Στην αυτοματοποίηση της είσπραξης, της ρύθμισης αλλά και του συμψηφισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν περίπου 4 εκατ. φορολογούμενοι προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Εσόδων, με τη δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που θα συγκεντρώνει όλες τα στοιχεία των φορολογούμενων.
Με στόχο να ανακοπεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία πλέον ξεπερνούν τα 94,3 δισ. ευρώ, η ΑΑΔΕ προχώρησε στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο «Αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη εργαλείων για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών». Η δημιουργία ενός εργαλείου που θα βοηθήσει στην αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών αποτελεί και δέσμευση στο επικαιροποιημένο μνημόνιο με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος του διαρκώς αυξανομένου αριθμού οφειλετών. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ τον Μάρτιο 3.974.364 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ενώ αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών έχουν επιβληθεί σε 889.455.
Με στόχο τη μείωση των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα συγκεντρώνει όλες οι πληροφορίες για τους φορολογούμενους σε ένα σύστημα, έτσι ώστε να έχει πλήρη εικόνα. Με αυτόν τον τρόπο η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να επισπεύσει τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή να προχωρά σε αυτόματες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην οικονομική δυνατότητα του κάθε πολίτη αλλά και σε συμψηφισμούς όταν το κράτος χρωστά στους ιδιώτες. Παράλληλα, έχοντας την εικόνα των φορολογούμενων θα μπορούν να εκτιμήσουν ποιοι από αυτούς μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους και ποιοι όχι. Ετσι, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να εκτιμά τα ποσά τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξει. Ουσιαστικά, με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου όλα τα υποσυστήματα της ΑΑΔΕ, όπως αυτά για το εισόδημα, το περιουσιολόγιο, το σύστημα μητρώου τραπεζικών λογαριασμών και άλλα θα συγκεντρωθούν σε ένα. Στην προκήρυξη για την υλοποίηση του νέου συστήματος, η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι παρά την αύξηση της εισπραξιμότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αυτή σε απόλυτες τιμές παραμένει αρκετά χαμηλή σε σχέση με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Ο σκοπός του έργου είναι η φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να αναπτύξει έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης οφειλών θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
*Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης οφειλέτη και οφειλών
*Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών και ρυθμίσεων
*Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων
*Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης
*Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών
Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου
το σύστημα θα καταγράφει τον κύκλο ζωής οφειλών ώστε να αυτοματοποιηθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την Φορολογική Διοίκηση για τη διαχείριση και την είσπραξή τους. Στο πλαίσιο αυτό το εν λόγω σύστημα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα πεδία δεδομένων και διαδικασίες που αφορούν τον κύκλο ζωής των οφειλών ενώ θα πρέπει να υποστηρίζει, αυτοματοποιημένα και μαζικά όπου απαιτείται, αποφάσεις και ενέργειες που προκύπτουν από την επεξεργασία και σύνθεση των δεδομένων σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο.
Το πληροφοριακό σύστημα θα είναι άμεσα προσβάσιμο και από τους φορολογούμενους.
Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι, τόσο σε επίπεδο φυσικών όσο και σε επίπεδο νομικών προσώπων, θα έχουν πλήρη εικόνα των οφειλών τους, του ιστορικού των οφειλών και των πληρωμών τους, επιλεγμένων πληροφοριών για τις ενέργειες που κάνει ή προβλέπεται να κάνει η Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση ενώ η εφαρμογή θα έχει τη δυνατότητα αυτόματης σύνταξης και αποστολής, μαζικών ειδοποιήσεων για τις οφειλές τόσο κατά το στάδιο πριν της προθεσμίας καταβολής τους όσο και μετά.