Την προσωπική επιθυμία του «να επιτευχθεί η αποφυγή», όπως λέει, του μέτρου κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις καταθέτει μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπροέδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ως ΝΔ το έχουμε καταψηφίσει, το έχουμε καταγγείλει και έχουμε πει σε όλα τα διεθνή φόρα, στα οποία έχουμε φωνή, ότι δεν πρέπει να ισχύσει».
Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό το οποίο προτείνει η ΝΔ και για το οποίο έχει δεχθεί κριτική, ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «αυτό που εισηγήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ φυσικά δεν είναι σύστημα “Πινοσέτ”, είναι το σύστημα που εφάρμοσε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ» και είναι, όπως λέει, «το σύστημα που ισχύει σήμερα στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη».
Εξηγώντας το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξηγεί στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι το “αναπτυξιακό σοκ” που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης θα επέλθει από την μείωση των φόρων και των εισφορών, το γενναίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την πάταξη της γραφειοκρατίας, τα οποία θα δώσουν το σήμα στις αγορές να εισρεύσουν στην Ελλάδα άμεσα πολλές ξένες επενδύσεις.
Ερωτηθείς από το Πρακτορείο, εάν συμφωνεί με την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και στην κυβέρνησή του θα υπάρξουν και πρόσωπα από το χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερθεματίζει λέγοντας: «Ασφαλώς και συμφωνώ με αυτή την απόφαση», εξηγώντας ότι «δεν είναι κανόνας ότι οι άξιοι είναι μόνο από τη Δεξιά, ούτε μόνο από την Αριστερά».
Τέλος, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι «αυτή η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια» και δηλώνει αναφορικά με τη στάση της ΝΔ ότι: «Όταν γίνουν εκλογές και καταφέρουμε να μπλοκάρουμε αυτή τη συμφωνία, θα δείτε το αποτέλεσμα της δικής μας διαπραγμάτευσης το οποίο θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερο. Αρκεί να προλάβουμε».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Κύριε Γεωργιάδη, ο πρόεδρος της ΝΔ, στην ομιλία του στη ΔΕΘ παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο χαρακτήρισε απόλυτα κοστολογημένο. Ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν, ποια είναι τα πρώτα μέτρα που θα υλοποιηθούν, εάν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ;
Απ.: Τα πρώτα μέτρα που θα υλοποιηθούν θα είναι οι μειώσεις των φόρων των ασφαλιστικών εισφορών, ίσως όχι σε όλο τους το εύρος γιατί αυτό μπορεί να χρειαστεί και μια δεύτερη φάση. Πάντως το σήμα στις αγορές ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές στην Ελλάδα και θα κάνουμε τη χώρα μας επιχειρηματικά φιλική θα σταλεί αμέσως.
Ερ.: Και πώς θα επιτευχθεί, πρακτικά, το «αναπτυξιακό σοκ» που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης;
Απ.: Η άμεση σηματοδότηση στις αγορές για τις μειώσεις των φόρων και των εισφορών, όπως προείπα, μαζί με το γενναίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και την πάταξη της γραφειοκρατίας θα αποτελέσει για τις αγορές το σήμα για να εισρεύσουν στην Ελλάδα άμεσα πολλές ξένες επενδύσεις και να δημιουργηθεί αυτό το αναπτυξιακό σοκ το οποίο περιμένουμε.
Ερ.: Αναφορικά με το θέμα της περικοπής των συντάξεων εκτιμάτε ότι τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει την ακύρωση του μέτρου; Και τι θα σημαίνει αυτό στην πορεία προς τις εκλογές;
Απ.: Δεν θέλω καθόλου να μπω στην παγίδα που έχει στήσει η κυβέρνηση. Πρώτον, διότι οι περικοπές στις συντάξεις έχουν ήδη γίνει και δεν αναστέλλονται. Αυτό που συζητάμε είναι αν θα ισχύσει το μέτρο της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς που αφορά μόνο τους παλαιότερους συνταξιούχους. Για τους νέους συνταξιούχους έχει ήδη μειωθεί η σύνταξη. Προσωπικά επιθυμώ να επιτευχθεί η αποφυγή αυτού του μέτρου. Ως Ν.Δ. το έχουμε καταψηφίσει, το έχουμε καταγγείλει και έχουμε πει σε όλα τα διεθνή φόρα, στα οποία έχουμε φωνή, ότι δεν πρέπει να ισχύσει.
