ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με το δημοσίευμα της Καθημερινής και τις δηλώσεις του προέδρου των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων. Οι έμποροι της ιδιωτικής εκπαίδευσης ζητάνε στην ουσία την κατάργηση του κλάδου των δασκάλων και την ρευστοποίησή του με άλλες ειδικότητες στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία.
Αξιοποιούν αντιεπιστημονικά, αντιπαιδαγωγικά επιχειρήματα και αερολογίες ως λύση στην έλλειψη δασκάλων στα ιδιωτικά σχολεία. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η επιλογή των εκπαιδευτικών να παραιτούνται μαζικά από τα ιδιωτικά σχολεία, όταν έρχεται η πρόσληψή τους ως αναπληρωτές ή και νωρίτερα σε πολλές περιπτώσεις, είναι αποτέλεσμα του ασφυκτικού, αντεργατικού πλαισίου που οδηγεί σε πλήρη καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Δε φεύγουν από κάποιον εργασιακό παράδεισο….
Στην ουσία οι ιδιωτικοί σχολάρχες δεν ψάχνουν εκπαιδευτικούς, αλλά είλωτες. Άλλωστε, έχουμε εκατοντάδες περιγραφές των εκπαιδευτικών που έχουν δουλέψει σε τέτοιου είδους σχολεία-επιχειρήσεις για τα εξαντλητικά, απλήρωτα ωράρια, το άγχος και την πίεση που έχουν βιώσει.
Κι επειδή κόπτονται ότι δε φτάνουν οι εκπαιδευτικοί ας κοιτάξουν τις προσλήψεις και τους πίνακες των αναπληρωτών. Τους βγάζουμε εμείς από τον κόπο…Πάνω από 1000 είναι οι δάσκαλοι-ες πρωτοβάθμιας και πάνω από 10.000 οι νηπιαγωγοί από τους πίνακες που δεν έχουν προσληφθεί τη σχολική χρονιά 23-24. Επίσης, αν λάβουμε υπόψη τους εισακτέους των ετών 2018-19 και 2019-20 που τώρα είναι απόφοιτοι, πάνω από 3.900 δάσκαλοι-ες και πάνω από 3.400 νηπιαγωγοί δεν έχουν μπει στους πίνακες των αναπληρωτών, λόγω του ότι οι πίνακες είναι “κλειστοί” και θα ανοίξουν ξανά το 2025.
Άρα αν θέλουν προσωπικό η κυβέρνηση εδώ και τώρα να μεριμνήσει για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες δουλειάς και όχι…..δουλείας, όπως ψάχνουν οι σχολάρχες. Να καταργήσουν όλα τα τελευταία νομοθετήματα που έχουν ρίξει όποια τελευταία δίχτυα προστασίας των δικαιωμάτων υπήρχαν στους εργαζόμενους της ιδιωτικής εκπαίδευσης και να υπογράψουν ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς.