Στις 16-7-2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ της ΟΛΜΕ με θέμα της συγκρότηση του προεδρείου του.
Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών τοποθετήθηκαν με βάση την πάγια θέση μας για αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις με βάση την εκλογική τους δύναμη (1η δύναμη πρόεδρο, 2η δύναμη αντιπρόεδρο, 3η δύναμη γραμματέα κ.ο.κ. ). Η θέση αυτή είναι η μόνη που πραγματικά σέβεται την έκφραση των συναδέλφων με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών και ταυτόχρονα βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής των αλισβερισιών και του “μοιράσματος” της καρέκλας.
Η θέση αυτή δεν έγινε δεκτή και ως εκ τούτου το προεδρείο συγκροτήθηκε χωρίς τη δική μας συμμετοχή.
Η ΔΑΚΕ βασιζόμενη στον συσχετισμό του Συνεδρίου και στην κυβερνητική εναλλαγή διεκδίκησαν εξαρχής τη θέση του προέδρου πρόθυμοι όπως πάντα να στηρίξουν τις κυρίαρχες επιλογές της Ε.Ε. του ΟΟΣΑ και των εκάστοτε κυβερνήσεων όπως έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί με τη ΣΥΝΕΚ.
Η ΣΥΝΕΚ πρότειναν τη συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου προς τις δυνάμεις της λεγόμενης “εκπαιδευτικής αριστεράς” επικαλούμενη την κυβερνητική εναλλαγή και των μέτρων που πρόκειται να έρθουν.
Παρότι από την ΑΣΕ ξεκαθαρίστηκε ότι η πάγια θέση μας είναι για αντιπροσωπευτικό προεδρείο, ξεσκεπάστηκαν οι αληθινές προθέσεις τους όταν προκλήθηκαν να απαντήσουν σε συγκεκριμένα αιτήματα που καίνε το κλάδο μας όπως η μονιμοποίηση των αναπληρωτών, η αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και οι αλλαγές στο Λύκειο όπως ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επέμειναν στις θέσεις τους, όπως είναι διατυπωμένες και όπως εκφράστηκαν όλη τη προηγούμενη διετία όπου από κοινού με τη ΔΑΚΕ ψήφιζαν για τα κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης. Μόλις αποκαλύφθηκε η υποκρισία τους αμέσως μετά πρότειναν αντιπροσωπευτικό προεδρείο αρνούμενη εξαρχής τη θέση του προέδρου αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για τη ΔΑΚΕ.
Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ για μια ακόμα φορά στήριξαν τη θέση τους για συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου, σε αγωνιστική κατεύθυνση και όταν ρωτήθηκαν από τις δυνάμεις της ΑΣΕ σε ποιους απευθύνονται αρνήθηκαν να αποκλείσουν τις δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ. Άλλωστε με όχημα το προγραμματικό προεδρείο προχώρησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε συγκρότηση μαζί με τη ΣΥΝΕΚ προεδρείων σε πολλές ΕΛΜΕ και Συλλόγους, ακόμα και σε κοινά ψηφοδέλτια.
Τελικά το Προεδρείο της ΟΛΜΕ συγκροτήθηκε από τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ, της ΣΥΝΕΚ και της ΠΑΣΚ όπως και στην προηγούμενη θητεία του Δ.Σ. Το μέγεθος της υποκρισίας τους περί αντιπροσωπευτικότητας φαίνεται από το γεγονός ότι στη ψηφοφορία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα του Δ.Σ., οι υποψήφιοι εκλέχθηκαν με τρεις ψήφους, μόνο των μελών της παράταξης τους.
Συνάδελφοι υπάρχει πείρα από τη στάση αυτών των δυνάμεων τόσο στην Ομοσπονδία όσο και στις ΕΛΜΕ. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ ούτε θέλει, ούτε μπορεί να παίξει ρόλο στην οργάνωση της πάλης για τα δικαιώματα τόσο των συναδέλφων όσο και των μαθητών και των γονιών τους.
Είναι ανάγκη να θέσουμε στο επίκεντρο της πάλης μέσα από τα σωματεία μας τα σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, να ξεπεράσουμε τον αρνητικό συσχετισμό μέσα στη ζωή και από τη δράση των επιτροπών αγώνα, των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων με την κοινή δράση όλων των εργαζομένων.