Ερ.: Σε σχέση με το ασφαλιστικό και καθώς έχετε δεχθεί ως ΝΔ έντονη κριτική από την κυβέρνηση ότι πάτε να εφαρμόσετε το σύστημα «Πινοσέτ» θα ήθελα να σας ρωτήσω: έχοντας υπόψη ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα πάσχει και με δεδομένο το ήδη μεγάλο αριθμό υπαρχόντων συνταξιούχων μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα που προτείνετε χωρίς να κινδυνεύσει το υπάρχον σύστημα;
Απ.: Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα έχει πρόβλημα. Αυτό που εισηγήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, φυσικά, δεν είναι σύστημα «Πινοσέτ». Είναι το σύστημα που εφάρμοσε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και είναι το σύστημα που ισχύει σήμερα στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Είναι ένα σύστημα που εξασφαλίζει ότι τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου είναι δικά του και δεν μπορεί να του τα πάρει κανείς. Το μεγάλο πρόβλημα του παρόντος συστήματος είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε, καταναλίσκονται για τις συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα. Άρα, τα λεφτά των νυν συνταξιούχων χάνονται. Βεβαίως, έχει υπάρξει πλήρης αναλογιστική μελέτη και η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο με μία μικρή περίοδο προσαρμογής είναι απολύτως εφικτή. Στο τέλος, αυτό θα είναι προς μεγάλη ωφέλεια και των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών ταμείων.
Ερ.: Να περάσουμε και σε ένα άλλο θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά με μια ισχυρή κυβέρνηση των πιο άξιων. Στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια αλλά και στην κυβέρνησή του πρόσωπα από την Κεντροαριστερά. Συμφωνείτε με αυτή την απόφαση;
Απ.: Ασφαλώς και συμφωνώ με αυτή την απόφαση. Για αυτό και στηρίζω τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να φτιάξει την κυβέρνηση των πιο άξιων. Δεν είναι κανόνας ότι οι άξιοι είναι μόνο από τη Δεξιά, ούτε μόνο από την Αριστερά. Οι άξιοι που μας ενδιαφέρουν είναι ασχέτως πολιτικής προέλευσης.
Ερ.: Ωστόσο, τόσο εσείς όσο και ο κ. Βορίδης έχετε βάλλει, αρκετές φορές στο παρελθόν, εναντίον της Αριστεράς ζητώντας, μάλιστα, τη στρατηγική ήττα των ιδεών της. Ο πρόεδρος της ΝΔ από την άλλη λέει ότι θα κυβερνήσει και με ανθρώπους από την Αριστερά. Θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν εσείς, που έχετε άλλη άποψη, αποτελείτε τον άλλον πόλο για τη ΝΔ;
Απ.: Αυτό το οποίο έχω πει πάρα πολλές φορές είναι ότι πρέπει να υπάρχει ήττα της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Δηλαδή να επιτευχθεί στην Ελλάδα μια ιδεολογική ισορροπία. Ούτε να θεωρείται a priori καλός κάποιος γιατί είναι αριστερός, ούτε a priori κακός κάποιος γιατί είναι δεξιός. Το ίδιο ακριβώς λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλεί να συμμετέχουν στην προσπάθειά του όλοι οι Έλληνες, από όλους τους χώρους, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας, ισότιμα πολιτικά και ιδεολογικά. Άρα, δεν υπάρχει κανένας διαφορετικός πόλος.
Ερ.: Να έλθουμε και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε, ότι εάν η συμφωνία δεν περάσει από την υπάρχουσα Βουλή θα την επαναδιαπραγματευθεί εάν είναι κυβέρνηση η ΝΔ, και εστίασε σε δύο θέματα. Τη «Μακεδονική γλώσσα» και την «Μακεδονική εθνότητα». Όσο για το θέμα του ονόματος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να το δεχθεί η ΝΔ. Σας ρωτώ λοιπόν. Η ΝΔ δέχεται τη συμφωνία με το «Βόρεια Μακεδονία» εάν λύνονταν το θέμα της εθνότητας και της γλώσσας;
Απ.: Μια συμφωνία είναι, ή ολόκληρη ή καθόλου. Άρα εγώ δεν θα σπεύσω να τοποθετηθώ ως προς το όνομα. Αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ -ο οποίος ήταν πολύ προσεκτικός- ήταν ότι κανένας Έλληνας δεν θέλει τον όρο Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων. Αυτή η συμφωνία που έχει φέρει ο κ. Τσίπρας είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Όταν γίνουν εκλογές και καταφέρουμε να μπλοκάρουμε αυτή τη συμφωνία θα δείτε το αποτέλεσμα της δικής μας διαπραγμάτευσης που θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερο. Αρκεί να προλάβουμε.
