Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στην ευρωπαϊκή σύνοδο των υπουργών οικονομικών αποκαλύφθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ΜΟΝΟ το 20% από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για να κλείσει η Τρίτη αξιολόγηση.
Τις τελευταίες ώρες όμως, αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν κι άλλες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ. Από τις οποίες έχουν προχωρήσει ΜΟΝΟ το 10%!
Οι πρώτες δεσμεύσεις (προς την Ευρωπαϊκή Ένωση) πρέπει να ολοκληρωθούν για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Οι δεύτερες προς το ΔΝΤ πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο για να λάβουμε την δόση του ESM.
Με βάση την επιστολή Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για λύση εντός του 2017 για τα εξής:
- Να θεσπίσει με νόμο τον καθορισμό ανώτατων ορίων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017-18. Διασφάλιση ότι οι μετατροπές προσωρινών σε μόνιμες θέσεις μετά από δικαστικές αποφάσεις είναι σύμφωνες με το Μνημόνιο.
- Να φέρει νομοθεσία για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην δικαιοσύνη.
- Να ολοκληρώσει ανεξάρτητη αξιολόγηση (από ανεξάρτητο ελεγκτή) στις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.
- Να προχωρήσει σε καθολική εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
- Να υπάρξει πλήρης εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
- Να γίνει η ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης των συνδίκων πτώχευσης.
- Να ολοκληρώσει η ΤτΕ τις παρεμβάσεις στις μη συστημικές τράπεζες και διασφάλιση ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες καλύπτουν πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις.
- Να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας για την ενίσχυση της θέσης των εξασφαλισμένων πιστωτών.
- Να γίνει ανάλυση του υφιστάμενου πλαισίου και νομοθέτηση παρεμβάσεων για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής για την ψήφιση της απεργίας στο 50% των εκπροσώπων των συνδικάτων.
- Να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις της εργαλειοθήκης 3 του ΟΟΣΑ
- Να υπάρξει υιοθέτηση οριζόντιων μέτρων για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων.
- Να γίνει ενσωμάτωση της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων μεγάλων φορέων της γενικής κυβέρνησης στον κεντρικό λογαριασμό χαρτοφυλακίου του Δημοσίου.
- Να ολοκληρωθεί ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων στο ήμισυ των συνταξιούχων.
- Για διασφάλιση ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων διαθέτει κατάλληλα συστήματα ανάλυσης κινδύνου και εξειδικευμένο προσωπικό.
- Να προβεί σε τροποποίηση του κώδικα δημόσιων εσόδων συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
- Για ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς.
- Να φέρει νομοθεσία για την κατάργηση των περιορισμών (π.χ. γεωγραφική θέση, τιμολόγηση, εγκατάσταση κ.λπ.) για βασικά επαγγέλματα (π.χ. παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, νομικούς κ.λπ.).
Ταυτοχρόνως, υπάρχει κι η πληγή της αμφισβήτησης των δανειστών για την απόδοση των φορολογικών εσόδων και δεν αποκλείουν δημοσιονομικό κενό το 2018. Την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα θα έχει «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια.
Είναι κι άλλο.
Έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχει η αναβάθμιση των F16 και το ερώτημα από πού θα βρεθούν τα 2,4 δις που συμφώνησε η κυβέρνηση να πληρώσει για αυτή.
Χώρια που δεν έχουμε λάβει ακόμη τα 800 εκ της τελευταίας υποδόσης, αφού η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει τα στοιχεία που απαιτούνται.
Καλά τα πανηγύρια κι οι φωτογραφίες στις ΗΠΑ, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή…