Βαρύ κτύπημα για τον γίγαντα των κοινωνικών δικτύων, το Facebook, καθώς 48 γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ και οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε αντιμονοπωλιακές αγωγές κατά της εταιρείας.
Το Facebook (FB) έγινε την Τετάρτη η δεύτερη εταιρεία Big Tech που χτυπήθηκε με αντιμονοπωλιακή αγωγή, όταν μια ομάδα 48 γενικών εισαγγελέων των ΗΠΑ με επικεφαλής τη Νέα Υόρκη κατέθεσε αγωγή εναντίον της εταιρείας, ισχυριζόμενη ότι ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων παραβιάζει τον αντιμονοπωλιακό νόμο. Σύμφωνα με τους νομικούς ισχυρισμούς τους, οι παραβιάσεις του Facebook προκύπτουν από την αγορά ανταγωνιστών και την στέρηση από τους καταναλωτές εναλλακτικών λύσεων που θα προστατεύουν καλύτερα το απόρρητό τους.
Έχει σημασία το γεγονός, καθώς είναι μια ακόμη δράση στην κατεύθυνση του περιορισμού της παντοδυναμίας των τεχνολογικών κολοσσών. Άλλωστε και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν βάλει στο στόχαστρο τους πολυεθνικούς αυτούς γίγαντες, προσπαθώντας αν μη τι άλλο, να τους φορολογήσουν.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) υπέβαλε επίσης αγωγή εναντίον του Facebook λέγοντας και αυτή, ότι η εταιρεία παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους.
Στο επίκεντρο και των δύο αγωγών υπάρχουν ισχυρισμοί ότι πραγματοποιήθηκαν οι εξαγορές του Instagram για το 2012 για 1 δισεκατομμύριο δολάρια και το WhatsApp το 2014 για 19 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και άλλες μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας, προκειμένου να εξαλειφθεί ο ανταγωνισμός. Στο πλαίσιο της αγωγής της, η FTC θέλει να αναγκάσει το Facebook να διακόψει τόσο το Instagram όσο και το WhatsApp.
«Αφού εντοπίστηκαν δύο σημαντικές ανταγωνιστικές απειλές στη δεσπόζουσα θέση της – το Instagram και το WhatsApp το Facebook κινήθηκε για να καταστρέψει αυτές τις απειλές αγοράζοντας τις εταιρείες, αντικατοπτρίζοντας την άποψη του Διευθύνοντος Συμβούλου, Mark Zuckerberg, που εκφράστηκε σε ένα email του 2008, ότι« είναι καλύτερο να αγοράσεις από τον ανταγωνισμό ». αναφέρεται στην αγωγή FTC.
Το Facebook είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο με 2,7 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στις τέσσερις εφαρμογές του: Facebook, Messenger, Instagram και WhatsApp.
«Καμία εταιρεία δεν θα πρέπει να έχει αυτήν την ανεξέλεγκτη δύναμη στα προσωπικά μας στοιχεία και στις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις και γι αυτό αναλαμβάνουμε δράση σήμερα και υποστηρίζουμε τα εκατομμύρια των καταναλωτών και εκατομμυρίων μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την παράνομη συμπεριφορά του Facebook», τόνισε την Τετάρτη ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.
Σε ακρόαση της Γερουσίας τον Νοέμβριο, όταν είχαν κληθεί οι εκπρόσωποι των τεχνολογικών γιγάντων για απολογία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook υποβάθμισε τη σημασία της απόκτησης Instagram της εταιρείας. «Εκείνη την εποχή, δεν νομίζω ότι εμείς ή οποιοσδήποτε άλλος είδαμε το Instagram ως ανταγωνιστή ως ένα είδος μεγάλης κοινωνικής πλατφόρμας πολλαπλών χρήσεων», δήλωσε ο Zuckerberg.
“Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι εκείνη την εποχή χλευάσθηκαν την απόκτησή μας επειδή πίστευαν ότι ξοδεύαμε δραματικά περισσότερα χρήματα από ό, τι θα έπρεπε να αποκτήσουμε κάτι που θεωρήθηκε πρωτίστως μια εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών και φωτογραφιών εκείνη τη στιγμή”, είπε μεταξύ άλλων το αφεντικό του Facebook.
Ο γενικός σύμβουλος του Facebook, Jennifer Newstead, χαρακτήρισε την αγωγή της FTC «ρεβιζιονιστική ιστορία», σημειώνοντας ότι η επιτροπή ενέκρινε την απόκτηση τόσο του WhatsApp όσο και του Instagram. «Η κυβέρνηση τώρα θέλει μια αλλαγή, στέλνοντας μια καταπληκτική προειδοποίηση στην αμερικανική επιχείρηση ότι καμία πώληση δεν είναι ποτέ τελική», είπε.