φθηνή χρηματοδότησή της!

Θυμάμαι που ήθελε οι δανειστές να υποκύπτουν στη γοητεία του, να … του δώσουν ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ αλλά ταυτοχρόνως να…. κουρέψουν και το χρέος!

Θυμάμαι που έφτιαχνε … παράλληλα προγράμματα, έφτιαχνε …προγράμματα Θεσσαλονίκης, έκανε να φυτρώνουν ακόμη και τα γένια του σπανού…

Γι αυτά και πολλά πολλά άλλα  λέω ότι δεν αγανακτώ με τον Τσίπρα, αλλά με τους ανθρώπους που ακούγοντας αστειότητες, τον πίστεψαν και τον ψήφισαν!

Να πούμε κάτι ακόμη και κυρίως αναφορικά με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.

Δεν είμαι διόλου σίγουρος αν στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλάβει τι έγινε με την πράγματι επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ας το πούμε λοιπόν: Οι επενδυτές συνέρρευσαν επειδή το επιτόκιο ήταν μεγάλο κι επειδή περιμένουν συμφέρουσες αποδόσεις. Πολύ περισσότερο αφού το πενταετές ομόλογο είχε την ασφάλεια του ισχυρού νομίσματος χωρίς τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Κι αυτό οφείλεται στους δανειστές.

Για να τελειώνουμε με το παραμύθι:

  1. Η Ελλάδα δανείστηκε πιο ακριβά από το 2014. Κι αυτό συνέβη επειδή το spread, δηλαδή η διαφορά της επιτοκιακής επιβάρυνσης σε σχέση με τη Γερμανία, ήταν τότε 435 μονάδες βάσης, διαμορφώνεται τώρα στις 481 μονάδες βάσης αφού η Γερμανία που δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση +0,6% το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186%.
  2. Οι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας που από το 3,50% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,30% σήμερα.
  3. Το 2014 δεν υπήρχαν capital controls, με ότι αυτό συνεπάγεται σήμερα.

Είναι και κάτι ακόμη. Μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές, μ’ έπιασε κρύος ιδρώτας ακούγοντας τον Τσακαλώτο να λέει ότι σε λίγο καιρό η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσεις τις πολιτικές της… Ωχ!

Εν κατακλείδι: Αυτά τα δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση έχει προκαλέσει ζημιά που υπερβαίνει τα 100 δις. Απόρροια αυτής, πλην των μέχρι τώρα μέτρων και της υπερφορολόγησης, πρέπει να ληφθούν μέχρι το 2022 κι άλλα μέτρα –περίπου 7 δις- . Κι αυτό σημαίνει νέες μειώσεις στις συντάξεις αλλά και νέα αύξηση φόρων από τη μείωση του αφορολόγητου…

Αλλά, τα νταούλια παίζουν…

Κι ας δανειστήκαμε με 4,6% επιτόκιο έναντι 1,5% που μας δανείζει η τρόικα…

Όταν η Πορτογαλία δανείζεται με 1,3%. Αλλά από τις αγορές….

Όμως, το έχουμε πει επανειλημμένως: Οι άνθρωποι είναι άπαιχτοι στην επικοινωνία και στο παραμύθι!

Προηγούμενο άρθροΕ.Σ.Α.μεΑ.: Ακραίος ρατσιστικός λόγος από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων Απαράδεκτη αντικοινωνική συμπεριφορά περί της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία
Επόμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.