Αυστηρή νομοθεσία της Κομισιόν κατά της ίδιας σήμανσης για τρόφιμα διαφορετικής ποιότητας

Κατευθυντήριες γραμμές για τα τρόφιμα, οι οποίες αφενός ενημερώνουν τους καταναλωτές να ξεχωρίζουν προϊόντα δύο ποιοτήτων, αφετέρου δίνουν αρμοδιότητες στις εθνικές Αρχές να εφαρμόσουν την ενωσιακή νομοθεσία, εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατ’ εφαρμογήν της σύστασης του Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης.

«Δεν μπορώ να δεχτώ σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης να πωλούνται τρόφιμα κατώτερης ποιότητας από ό,τι σε άλλες, ενώ η συσκευασία και η εμπορική ονομασία είναι ίδιες. Πρέπει τώρα να εξοπλίσουμε τις εθνικές Αρχές με ισχυρότερες εξουσίες για να πατάξουν οποιεσδήποτε παράνομες πρακτικές όπου και αν εκδηλώνονται» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στην ομιλία του.

Ο κανονισμός, σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα, επιβάλλει να παρέχονται στους καταναλωτές ακριβείς και επαρκείς πληροφορίες. Για παράδειγμα, οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να αναγράφουν όλα τα συστατικά που περιέχονται στο προϊόν.

Η οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές απαγορεύει αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως η διάθεση προϊόντων που φέρουν το ίδιο εμπορικό σήμα στην αγορά, με τρόπο που ενδέχεται να παραπλανά τους καταναλωτές.

Με βάση τη νομοθεσία αυτή, οι κατευθυντήριες γραμμές προσδιορίζουν μια προσέγγιση βήμα προς βήμα για τις εθνικές Αρχές στον τομέα των καταναλωτών και των τροφίμων, ώστε να διαπιστώνεται κατά πόσον οι παραγωγοί παραβιάζουν τους σχετικούς νόμους.

Σε περίπτωση που η παράβαση έχει διασυνοριακή διάσταση, οι αρχές προστασίας των καταναλωτών μπορούν να την αντιμετωπίζουν μέσω του δικτύου συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 «Η διάθεση δύο διαφορετικών προϊόντων που φέρουν το ίδιο εμπορικό σήμα στη συσκευασία τους είναι παραπλανητική και αθέμιτη για τους καταναλωτές. Το ζήτημα αυτό δείχνει σαφώς ότι μόνον όταν συνεργαζόμαστε σε ενωσιακό επίπεδο, μπορούμε να επιλύουμε διασυνοριακά προβλήματα. Για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα τα κράτη μέλη δεν μπορούσαν να βρουν χωριστά τον σωστό τρόπο για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού. Είμαι αποφασισμένη να θέσω τέλος στην πρακτική αυτή, η οποία απαγορεύεται βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας, και να διασφαλίσω ότι όλοι οι καταναλωτές έχουν ίση μεταχείριση» δήλωσε για το θέμα η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βιέρα Γιούροβα.

Δραστηριοποιούμενη σε άλλα πεδία, η Επιτροπή ξεκίνησε διάλογο με παραγωγούς και ενώσεις παραγωγών επώνυμων προϊόντων που δεσμεύτηκαν ότι θα επεξεργαστούν έναν κώδικα δεοντολογίας εντός του φθινοπώρου.

Επίσης στις 13 Οκτωβρίου η Επιτροπή θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Καταναλωτών, μια υψηλού επιπέδου υπουργική συνάντηση με θέμα τα τρόφιμα δύο ποιοτήτων η οποία διοργανώνεται στην Μπρατισλάβα από τις κυβερνήσεις της Σλοβακίας και της Τσεχίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣε 196 ανέρχονται τα κρούσματα ιλαράς. Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες παιδιά ανεμβολίαστα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας
Επόμενο άρθροΛουξεμβούργο – Κλ. Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018