Αγγελική Αντωνέα στο «Μελίνα» … επί το έργον διαρκώς… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ένα σημαντικότατο πολιτισμικό γεγονός διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων από την Παρασκευή  31 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 12 Απριλίου, στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66, στάση μετρό Κεραμεικός) στο Θησείο.  Την έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Αντωνέα, με τίτλο …  «Επί το έργον διαρκώς».

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η Αγγελική Αντωνέα είναι μια ιδιαιτέρως ανερχόμενη και άξια αναφοράς ζωγράφος που έχει συστηθεί τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πολιτισμό και απολαμβάνει πλέον αναγνώρισης και καταξίωσης, ενώ συνεχώς όλο και περισσότεροι εγκωμιάζουν τα έργα της.

Το αξιοσημείωτο με την Αγγελική Αντωνέα, είναι ότι  προσέγγισε τα εικαστικά ενώ ήδη είχε είκοσι (20) χρόνια ενεργού δικηγορίας. Η προσέγγιση αυτή την οδήγησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και δη στο  Α΄ Εργαστήριο Χαρακτικής με καθηγητή τον Γιάννη Γουρζή, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα, το 2020. Έκτοτε, παρουσίασε έργα της σε  δύο ατομικές εκθέσεις («Απεικονίσεις του ιδεατού»- Μαίος/Ιούνιος 2021- ZivasArtGallery, «Βλέμματα μετέωρα, τοπία πλέοντα»- Οκτώβριος 2022- GalleryArtPrisma). Συνολικά όμως, από φοιτήτρια ακόμη έως σήμερα, συμμετείχε  σε 11 ομαδικές εκθέσεις (2017-2023) και σε μια ατομική έκθεση στο Μετρό «Ακρόπολη», στο πλαίσιο του προγράμματος Metro Stages (2018).

Επίσης –κι αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό–  επελέγησαν έργα της ως εξώφυλλο στα βιβλία «Ιστορική σκέψη, σχολείο και μουσείο» της Γεωργίας Κουσερή (εκδόσεις επίκεντρο, 2019) και «Ισοβίτης στο ελληνικό κάτεργο» του Γιώργου Λεωτσάκου (εκδόσεις Καστανιώτη 2022).

Η έκθεση που γίνεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού,

Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και σ’ αυτή θα εκτεθούν μονότυπα

έργα, μονοτυπίες, λιθογραφίες και ζωγραφικά έργα (λάδι σε χαρτί,

καμβά και ξύλο) που η Αγγελική Αντωνέα φιλοτέχνησε την περίοδο

2016-2023 και επέλεξε για την συγκεκριμένη έκθεση.

Τονίζει η ίδια: «πρόκειται για τα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ σε χαρτί -και όχι μόνο-

μιας διαδρομής στη ζωγραφική με τα μέσα της χαρακτικής, από το 2016

έως το 2023. Από τη δουλειά μου στη σχολή (ΑΣΚΤ), εκείνη της

πτυχιακής και μετέπειτα εκείνης (της εξωφοιτητικής) στο περιβάλλον του

δικού μου –πλέον- εργαστηρίου. Μορφές τοπίων και τοπία μορφών (τα

αχαρτογράφητα της πτυχιακής μου), και στη συνέχεια πρόσωπα και

τοπία που έχουν και δεν έχουν εκτεθεί και που στην πορεία γίνονται

δέντρα, καρποί και ό,τι… Μια διαδρομή που οδήγησε στην αφαίρεση και φλερτάρει με τη συνέχειά της στη κατεύθυνση του συγκερασμού αυτής (της αφαίρεσης)

με τη μορφή. Δύσκολο το εγχείρημα αυτής της έκθεσης. Όχι αυτάρεσκο. Πρωτίστως ζωογόνο για την πορεία της εικαστικής μου δημιουργίας. Γιατί, η ζωγραφική θέλει πάθος, το πάθος θέλει ψυχή και την ψυχή τροφοδοτεί η «έκθεση» για να συνεχίσει (μοναχικά) την στοχαστική της διαδρομή μέσα από την ύλη».

Να πάτε στην έκθεση της Αγγελικής Αντωνέα. Δηλαδή σ’ ένα εξαιρετικό και ιδιαιτέρως «ψαγμένο» πολιτισμικό γεγονός του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων. Μακάρι ν’ ακολουθήσουν αντίστοιχες εκθέσεις, ανάλογης πνευματικότητας και καλλιτεχνικής διείσδυσης κι ευαισθησίας.

Σημείωση: Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Πέμπτη 11.00 -19.00, Σάββατο

και Κυριακή 11.00 – 15.00, Δευτέρα κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2023
Επόμενο άρθροΓιάννης Οικονόμου: «Μειωμένη κατά 2% η αξία των προϊόντων του “καλαθιού του νοικοκυριού” σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα»
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.