Αφήστε τα μικρόβια να ζήσουν στο σώμα σας και στο έδαφος! Συνέδριο Αγροτεχνολογίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ-

Σταματήστε την αλόγιστη χρήση χλωρίνης και αντιβιοτικών γιατί δεν είναι όλα τα μικρόβια …παθογόνα, προτρέπουν τους καταναλωτές, επιστήμονες, οι οποίοι συμμετείχαν σε συνέδριο για τη συμβολή των μικροοργανισμών στη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων και την υγεία.

Οι εξελίξεις στο νέο πεδίο της μεταγονιδιωματικής, που φανέρωσαν τον πλούτο των λεγόμενων φιλικών (προβιοτικών μικροβίων) στη φύση, στα εδάφη, στα νερά και τους βυθούς των θαλασσών, αλλά και στα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο με τις εφαρμογές τους στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την παραγωγή προβιοτικών τροφίμων, την προστασία της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, ήταν το αντικείμενο του φετινού 5ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο στο Συνεδριακό Κέντρο του Κολεγίου Περωτής της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής.

Στην ομιλία του ο επικεφαλής του “Perrotis College”, δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο σώμα μας (όπως και στα ζώα και φυτά αντίστοιχα) πέραν των 3 τρισεκατομμυρίων ανθρωπίνων κυττάρων, “κουβαλούμε” και 300 τρισεκατομμύρια ποικίλα φιλικά προς εμάς προβιοτικά μικρόβια.

“Λανθασμένα λοιπόν, πιστεύαμε ως σήμερα”, είπε ο κ.Τσαυτάρης, “ότι όλοι οι μικροοργανισμοί είναι παθογόνοι που μας μολύνουν, μας αρρωσταίνουν ή και μας θανατώνουν”.

“Υπάρχουν τέτοιοι, υπάρχουν όμως και πολλοί φιλικά διακείμενοι που συμβιούν μαζί μας, με  αμοιβαίο όφελος και για τις δυο πλευρές. Νομίζοντας, δηλαδή, ότι όλα τα μικρόβια είναι παθογόνα, κηρύξαμε έναν ανελέητο πόλεμο διαρκείας εναντίον τους; Ναι! Αντιβιοτικά, απολυμάνσεις, απορρυπαντικά-σαπούνια, χλωριώσεις στα πόσιμα νερά, ιατρικές πράξεις άλλα και κοινωνικές συμπεριφορές (πόσα παιδιά παίζουν σε χώματα, λάσπες και κοπριές σήμερα;) που συρρικνώνουν την τόσο πολύτιμη μικροχλωρίδα μας. Αποτέλεσμα αυτής της συρρίκνωσης είναι η παχυσαρκία μας, τα  πολλά καρδιοαγγειακά ή τα μεταβολικά, πεπτικά, ορθοπεδικά νευρολογικά προβλήματα ειδικά η συχνότερη εμφάνιση τους στους ενηλίκους, όπως και οι φλεγμονές και τα έλκη στομάχου και εντέρου, κύριες πηγές της καρκινογένεσης”.

Η λήψη φιλικών για τον οργανισμό μας μικροβίων, μπορεί να γίνει με προβιοτικά τρόφιμα, όπως κεφίρ, ξινόγαλα, αριάνι, τουρσιά και κρεατοσκευάσματα, τα οποία, όπως διευκρινίζει ο κ. Τσαυτάρης, “κρέμονται στον αέρα, εκτός ψυγείου, στα καταστήματα αλλαντικών”.

“Αναλογιστείτε γιατί δεν χαλάει το κρέας, στο σαλάμι εκτός ψυγείου, σκεφτείτε ότι γίνονται γεμίζοντας έντερα ζώων και θα καταλάβετε ποιος το προφυλάσσει και πως οι ίδιοι ‘φρουροί’ φρουρούν και το δικό μας πεπτικό από τα έλκη”.

Μια πολύτιμη οικογένεια προβιοτικών μικροβίων ζει και στις ρίζες των ψυχανθών, όπου ανήκουν και τα όσπρια (φακές, μπιζέλια, φασόλια, ρεβίθια, βίκος, κουκιά, λαθούρια, τριφύλλια κ.ά.). Πρόκειται για τα τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια που δίνουν αζωτούχο λίπασμα στο φυτό-ξενιστή δείχνοντας τον δρόμο για τη μείωση του κόστους των  φυτοφαρμάκων, με την καθιέρωση της αμειψισποράς, δηλαδή της εναλλαγής των καλλιεργειών αλλά και την καλλιέργεια ψυχανθών φυτών, όπως είναι τα ετήσια όσπρια  και τα πολυετή τριφύλλια.

“Τώρα είναι η ευκαιρία που με το πρασίνισμα της νέας ΚΑΠ προβλέπεται σημαντική υποστήριξη για την καλλιέργεια ψυχανθών. Τώρα είναι η ευκαιρία να ξανα-επεκτείνουμε τις πολύτιμες αυτές καλλιέργειες για το καλό του αγρότη, των κτηνοτρόφων, των χωραφιών και του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των καταναλωτών, μια και τα ψυχανθή-όσπρια είναι εξίσου σημαντική πηγή πρωτεϊνών (λευκωμάτων) όπως και τα ζωικά κρέατα, τα αυγά κ.λπ., χωρίς όμως τα λιπαρά, τις χοληστερίνες κ.λπ. που συνυπάρχουν στα ζωικά προϊόντα”, κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.

Προηγούμενο άρθροΒουλή: Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017, με 152 ψήφους. Καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση με 146 ψήφους
Επόμενο άρθροΑνέκδοτο: Το παράπονο της Εύας…