Αυξάνεται κι άλλο η παγκόσμια παραγωγή οσπρίων. – Ειρήνη Αιμονιώτη.

Σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, η παγκόσμια παραγωγή οσπρίων (φασόλια, αρακάς, φακές, κ.λπ.) υπερβαίνει τους 80 εκατομμύρια τόνους, το διπλάσιο της παραγωγής που ήταν πριν από τριάντα χρόνια. 

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Η παραγωγή αυξήθηκε στις περισσότερες μεγάλες χώρες, στην Ινδία (22 εκατομμύρια τόνοι), το Καναδά (8 εκατομμύρια τόνοι) και τη Βιρμανία (6 εκατομμύρια τόνοι).

Εξαιρετικά μεγάλη η πίεση της αγοράς.

Τα φασόλια μόνο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 33% της παγκόσμιας παραγωγής, και ακολουθείται από το ρεβίθι (17%) και το μπιζέλι (16%). «Η αγορά είναι πολύ κατακερματισμένη σε όσπρια, λόγω του μεγάλου αριθμού των υφιστάμενων ειδών, που το καθένα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,» λέει ο Stefan Vogel της  Rabobank.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παροχή μπορεί σύντομα να υπερβεί τη ζήτηση.

Για παράδειγμα, οι τιμές των οσπρίων έχουν βιώσει υψηλή μεταβλητότητα τα τελευταία δύο χρόνια . Λόγω της μείωσης των προμηθειών λόγω των συνθηκών ξηρασίας στην Ινδία, οι τιμές ήταν σχετικά υψηλές το  2015-2016. Έτσι, οι παραγωγοί έχουν επωφεληθεί από τη σημαντική βελτίωση των περιθωρίων κέρδους τους.

Αντίθετα, το 2016-2017, η παγκόσμια παραγωγή γνώρισε μια ισχυρή ανάκαμψη λόγω των πολύ καλών  αποδόσεων, ασκώντας πίεση στις τιμές. Παρά την κατάρρευση των τιμών, οι παραγωγοί δεν μειώνουν τις εκτάσεις, και τη παραγωγή για τη σεζόν 2017-2018 , και μιλάμε για ένα ακόμη ρεκόρ έτους.

Κατανάλωση.

Η Ινδία παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταβαλλόμενη παγκόσμια αγορά. Είναι τόσο παραγωγός (25% της παγκόσμιας παραγωγής) αλλά και της κατανάλωσης (30% της παγκόσμιας χρήσης σε όσπρια). Η ισχυρή ζήτηση στη χώρα και η πρόβλεψη των αυξημένων αναγκών, συνεχίζουν να ευνοούν τις μεγάλες εξαγωγικές χώρες όπως είναι ο Καναδάς (ξηρά μπιζέλια και φακές), η Αυστραλία (ρεβίθι) και η Βιρμανία (φασόλια), –δήλωση της Rabobank.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, η κατανάλωση οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση θα αυξηθεί , 40% έναντι 20% που ήταν τα τελευταία τριάντα χρόνια . Ένας από τους λόγους, αυτής της αύξησης είναι η υψηλότερη ζήτηση για προϊόντα που κατασκευάζονται από πηγές πρωτεϊνών μη ζωικής προέλευσης, αναφέρει η μελέτη.

«Ωστόσο, είναι μόνο ένα μικρό μέρος της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται για υποκατάστατο κρέατος. Πρωτεΐνη σόγιας, σιτάρι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την πλειοψηφία», λέει η Rabobank, εκτιμώντας έτσι ότι το 2025, τα όσπρια θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% του συνόλου, που καταναλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο .

 

Προηγούμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
Επόμενο άρθροΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής : Ανακοίνωση