Αδικαιολόγητες και ρυπογόνες οι αυξομειώσεις στον ΦΠΑ για τον καφέ

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν υπάρχει ως έννοια ούτε στα κριτήρια ούτε στις προτεραιότητές της όταν αποφασίζει για οικονομικά θέματα.

Αποφάσισε τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στον καφέ στο 13% όταν αυτός σερβίρεται για να τον παίρνει ο/η πελάτης και να φεύγει (takeaway) , αλλά γενναία αύξησή του όταν πρόκειται να τον πιει  στο κατάστημα. Έτσι προτρέπει στην κατανάλωση εκτός των καταστημάτων εστίασης και αυξάνει υπέρογκα τη χρήση συσκευασιών μιας χρήσης, επομένως και τα παραγόμενα “σκουπίδια” σε καθημερινή βάση. Κάτι, που ήδη γίνεται  σε κάποιες αλυσίδες εστίασης καφέ με περιθώρια – “παραθυράκια” στην υπάρχουσα νομοθεσία, στηρίζοντας παράλληλα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό και μια αντιπεριβαλλοντική κατανάλωση χωρίς συνείδηση για τις συνέπειές της.  Λες και υπάρχουν περιθώρια στις χωματερές, που έχουν ήδη φθάσει στο αδιαχώρητο, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα κομμάτια της συσκευασίας του καφέ takeaway δεν ανακυκλώνονται. Για να μην αναφερθούμε και στα νερά σε πλαστικό που δίνονται δώρο συχνά με τον καφέ, αλλά και τις χάρτινες συσκευασίες και τις πλαστικές σακούλες που επίσης παρέχονται μαζί με τον καφέ. Αλλά αυτό δεν απασχολεί την κυβέρνηση που έχει αποτύχει ήδη στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων,  ιδίως της ανακύκλωσης!

Οι Πράσινοι – Οικολογία ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει την απόφασή της για τις ανατιμήσεις στον καφέ και τα όποια μέτρα πάρει από εδώ και πέρα να συνυπολογίζουν σφαιρικά τις συνέπειες της κατανάλωσης. Αντί για παράλογα και αδικαιολόγητα χαράτσια στην εστίαση, επιβάλλεται να δοθούν κίνητρα φιλικά προς το περιβάλλον για ενέργειες βιώσιμης αναβάθμισης των καταστημάτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών και ανταποδοτικά μέτρα για συνειδητή και με οικολογικό πρόσημο κατανάλωση.

Στη χώρα της ατομικής ευθύνης, , υπάρχει ίσως το άλλοθι της ειδικής διάταξης που προβλέπει μειωμένη τιμή στους καταναλωτές όταν προσκομίζουν το δικό τους σκεύος για τον καφέ τους (κάτι που σχεδόν δεν το γνωρίζει κανείς), όμως  είναι πρωτίστως χρέος της Πολιτείας να εντάξει την προστασία του περιβάλλοντος στις αποφάσεις της, τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας.

Προηγούμενο άρθροΑνάρτηση Θανάση Γλαβίνα, Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την επίθεση στην οικία της Προέδρου του Αρείου Πάγου
Επόμενο άρθροΣυμβολή του Αρχιεπισκόπου Νικήτα στο Συνέδριο του GSN στο Λονδίνο