Ερ.: Αλήθεια, το θέμα αυτό μπορεί να προκαλέσει εκλογές εάν έλθει στην παρούσα Βουλή;
Απ.: Έχω την εκτίμηση ότι η κ. Παπακώστα μπήκε στην κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας τη θετική της ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών, ασχέτως των προθέσεων του κ. Καμμένου. Άρα ο Αλέξης Τσίπρας κινείται στη δημιουργία μιας πλειοψηφίας στη Βουλή για τις Πρέσπες χωρίς τον Πάνο Καμμένο. Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται αυτή να επιτευχθεί. Είναι μεγάλα τα θέλγητρα της κυβερνητικής εξουσίας.
Ερ.: Κύριε Γεωργιάδη σας ρωτώ με την ιδιότητά σας ως αντιπροέδρου της ΝΔ. Πιστεύετε ότι η ΝΔ πρέπει να επιδιώξει, στην πορεία προς τις εκλογές, την επιστροφή στελεχών που έχουν διαγραφεί; Δηλαδή, σας ρωτώ ευθέως: Μετά την τοποθέτηση του πρόεδρου του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλου ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος συμφωνεί απόλυτα με όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης» πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του στη ΝΔ εάν και ο ίδιος το επιθυμεί;
Απ.: Δεν ασχολήθηκα ούτε με τη διαγραφή κανενός στελέχους από τη Ν.Δ. ούτε μπορώ να κάνω κανένα προσκλητήριο επιστροφής. Αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και μόνο εκείνος μπορεί να αποφασίσει είτε το ένα είτε το άλλο. Κατά συνέπεια θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε καμία περιπτωσιολογία και σε κανένα όνομα.
Ερ.: Θα ήθελα να σας ρωτήσω και για το θέμα του «Ρουβίκωνα». Πως, κατά τη γνώμη σας, θα χειριστεί αυτό το πρόβλημα η ΝΔ ως κυβέρνηση;
Απ.: Η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα εμφυσήσει ξανά στους Έλληνες πολίτες το αίσθημα του νόμου και της τάξης. Είναι αστείο για ένα κράτος, ένας «Ρουβίκωνας» να κάνει ό,τι θέλει, να χτυπάει όπου θέλει, να τρομοκρατεί και να ξεφτιλίζει την αστυνομία. Αυτή δεν είναι εικόνα κράτους, είναι εικόνα ντροπής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει ένα τέλος σε όλο αυτό, μην έχετε καμία αμφιβολία.
Ερ.: Μετά το εμπάργκο της Ν.Δ. στην ΕΡΤ αίσθηση προκάλεσε μια δήλωσή σας, «οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. να μην πληρώνουν το τέλος υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης». Εκφράσατε μία προσωπική άποψη ή είναι κάτι που τέθηκε στο τραπέζι;
Απ.: Από την πρώτη στιγμή είπα ότι εκφράζω προσωπική άποψη. Να σταθούμε, όμως, στην ουσία του ζητήματος. Η ΕΡΤ του κ. Νίκου Παππά έχει γίνει το χειρότερο προπαγανδιστικό κανάλι. Δεν είναι δυνατό να μη σέβονται το γεγονός ότι πληρώνονται και από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν μέσω της ΔΕΗ το τέλος υπέρ ΕΡΤ, ακόμα και αν δεν θέλουν. Η δε προσβολή του κ. Καψώχα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπέρασε κάθε όριο. Είναι κρίμα που οι κ. Τζανακόπουλος και Παππάς του παρείχαν πλήρη κάλυψη. Αποδείχθηκε για άλλη μία φορά ότι δεν υπάρχει ούτε Καψώχας ούτε ΕΡΤ. Υπάρχει μόνο Αλέξης Τσίπρας. Εκείνος αποφασίζει για όλα και εκείνος έχει φτιάξει αυτό το έκτρωμα που είναι η σημερινή ΕΡΤ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