Αφρικάνικη πανώλη των χοίρων- Ένας “σημαντικός” αντίκτυπος στις παγκόσμιες αγορές- Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Ο FAO, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, πιστεύει ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οποία εξαπλώνεται στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ασία, έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές. Και πρώτα απ ‘όλα, στις τιμές του κρέατος που εξερράγη αυτή την άνοιξη.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

“Η ασθένεια έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές: οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν ταχύτατα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2019”, λέει ο FAO σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. Στην κινεζική αγορά, η τιμή του χοιρινού κρέατος αυξήθηκε μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, και σταθεροποιήθηκε στην αγορά με «παγωμένα αποθέματα».

Η υψηλότερη τιμή στην Κίνα

Μόνο τον Μάιο, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 1,5%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του σε περισσότερο από ένα χρόνο “λόγω της έντονης ζήτησης για εισαγωγές από την Ανατολική Ασία για πρόβειο, χοίρειο και κρέας πουλερικών.

“Μια απαίτηση που θα είχε ως αποτέλεσμα την αντιστάθμιση των ελλείψεων της εγχώριας παραγωγής λόγω της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων,” προσθέτει ο FAO. Στην Ασία, η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2019, σε 60,7 εκατομμύρια τόνους, λόγω μαζικής σφαγής που αποφασίστηκε σε μια προσπάθεια για να σταματήσει η επιδημία.

Πτώση της παραγωγής στην Ασία

Στην Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός γουρουνιών στον κόσμο, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά “τουλάχιστον 10%” σε 49,1 εκατομμύρια τόνους. Οι μειώσεις στην παραγωγή αναμένονται επίσης στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, τη Μογγολία και τη Νότια Κορέα, προειδοποίησε ο FAO. Ως αποτέλεσμα, η Ασία αναμένεται να αυξήσει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος κατά 5,2 εκατομμύρια τόνους (+ 10%).

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, οι κινεζικές εισαγωγές χοιρινού κρέατος έχουν ήδη αυξηθεί κατά 10% σε 570.000 τόνους (ισοδύναμο σφαγίου). Ο FAO ανησυχεί ιδιαιτέρως για τα μέσα διαβίωσης των 130 εκατομμυρίων οικογενειών που εκτρέφουν χοιρινό κρέας στην Κίνα, όπου το 30% της εθνικής παραγωγής παρέχεται από παραγωγούς μικρής κλίμακας, οι οποίες όμως ,αυτές οι μικρές παραγωγικές μονάδες εκτίθενται πιο άμεσα στην ασθένεια.

Προηγούμενο άρθροΡωσία: Η συμφωνία για την παράδοση των S-400 στην Τουρκία βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης, δηλώνει το Κρεμλίνο
Επόμενο άρθροΙταλία: Με τα δακτυλικά αποτυπώματά τους θα διαπιστώνεται πλέον εάν προσέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες τους